luni, 11 august 2014

Virtutile iubirii

   Iubesc si incerc sa daruiesc totul in acest sens. In acest context seducator. Nadajduiesc sa fie o iubire curata si o iubire adevarata. Acest lucru nu se petrece asa pur si simplu sau in chip magic. In iubire este nevoie de multa rabdare. Asadar am adus la lumina prima virtute a iubirii - rabdarea. Sper sa nu ma insel. Virtutea suprema poate sa fie jertfa, dar rabdarea stim ca e socotita o jertfa fara de sange.

    Nu exista retete standard in relatia de iubire. Fiecare persoana este unica si diferita din fire. Niciodata nu se poate schimba firea umana complet. Prin iubire se schimba omul, dar nu se schimba in  mod absolut si nu se potriveste "schimbarea" unui individ cu schimbarea lumii intregi.

    Am pomenit de rabdare. Iubirea naste o rabdare care schimba datele problemei, dar omul (in sinea lui, in sufletul lui, in mentalitatea lui...) este acelasi om "potolit" de iubire.

    Daca avem rabdare, avem si intelegere... pace, armonie, ascultare... E indicat sa asculti pe celalat, insa noi astazi vrem mai mult sa fim ascultati si uneori ajungem sa vorbim singuri.

   Iubirea fara rabdare este moarta sau este o iubire neimplinita, o pseudoiubire. Iubirea adevarata este plina de farmec, armonie, rabdare, nadejde... Simfonia trupurilor nu se pastreaza prin indragosteala si amagire, ci prin iubire curata... prin arta iubirii si nedespartirea de Dumnezeu.

    Eu nu percep (in iubirea din viata mea) iubire fara Dumnezeu, fiindca sunt credincios din fire. Se vorbeste despre crestinism ca fiind religia iubirii. Singura iubirea este o religie. O religie a tuturor celor ce se iubesc, fie atei, nihilisti, liber cugetatori, agnostici sau de alte confesiuni (necrestine).

     In iubire, avem nevoie de libertate. Dar nu o libertate prost inteleasa, precum este democratia de azi, ci o libertate in context. In contextul iubirii.

     O alta virtute importanta in iubire este blandetea. A fi bland inseamna a fi om de suflet. A fi om (om indragostit) inseamna a fi preocupat de legatura spirituala dintre suflet si trup.

    Dupa cum am zis mai sus, in iubire nu exista retete standard. In iubire exista modele de iubire. Astfel, daca nu exista retete (canoane, dogme, principii, definitii, formule...) in iubire, nu cred in psihologia iubirii. Eu cred in teologia iubirii, in filosofia iubirii si mai ales in poezia iubirii.

    De la blandete, trecem la bucurie. O deosebita virtute a iubirii. Bucuria este sinonim cu iubirea. Repet, daca vorbim de o iubire curata... iubire adevarata. Nu am in vedere "iubirea" perversa (combinata cu sex, erotism exagerat si pornografie) si nici alte tipuri de "iubire" surogat. Aici isi face cuib desfranarea si ne-am pierdut in acest sens.

     Iubirea curata, iubirea adevarata nu cunoaste pacatul si nici patima iubirii. Chiar daca e sa fie ceva legat de amor, totul se transforma in poezie. Nu e ceva fizic, ci metafizic. Depinde de iubire si de caz. In cazul meu nu se pune accent pe iubirea-eros (pe amor), ci pe iubirea-agape, iubirea innobilata de prietenie. O prietenie sincera care are curajul sa spuna NU, la anumite tentatii senzuale.

    Acum putem aduce in discutie si curajul. O virtute extraordinara. Curajul iubirii si curajul de a gandi frumos in iubire. De a gandi cu inima. Nu de a gandi exclusiv rational. Si nu doar de gandire, pretuire, dor ... sentimente si alte lucruri de suflet, amintim aici, ci si de dialog.

    Dialogul in iubire este esential. Fara dialog nu ajungem la nicio virtute, fiindca a tine ceva ascuns in taina iubirii, inseamna a insela, a trada, a trisa... Din pacate, multi jucam teatru in viata de zi cu zi. Dar in iubire nu avem voie sa jucam nimic, pentru ca jocul iubirii este absurd si ticalos.

     Vointa, constiinta... Vointa iubirii. Constiinta iubirii. Demnitatea iubirii. Toate cele bune sa fie treptat. Fara interpretari si pretexte. Fara minciuni. Minciuna iubirii face parte din alt context. Un om care minte, un partener care minte nu este facut pentru iubire si greseste enorm.

     Iubirea inseamna viata. Un mod de viata frumos si firesc. Iubirea inseamna armonie. Iubirea este o capodopera. Sa iubim cu adevarat si sa nu ne mintim in iubire, fiindca scopul iubirii e sa ajungem sa dobandim virtuti... nu regrete, ura, prostie, minciuna, rautate... !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu