vineri, 22 noiembrie 2013

Limitare fără limite

Nu-mi place omul care se limitează. Care spune: citesc doar romane polițiste (am dat un ex.) și punct. Unii se limitează la romane de dragoste. Alții se limitează la filme și majoritatea se limitează la nimic. E o mândrie azi să nu știi nimic (având impresia ca știi totul) și să nu citești nimic. Ultima carte citită? Dar n-am citit nicio carte în viața mea. Cum ar suna această placă. Scuze, acum merge cu CD. Ne-am emancipat. Suntem moderni în tehnologie și postmoderni în gîndire și trăire... Gîndire cu î din i? Da, de ce nu? Sunt mulți autori cunoscuți, care scriu astăzi, numai cu î din i. Chiar și sunt ei scriu sînt. Dânșii zic că e un protest, o revoltă, un manifest... Eu zic că e încăpățânare și "limitare" la sine. Adică, eu vreau să scriu așa, așa scriu. Dacă nu e conform cu scrierea academică își face omul propia editură și scrie cum vrea și ce vrea. În fine...

Îi spun cuiva că eu citesc orice. Păcat dacă citești orice... Păcat că tu nu înțelegi ce zic și interpretezi tot timpul. Citesc orice îmi e de folos, citesc orice îmi place sau orice îmi trebuie. De ex. dacă e să scriu un text (critic) despre autorul pavel coruț sau despre Herta Muller, Mircea Cărtărescu, Oreste etc. , trebuie să citesc măcar o carte. Cel mai indicat ar fi să citesc opera integrală, dar cine stă să citească peste 140 de cărți (așa avea în ultima apariție tv sau otv) marca pavel coruț? Cred că e de ajuns 1,2,3...

Acest om  nu se limitează, exagerează. Unii se limitează iar alții exagerează. Deci, nici limitarea întru ceva dar nici exagerarea. În acest context e bună calea de mijloc. Să te regăsești în ceea ce faci. Să simți cu adevărat că faci ceva din suflet. Nu să faci ceva să fie făcut. Nu să faci ceva pentru tv. Te-ai pierdut dacă te limitezi la tv. Critica (foarte bine venită) dl. biofizician Virgiliu Gheorghe, adusă omului tv și lumii tv, nu e aflare-n treabă; ci e un diagnostic pus cu rost.

Vedem prea bine omul tv sau mai corect spus, omul ancorat în media, cum se limitează. De asemenea și omul on line, care se limitează la mediul virtual. Internetul e bun dar nu e absolut. Nimic nu e absolut decât Dumnezeu. Internetul îți dă acces la multe dar nu îți dă acces la libertate, gîndire, viață, trăire, iubire, dor, conștiință... În fine... E absurd să credem că internetul le știe și le face pe toate sau să spunem că PC-ul e mai deștept ca omul. Toate aceste "mari descoperiri" se datorează minții umane. Deci, tot omul a descoperit America, nu extratereștrii, netul sau computerul.

Am plecat de la limitare și am ajuns la internet. Internetul să zicem că e o "limitare fără limite". Cu mici excepții prin internet și mass-media avem acces la orice, în mod gratuit. Acele informații nu-s postate din neant ci sunt puse (sau spuse prin mass-media) de cineva. Acel cineva e om nu e robot. Deci, să terminăm cu afirmații de genul: pe net găsim orice, PC-ul e mai deștept ca omul, așa e că am văzut la tv, așa a zis la știri... Și ce dacă a zis la știri? Care știri, ProTV sau Kanal D ? Alea sunt știri??? Manipulare. Nu există și manipulare prin tv? Ba da există și din păcate există prea multă manipulare.

Consider cea mai mare tragedie a omului contemporan, faptul că nu mai vrea să gîndească. Așteaptă să i se dea totul gata făcut. Nae Ionescu punea accent pe gîndirea personală. Să gîndească omul cu mintea lui. De unde acest lux astăzi. Luăm de la tv și de pe net și e de ajuns. STOP! Nu e deloc de ajuns. E comod și prost. E superficial. De ce să lăsăm să gîndească alții pentru noi? De unde știm că ne vor binele? De unde știm că Ariel spală și curăță tot??? Din reclame, din publicitate de la tv. Și publicitate cine face? Producătorul. Și el ce interes are? Să vândă produsul. Pune acolo o fată super sexy cu produsul în mână și noi uităm de toate și cumpărăm Ariel. Nu știu dacă e strategie de marketing dar e sigur manipulare. Ce treabă are fata sexy cu spirtul sau cornul Magic ? Asta e psihologeala maselor... Nu psihologie și nici sociologie, ci psihologeală și socio-vrăjeală. Prin fel și fel de studii, specialiștii cunosc vulnerabilitatea indivizilor din secolul vitezei și îi prostește cu asta. Se știe in toată lumea că sunt probleme cu pornografia, cu sexualitatea... că au devenim mulți obsedați (maniaci) sexuali, și producătorii profită de acest lucru. Afișează produsul, țigările Kent să zicem, de o fată superbă, sexy, senzuală... și gata. Omul obișnuit se limtează la fetița hot și astfel vânzarea e cool iar manipularea e pe val.

PS. E greșit să ne limităm. Mai ales limitare fără limite. Cine se limitează - exagerează!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu