marți, 9 iunie 2015

DESPRE DRAGOSTE SI AMAGIRE

Danut Belu , student "Univ. Dunarea de Jos" - Galati, Fac. de Istorie, Filosofie si Teologie si ELENA BERBINSCHI - studenta , Teologie Asistenta Sociala

 - Draga Elena, incepem acest dialog direct cu o prima intrebare: de ce ne indragostim?

Elena: Grea intrebare!!! Depinde din ce punct de vedere vedem noi aceast termen Indragostire.Noi oamenii suntem facuti in asa fel incat sa dam frau liber sentimentelor fata de persoanele care ne atrag din toate punctele de vedere. Nu gasesc o anumita explicare intrebarii respective!!! Suntem creati pentru a iubi, a oferi si a primi iubire!!!

 - Da, suntem nascuti pentru iubire si sa daruim iubire. Daca nu stim de ce ne indragostim, ce crezi tu cu amagirea in acest context al iubirii? De ce ne amagim?

Elena:   Deoarece nu stim sa iubim si sa alegem corect!!!! Atunci cand iubim corect, atunci alegem corect. Iubirea trece prin suflet filtrandu-se prin minte. Multi spun ca iubirea e oarba si surda.. Eu nu sunt debacord cu aceasta. Putem iubi si fara sa ne amagim. Uneori gresim, dar cel mai bine e sa ne oprim la timp. Prima oara e o atractie fizica, apoi peste un timp devine atasament ( asa numita iubire in mintea noastra) si apoi devine o durere dupa ce pierdem.

 - Dar cum putem sa convertim iubirea in prietenie?

Elena:  Iubirea nu se converteste in iubire, ci invers. De la prietenie ajungem la iubire. trebuie doar sa stim cum sa o stapanim si sa le mentinem la un anumit nivel de echilibru. Tu ce zici?

- Eu ma gandesc la ceea ce se spune intr-o relatie ca uneori se ajunge la monotonie si din acest motiv zic sa convertim iubirea, indragostirea in prietenie. Fac apel aici la cartea dl. Costion Nicolescu - "Carte pentru indragostitii care vor sa se imprieteneasca". Ce preferi dragostea sau prietenia intr-o relatie serioasa?

Elena:  Ce intelegi prin Dragoste? Eu prefer sa citesc putin despre asa numitele teorii ale dragostei.. Sunt dispusa sa vad cazuri reale ale vietiii care ma pot ajuta la intelegerea corecta a termenilor de iubire. Eu as prefera prietenie intr-o relatie serioasa. Merg dupa motto-ul: Fara prietenie nu e dragoste, fara dragoste nu e prietenie. O relatie ajunge la monotonie deoarece persoanele sau cunoscut indestul si nu isi doresc sa isi ofere sansa de a fi aceiasi prieteni ca la inceput. Uita sa mai fie prieteni buni sufleteste unul fata de celalalt.Uita sa fie cartea deschisa, cu file noi pentru fiecare zi.

- Prin dragoste inteleg ce stim din definitia Sf. Ap. si Ev. Ioan: "Dumnezeu este iubire". Tu ce intelegi prin dragoste si de ce crezi ca nu putem sa traim fara dragoste?

Elena:  Pai raspunsul l-ai dat deja. Daca Dumnezeu este iubire, atunci cum putem trai fara Dumnezeu?

- Draga Elena, sa nu plictisim cu un dialog lung... Ultimele intrebari: care este pentru tine cel mai frumos cadoul intr-o relatie de iubire si de ce punem atata suflet in iubire?

Elena:  Cel mai rumos cadou pentru mine intr-o relatie este respectul si atentia. Pur si simplu sa fiu iubita asa cum sunt si restul vine de la sine. Punem suflet in iubire deoarece e cel mai frumos, cel mai minunat, cel mai pretios sentiment care l-a lasat Dumnezeu-omului. Cum ne iubim aproapele, asa ne iubeste si pe noi Dumnezeu indiferent de pacate, greseili si neasculatri. Sa nu uitam ca Dumnezeu este iubire- asa cum ai mentionat si tu mai sus. Sa Il iubim pe Dumnezeu mai intai si restul vine de la sine!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu