vineri, 3 august 2012

"Izbavirea" prin bani


"Izbăvirea" prin bani

Singura şansă să scăpăm de toate problemele e să câştigăm la loto, spunea un prieten fratelui meu. Deci, "izbăvirea" prin bani. Dorinţa de a câştiga bani nemunciţi este lipsită de cinste şi onoare. Omul materialist uită de suflet, de Dumnezeu, de omenie... şi fiind subjugat idolului său preferat - Banul, devine un avar (mai avar decât Avarul de Moliere) , un nihilist, un individ autonom. "Toate pleacă de la bani..." Nu, greşit, toate pleacă de la suflet, de la om. Te cutremură mărturisirea Domnului Iisus Hristos din Sf. Evanghelie, cu bogatul, zicând: ,,mai lesne este să intre o cămilă prin urechile acului, decât un bogat în Împărăţia Cerului." Acum nu trebuie să tălmăcim aiurea, să interpretăm precum sectanţii, să tragem concluzii de genul: că bogatul este incompatibil cu Raiul, că pentru el nu există nădejde de mântuire. Niciodată nu-i acceptată o asemenea bazaconie în Ortodoxie. Cuvintele Domnului Hristos, tre să fie înţelese astfel: că este greu să moşteneşti Împărăţia Cerurilor fiind bogat, însă nu avem voie să uităm că Dumnezeu vrea tot omul să se mântuiască şi la cunoştinţa Adevărului să vină. Sunt bogaţi mai credincioşi decât săracii. Sărăcia nu-i o virtute, şi nici bogăţia nu-i o valoare intangibilă. Ceea ce doresc aici să scot în evidenţă, să lămuresc, este faptul că prea mulţi oameni aşteaptă "izbăvirea" prin bani. Dacă au bani mulţi consideră că au absolut tot ce le trebuie. Banii nu aduc fericirea dar nici fără ei nu e bine. Nu e firesc ca totul să se rezume la bani. Banul a devenit un scop. Banul este ochiul dracului, pentru mine n-are relevanţă această vorbă populară. Banii nu fac nici două parale, este titlul unui roman. Eu păcătosul, scriu din suflet nu pentru bani. Ştim prea bine cum arată o scriere comercială, pentru bani. Vă rog să mă iertaţi că sunt "trist" când scriu, scriu cu durere şi dragoste pentru omul contemporan. Să vă povestesc o fază pseudocomică, care duce puţin spre umor. La mine la poartă, Duminică dupămasă, vine nea Emil (beat criţă). Eu eram de vorbă cu un prieten, dar ne-am oprit din discuţia noastră să-l ascultăm pe nea Emil. Pe drum trece nea Vasile (un vecin de-al meu) şi nea Emil îi cere o ţigară.
- Băi Emile, dar tu nu ştii că nu mai fumez de două luni!? În fine, nu ne interesează (nefumători fiind) pofta după tutun. Nea Vasile, îl întreabă pe nea Emil: Emile, dar de ce eşti supărat?
- Bre, nea Vasile, bre... bre eşti ca tatăl meu (acest nea Emil e fonfăit, imaginaţi-vă cum vorbeşte un om pe nas şi beat) , bre... te întreb şi eu ceva... bre... de ce e omul supărat?
- Pentru că n-are bani.
- Ce bre, cum... n-am eu bani... bre nea Vasile, vrei bani... bre... acuma-ţi aduc bani, te-ngrop în bani, bre îţi aduc 5 milioane, mă duc la maarket şi-ţi aduc câţi bani vrei matale.
La prima vedere e de râs, însă mai mult e de plâns un asemenea om, care nu-i supărat că nu are bani, e supărat de altceva. Doar Bunul Dumnezeu ştie ce-i în inima omului. Ce rost are să avem banii lui Bill Gates, dacă nu avem sănătate? Ce rost are să avem banii lui Gigi Becali dacă nu avem fericire? Ce rost are să avem bani, dacă nu avem minte. ,,Ce se pierde atunci când ceva se câştigă?" Posmodernismul este ahtiat după TBC )Tehnologie, Bani, Confort) , dar nu face nimic dacă-L ignoră pe Dumnezeu. "Nihil sine Deo!" Omul recent este un cascador amator, care joacă în propriul film (filmul vieţii) , dar nu film artistic, ci film de duzină. Omul recent este o caricatură a omului frumos. "Izbăvirea" prin bani în mentalitatea postmodernistă este posibilă. În gîndirea şi-n  viziunea ortodoxă, Izbăvirea este ancorată numai şi numai în Domnul Hristos. Domnul Hristos nu este o Idee, un Mit, un Simbol, un simplu Personaj istoric. Domnul Hristos este Fiul lui Dumnezeu, a doua Persoană din Sf. Treime. Domnul Hristos este un PARADOX revelat întru Credinţă, Nădejde şi DRAGOSTE, şi nu orice fel de dragoste, ci dragoste jertfelnică, dragoste pe cruce. Nu pentru bani s-a Răstignit Domnul Hristos, ci pentru Mântuirea noastră. Nicio izbăvire lumească sau trupească (prin nud, prin virtual, prin bani...) nu este izbăvire mântuitoare. Izbăvirea prin aceste surogate este amăgire şi iar amăgire. Să ascultăm de glasul Sf. Evanghelii, nu de glasul veacului acesta! Să ascultăm de Domnul Hristos, căci Dânsul ne îndeamnă: "Îndrăzniţi, eu am biruit lumea!"

18-07-2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu