duminică, 15 septembrie 2013

CERUL - (ganduri - septembrie , 15 - Duminica)

   Cerul este o metafora, sopteste constiinta. Geneza cerului insa nu este metaforica ci divina. Metafora (cerul) sa fie sublima sau absurda? Intreb inima si raspunde sufletul. Exista oare diferenta intre inima si suflet? Ce fel de suflet este inima? Intreb, deci fac filosofie.

   Revelatia. Sa purcedem cu ganduri despre revelatia cerului. Revelatia in general este revelatie divina. Revelatie, adica inspiratie. Cerul este inspirat de Dumnezeu? Nu. Cerul este creat de Dumnezeu. Ne tot intrebam intr-un soi de filosofie naiva, daca Dumnezeu l-a creat pe om sau omul pe Dumnezeu. Ce vrea sa insemne aceasta "filosofie" ? Simplu de inteles, omul autonom (ateu, nihilist sau liber cugetator) promoveaza ideea ca omul l-a creat pe Dumnezeu, deci si cerul este tot o creatie umanista. De fapt, dupa acest rationament relativist si autonom, omul a facut totul. Omul masura tuturor lucrurilor... se spune in antichitate. Fara om nu exista nimic. Dar fara Dumnezeu exista oare omul?

   De unde sa aiba omul atata inteligenta si putere sa creeze, sa nasca totul? Omul a dat si viata? Omul a dat si moartea? Omul a dat si binele si raul? Daca filosofia umanista raspunde "da" , atunci de ce judecam pe Dumnezeu co-autor la rau? De ce dam vina pe Dumnezeu daca El nu exista?

   Omul vrea sa-si explice unele lucruri tainice, fara Dumnezeu, fara Revelatie, fara TAINA TAINELOR si PARADOXUL PARADOXURILOR care este Hristos Iisus, Fiul si Cuvantul Lui Dumnezeu. Exclude pe Dumnezeu din ecuatie, din context numai sa para ca el (omul) are dreptate. Ce dreptate sa aiba omul fara Dumnezeu?

   Cerul, fiinta divina (dar nu autodivinizata precum mintea omului autonom) nu cunoaste astfel de idei pseudofilosofice. Cerul are demnitate. Cerul nu face filosofie fara Dumnezeu. Filosofia fara Dumnezeu nici macar nu e filosofie, sau poate e filosofie luciferica. Comunismul (la inceput o filosofie materialista, o idee devenita - practic - ideologie ...) a fost "absolut" fara Dumnezeu si stim din pacate ce a rezultat din aceasta filosofie nebuna.

   Ma intorc la revelatia cerului... Revelatia durerii la Emil Cioran. Si cerul traieste cu durere si dragoste pentru omul contemporan. Adevarul e ca omul de azi vrea sa "transfigureze" cerul prin tehnologie, fara pic de teologie... Omul autonom chiar blameaza teologia iar omul tehnic ignora orice idee de teologie. Adevarul "tehnic" nu e adevarul teologic. Petre Tutea ne spune clar ca fara Revelatie nu exista adevar sau mai exact Adevarul este Revelat iar adevarul de alta natura este pur si simplu o "minciuna" , o "iluzie". Omul contemporan isi face iluzii. Este profund ancorat in TBC - tehnologie, bani si confort. Cauta sa faca din orice "iluzie" pentru ca "iluzia" iti da senzatia de vis... il duce intro stare euforica... precum in sevraj ... si totul se bazeaza pe "drog", drogul aici fiind "iluzia"... Si cerul este o iluzie pentru omul postmodern. Magie si iluzionism. Ne lasam manipulati (nu doar de mass-media) de magie si iluzionism, de parca am fi niste copii de gradinita. Orice descoperie NASA ne frapeaza. Dar Dumnezeu si cerul nu ne minuneaza deloc? De ce? Oare sa fie stiinta mai "desteapta" decat Dumnezeu? Oare sa fie NASA mai Tare decat Dumnezeu? Oare sa fie omul - Dumnezeu , si Dumnezeu - om ?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu