marți, 3 ianuarie 2017

Sănătatea - o pastilă roşie sau un subiect tabu?

    Nu ştiu la ale popoare, dar noi ne-am obişnuit să ne urăm sănătate la diverse ocazii. În Franţa şi Anglia oamenii îşi cer scuze pentru orice, de parcă zici că omul e o fiinţă care se scuză, cum scrie şi Daniel Nica în cartea PASTILA ROŞIE -  ESEU DESPRE MORALITATE ŞI FERICIRE.

    La noi cuvintele noroc şi sănătate sunt auzite la orice pas, şi ca urări dar şi ca salut. Oare să fie sănătatea cel mai de preţ lucru pentru om? Omul modern sau contemporan e căzut în extreme. Nu mai este ancorat în sănătate, moralitate, bine, adevăr şi frumos. Dar omul înseamnă mai mult decât orice libertate şi nu are nimeni dreptul să judece cum îşi alege să trăiască viaţa.

    La noi în România, şi mai ales în Vrancea (Focşani) sistemul medical lasă mult de dorit. Auzi oameni care spun că mai bine mori decât să ajungi la urgenţe, adică la UPU la Spitalul Mare, cum este cunoscut în judeţul nostru. Mulţi preferă Spitalul Militar... 

     Populaţia din România este bolnavă din toate punctele de vedere. Din păcate oamenii sunt trataţi nu ca bolnavi sau pacienţi (şi nici ca persoane umane) ci ca indivizi şi CNP. Omul a devenit un număr sau un simplu card de sănătate. Nu ai voie să fii bolnav... Nu ai voie să fii nimic. Trebuie să fii doar un tip imbecil care votează PSD, să fii un telespectator spălat pe creier, un individ foarte uşor manipulat (care dacă vede preţul 999 crede că e un produs la reducere) şi nu în ultimul rând un tip   virtual dependent de facebook.

    Mai putem să vorbim de sănătate în acest context? Mai are rost subiectul? Repet... omul recent a căzut mult în extreme. Ba e prea sentimental şi în credinţă şi pică lejer spre habotnicie. Ba e prea raţional şi (filosofic vorbind) se duce spre ateism. Dar omul fiind liber poate să fie cum doreşte, numai să nu uite de faptul că este limitat şi muritor. Aşa că acest subiect: sănătatea, nu este sexualitate... deci nu este un subiect tabu. Nu ştiu de ce nu putem să vorbim deschis despre subiecte gen: sexualitate, sănătate, homeopatie... Apar tot felul de tabere şi de poelemici în acest sens. Omul de la natură trebuie să fie sănătos. Ok. Atunci de ce există atâtea boli şi malformaţii genetice de la naştere... şi de ce sunt atâtea boli incurabile? De ce există atâta depresie, anxietate şi rău în lume?

    Nu avem cum să răspundem la aceste întrebări în timp ce nu se renunţă la polemicile amintite mai sus. Am devenit extrem de pretenţioşi şi ne tot interesează viaţa şi mentalitatea (chiar şi confesiunea) medicului, nu vrem să înţelegem că doctorul, preotul, poliţistul... şi judecătorul... nu sunt exrtatereştrii. În orice domeniu ar fi, omul e tot om cu bune şi cu rele, cu defecte şi calităţi, cu păcate şi virtuţi. Dar e o mare greşeală să nu vrem să mergem la un medic specialist în homeopatie, că nu ştiu cine a spus că homeopatia vine în contradicţie cu ortodoxia. Dacă un medic chirurg e ateu şi el e cel mai bun medic din lume, şi el operează singur pe un anumit segment, şi noi avem nevoie urgent să ne operăm la el, ce facem refuzăm pentru că omul e ateu? Cred că aici ne jucăm puţin cu credinţa în Dumnezeu şi astea deja sunt mofturi. Nu mă duc la medicul ăla că fumează şi bea alcool. Nu mă duc la popa ăla că e desfrânat şi nu are har etc. 

     Dacă vrem să fim sănătoşi şi avem discernământ putem merge şi la un medic budhist. Important e să avem un tratament bun pentru suflet, psihic şi trup. Nu contează cine ne vindecă... ci cum ne vindecă şi să mulţumim lui Dumnezeu că încă există vindecare prin plante, pastile alopate sau operaţie. Doar că noi nu mai suportăm o durere de măsea, ce să mai vorbim de o altă neputinţă mai grea. Suntem mai sensibili decât un ou. Societatea de azi e vulnerabilă şi mulţi dintre noi nu vrem să acceptăm că avem nevoie şi de psiholog, şi de psihiatru... Numai că de ajungi la psihiatru nu înseamnă că eşti nebun. Nimănui să nu îi fie ruşine că merge la un anumit medic specialist. O stare de depresie şi de anxietate nu înseamnă a fi handicapat. Ideea de bază e că primul punct de reper este medicul de familie şi ne putem alege acest medic de familie. Farmaciile sunt o industrie şi o mare afacere şi deja lumea crede că medicul de familie are o înţelegere cu o anumită farmacie să trimită pacienţi să cumpere unele pastile. Dar noi totuşi vrem sănătate. Reclama de la tv e simplă: Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume. Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi. Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic minimum 2 litri de lichide. Pentru o viaţă sănătoasă, respectaţi mesele principale ale zilei. Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi. Sănătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu