Internetul a devenit sinonim cu facebook. Această rețea de socializare e în prim-plan de câțiva ani (mai ales în viața tinerilor) și provoacă dependentă. Dl. Radu Preda (teolog) , ne vorbește într-un articol din revistă ROST, despre acest aspect: comunicarea fără comuniune. Nu are în vedere doar site-ul socialist (denumit astfel de criticul literar, Daniel Cristea-Enache) facebook, ci toate rețelele de socializare din zona on line.
Să trasăm o viziune față de facebook. În articolul prezent ne interesează acest context. Lumea de azi e bulversată (zăpăcită, dezorientată, adormită...) și hipnotizată de anumite curente New Age. Se pune mult accent pe prejudecăți și pe informații de la tv și în special informații accesate de pe net.
Lao Tz ne îndeamnă să numim lucrurile corect. E corect cum gândim, trăim ... și ce facem noi astăzi... stând ore-n șir pe facebook? Parcă zici că e ceva magic. Pare o magie acest site facebook.
Până la urmă, la ce e de folos facebook? Este de folos dacă stăm și lucrăm ceva concret, fără să pierdem timpul cu mii și mii de poze kitsch și postări ciudate. Știm ce se petrece în conștiința omului recent, dorește cu orice preț să se afirme. Nimic rău în asta, dar nu e normal să te afirmi cu nimic. Mulți sunt de părere că societatea postmodernă, promovează filozofia nimicului și mai ales filozofia stomacului.
Facebook propune un alt tip de comunicare. Totul activează în mediul virtual. Cred că e cazul să revenim la normalitate și simplitate! Facebook nu e un site rău, doar că nu e folosit rațional. Lumea stă pe facebook pentru like-uri și comentarii. Lumea nu înțelege că acest mod de comunicare e lipsit de comuniune. Relația clasică - față către față, nu relația facebook, chat, messenger, sms, twitter, watzap etc. Totuși, foarte multe persoane avem cont și pagină pe facebook și nu renunțăm. Să fie oare această comunicare on line de viitor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu