vineri, 6 ianuarie 2017

Dar noi suntem ortodocşi?

      Ne mâncăm între noi mai rău ca animalele sălbatice, dar noi ne numim ortodocşi. Ne batem cu cărămida în piept că suntem ortodocşi, dar facem pe cei de etine ciori etc. Ne dăm mari că suntem ortodocşi, dar îi blamăm şi îi facem de tot râsul pe atei sau pe cei de altă confesiune. Avem impresia că am înţeles ce înseamnă NU JUDECAŢI... CA SĂ NU FIŢI JUDECAŢI... , dar de fapt fiecare înţelege ce vrea şi interpretează cum vrea cuvântul Sfintei Scripturi. Ne ghidăm după Dan Brown (Codul lui Da Vinci) şi Harry Potter, nu după Biblie... Biblia este mitologie, nuuu??? În fine... Oamenii ăştia mai creoli sunt criticaţi că adună fiare şi fac bani, iar noi ăştia ortodocşi, suntem acuzaţi (pe drept sau pe nedrept)  că vindem lumânări în biserică pe naşpa şi nu tăiem nicio chitanţă etc. Trebuie să facem biserica SRL ... nuuu??? Ortodocşii se mândresc cu muzica psaltică, cei de etine se laudă săracii cu manele... Fără număr, vă spune ceva??? Sau ... vreau să cadă bani din cer...??? 

        Suntem oare ortodocşi? Da... dar poate doar cu numele. Suntem ortodocşi... dar suntem zgârciţi din cale afară. Suntem ortodocşi... dar suntem trişti. Ne dăm noi mereu cu credinţa dreaptă... dar spunem noi mereu adevărul? Ţinem post... dar îi blestemăm pe cei care mănâncă de dulce. Suntem ortodocşi... dar nu suntem în stare să fim oameni... oameni de omenie, oameni civilizaţi. Suntem ortodocşi, dar nu ştim să menţinem o prietenie în Hristos. Cine e Hristos? Un Super-Star sau un Idiot (cum filosofa Cioran pe această temă în cartea Lacrimi şi sfinţi) ? Suntem ortodocşi, adică noi suntem cei mai deştepţi şi curaţi oameni din lume... nuuu? Suntem ortodocşi, adică suntem virgini şi la 99 de ani? 

      Ok. Avem duhovnic... deci suntem ortodocşi. Dar cei care ne insultă (tot ortodocşi) , ne critică, ne bănuiesc de.... .... ... , oare nu ştiu că noi tot ce facem încercăm să facem cu ascultare de duhovnic... şi poate avem un canon... Dar e mai uşor să judeci şi să jigneşti, să insulţi... să critici absurd... să blochezi pe facebook? Cum poate cineva să spună: SUNT ORTODOX PRACTICANT... dar să îţi trântească aşa un block pe facebook??? Adică ura, răutatea şi duşmănia ortodoxului e permisă... sau cum??? Suntem oameni... indiferent de confesiune. Important e să fii om. Om liber. Dacă vrei să fii ortodox... e bine să fii atent să nu devii habotnic. Mulţi oameni nu vor să priceapă că noi între noi ne provocăm... ne spunem lucruri intime, secrete... (care NU sunt adevărate) ... ne testăm... poate chiar şi duhovnicul ne dă sfat să încercăm o persoană (mai ales în contextul sentimental) ... şi cel mai uşor pică testul cel sau cea care răbufneşte cu injurii, acuze, bănuieli stupide, jigniri, insulte, ţipete, block pe facebook... şi alte isterii de genul. Putem să numim un comportament ortodox acest lucru? Of... Din păcate nu vrem niciodată să înţelegem că uneorii unii oameni fac pe proştii... sau fac expre anumite greşeli să vadă reacţia aproapelui. Şi aproapele (ortodox convins...) îi dă cu piciorul. NIMENI nu acceptă să piardă ceva din orgoliu. Orgoliul e primul impediment care nu ne lasă să fim ortodocşi... şi nici oameni. Noi doar ne prefacem să suntem ortodocşi. Suntem repetenţi la multe capitole care ţin de bun-simţ. Spunem cuiva că e ipocrit... dar de fapt ipocrizia ne omoară pe noi toţi. NU TE DA CE NU POŢI SĂ FII... Vrei să demonstrezi că eşti ortodox? Ok... FII OM!

    Omul adevărat... nu judecă pe nimeni şi nu domină... într-o prietenie. Omul care e om... ştie că nu ştie nimic, dar totuşi este un tip inteligent. Una e să fii ironic... alta e să faci o glumă... şi altceva e să faci pe cineva impostor, ipocrit, mincinos, fals, prost, narcisist, egoist... Mai ales într-o prietenie, nimeni nu are dreptul să jignească... sau să rănească pe celălalt. Dacă nu poţi accepta omul aşa cum este... înseamnă că tu ca om nu te accepţi şi ai o problemă cu tine însuţi. Iar această problemă nu se rezolvă doar la duhovnic... ci şi la psihiatrie. Nu te poţi da ortodox... dacă tu râmâi permanent ancorat în trecut. Nu poţi să fii ortodox dacă trimiţi sms-uri false să vezi dacă e aşa cum bănuieşti tu... Ce fel de ortodox eşti tu dacă bănuieşti tot timpul numai prostii? ... ... ... În fine... Greu la deal cu boii mici. Nu afirm că eu sunt ortodox ca la carte şi am venit acum să ţin o pledoarie despre cum să fii ortodox. Nu sunt nici eu cum îmi doresc să fiu, dar încerc cu toată fiinţa să respect libertatea umană şi să nu mai intru în polemici fără rost.

     Niciodată o iubire unde tu ca om suferi şi nu ai libertate... Niciodată o prietenie toxică, o relaţie toxică... nu te face mai puţin ortodox dacă pui punct şi renunţi la a te minţi de unul singur. Dacă o sută de oameni îţi spun că nu e ok... nu poţi face pe eroul să stai legat de o prietenie care îţi face numai rău. Dacă îţi spune şi duhovnicul să stai în banca ta şi tu vrei să arăţi că eşti ortodox... înseamnă că îţi place să suferi. Nu e bine să confundăm credinţa cu libertatea. Eşti liber să fii om. Eşti liber să iubeşti şi să trăieşti... Eşti liber să fii fericit. 

     În fine... Suntem ortodocşi dacă ne plângem singuri de milă??? 

        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu