marți, 9 iunie 2015

Jurnal duhovnicesc 1

Marti, 9 Iunie

    Prima intalnire cu un prieten, a fost cu Marius. Parca el e si primul meu prieten adevarat. Marius e un baiat foarte credincios, dar e putin incapatanat si egoist. Vedeti ce usor judec? Asa am facut mereu. In loc sa ma vad pe mine cum sunt vad pe altii si mai ales prietenii. Am tendinta de a judeca si cand judec pe cineva in ziua respectiva pic intr-un pacat si dupa ce am cazut imi dau seama cine sunt eu de fapt. Nu sunt nimic din ceea ce pare ca sunt. Nu sunt un om bun sau un om special. Lumea imi zice ca sunt un om smerit. A fi smerit inseamna a nu stii ca esti smerit. Rusinea si emotivitatea nu este smerenie. Smerenia e un lucru mare. Modelul Smereniei este Mantuitorul Hristos si Maica Domnului. Ce om va fi fost asemenea?
    Afara e cald. Ma pregatesc cu Marius sa merg undeva sa facem o baie. In drum spre balta incep sa-i reprosez lui Marius diverse chestiuni. Ajung sa-l jignesc si ii zic ca e cel mai mare prost. Marius fumeaza. Ma leg de el ca nu are vointa sa lase tigarile, dar eu nu ma gandesc ca am o patima mai urata decat fumatul si nu ma lepad de ea. Din ce cauza? Poate din placere sau poate din prostie. Nici eu nu am vointa. In fine... Marius se enerveaza si imi spune: mai Dani, ce te invata pe tine cartile care le citesti? Am omis sa va spun ca de la moartea tatalui meu am inceput sa citesc extrem de mult. Aproape ca exagerez in acest sens. M-am inchis in lumea cartilor si incept sa fiu foarte pasionat de scris. Marius se supara si mai tare si intram in polemici pe teme de filosofie.

- Mai Dani, stii care e faza... filozofii astia pentru mine sunt niste nebuni! Ce intelegi tu prin vorba aia "eu stiu ca nu stiu nimic"? Este o prostie...

- Esti lipsit de cultura frate! Se vede ca esti paralel cu toate... Habar nu ai pe ce plantea traiesti! Nu esti bun de nimic!

- Bravo tie mai Dani ca esti tu destept si le stii pe toate! Bravo!

- Nu le stiu pe toate, dar am idee cat de cat de unele domenii din cultura universala.

- Ai idee pe dracu... Tu nu vezi cat ma judeci pe mine mai frate? Esti Dumnezeu tu sa judeci?

- Ce ai mai...? Esti nervos?

- Da frate sunt , pentru ca esti mai mic ca mine si vii tu sa-mi dai lectii! Mai dale-n colo de carti si mai dao Doamne iarta-ma! de filozofie... Degeaba citesti carti daca nu ai scoala vietii!

- Esti prost... Deci chiar esti prost! Cartile reflecta cel mai bine viata. Sunt franturi din viata. Se zice filosofie cu s, nu filozofie.

- Nu ma intereseaza! Pentru mine important e sa bei ceva... sa te distrezi, sa asculti muzica, sa ai fete si sa te iubesti cu ele, sa...

- Sa faci sex?

- Da.

- Pai ce mai Marius, totul se rezuma la sex?

- Da, zice si Puya : secolul XXI e bazat pe sex...

- Dar de Freud ai auzit?
- Cine mai e si asta?

- Parintele psihologiei moderne si parintele psihanalizei. El a zis ca "omul e doar inclinat spre sexualitate si atat". Adica a redus individul uman la a face sex si punct.

- Si ce... nu are dreptate?

- Mai Marius , tu esti prost sau te faci? Unde e viziunea ortodoxa?

- Hai ma ma lasi cu viziunea ta ortodoxa! Tu cand vorbesti prostii mai esti ortodox?

- ...

- Nu mai zici nimic?

- Mai e mult pana la balta aia?

- Ce smecher esti... schimbi vorba repede? Da mai avem de mers. Daca vrei o luam pe scurtatura prin paduricea asta.

     Si am mers pe o cararuie prin padurice. Nu am facut mult. Coboram. Era asa frumos sa mergi prin tunelul acela de copaci tineri. Ajunsi la balta, Marius se baga primul in apa. Eu nu aveam curaj. Stau ce stau si ma ajuta el sa intru si eu. Ne balacim. Incearca Marius sa inoate cand colo vin niste ciobani sa adape oile. Noi eram dezbracati in apa. Eu sar repede pe mal. Ciobanii striga la noi. Credeam ca glumesc. Ne fac semne cu bata si ne injura. Iese imediat si Marius. Ne-am imbracat in viteza si fugi spre padure. Abia am inimerit undeva in spre un rau. Am mers prin padure si am ajuns la drumul mare. Ne-a fost foarte frica. Frica face pe om sa fie altfel. Nu trebuie sa mintim. Ne este frica tuturor. Fiecare om are frica de ceva anume. Noua ne-a fost frica sa nu ne prinda ciobanii sa ne bata. Pana la urma am scapat cu bine si ne-am intors acasa.

    In timp ce ne-au fugarit ciobanii ne rugam. Ne rugam de frica. Brusc ne-am adus aminte de rugaciune si de Dumnezeu. Pana atunci vorbeam numai prostii despre fete. Eram ambii niste obsedati sexual. Vorbeam prostii de parca eram actori de filme porno. Nu ne pasa de nimic. Cand am dat de greu, ne-am adus aminte de rugaciune si de Domnul Hristos. Pe drum prin padure ii zic lui Marius, frate sa nu uitam ca si apostolii s-au temut. Au avut si ei o mare frica atunci cand l-au prins pe Hristos si mai ales atunci cand l-au rastignit. Uitasem ce prostii am vorbit. Eram credinciosi acum. Asa e omul in general. La bine uita de credinta si de Dumnezeu. Cand da de rau, face zece acatiste pe zi si se roaga non-stop. Dupa ce a trecut raul respectiv, uita si de Dumnezeu si de rugaciune. Asa e omul. Are numai si numai interese. Este oportunist. Se foloseste de cineva cat ii este bine, apoi nu mai are nevoie de nimeni. Mandria il face sa creada ca el este "dumnezeu". Dar de fapt un asemenea om este orfan de Dumnezeu si ajunge la nihilism. Ajunge mai rau si mai razvratit ca Fr. Nietzche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu