vineri, 25 aprilie 2014

La pescuit

   Tovarasii de partid au si ei viata lor personala. Sa nu credeti ca totul este doar politica: protocol, parlament, guvern, munca, legi, aliante, declaratii, aparitii tv, campanii electorale si alte nebunii! Cand vine vacanta au si ei dreptul la odihna, distractie si calatorii. Mai ales de sarbatorile mari. Paste si Craciun. Daca nici atunci nu ies si ei la un munte, la un picnic, la o petrecere (ca sa nu zicem party), la un meci de fotbal... Nu poti face numai si numai politica. Te caci in ea de viata, ca sa vorbim academic, facand acelasi lucru non-stop. Si nu de alta, dar nu trebuie sa fim rai. Daca vedem la televizor ca Basescu a fost nu stiu unde sau ca tovarasul Marian Vanghelie a fost in Miami (pronuntat exact asa cum se scrie), de ce sa protestam? Avem impresia ca se destrabaleaza pe banii publici? Ei, nici chiar asa fratilor, au si ei banii lor (furati desigur, dar furati in mod legal). Oricum nu fac nimic pe plan politic, macar sa se plimbe prin lume saracii. Lumea e mare, e loc pentru toti.
   Anul acesta, pentru a doua zi de Paste, tovarasul Ion Iliescu are o pofta nebuna de pescuit. Inspirat de la un articol din ziar, pune mana pe telefon si suna pe dl. premier:
   - Alo, Victore ce faci?
   - Alo, da... Cu familia bre nea Ioane, ma relaxez. Acum ma uitam la televizor la Romanii au talent...
   - Mai Victoras draga, uite ce-ti propun...
   - Ascult nea Ioane.
   - A doua zi de Paste, mergem la balta la Ciorasti, la pescuit.
   - De unde ti-a venit ideea asta bre?
   - Din ziar, e un articol mare: Pescarus Grozavu, a prins un crap de 20 de kg.
   - Si unde vine balta asta?
   - La Ciorasi mai Victoras, in Vrancea la tatucu Oprisan.
   - A fost si Marian Oprisan la pescuit?
   - Nu stiu, el a fost la spital. Are ceva probleme cardiace. Probabil de la DNA. Si Radu Mazare e deranjat de DNA-ul asta.
   - Nea Nelu, sa lasam politica macar zilele astea, te rog! N-am chef de politica azi!
   - Bine, bine... Spune, mergi sau nu?
   - Da bre, merg! Cand?
   - A doua zi de Paste.
   - Azi e sambata, pe luni, nu?
   - Da mai draga, luni.
   - Ok, ne vedem luni la 7 dimineata, mergem cu elicopterul de la RTV, vorbesc eu cu Ghita. Vorbeste matale cu Oprisan sa inchirieze balta doar pentru noi.
   - Se rezolva, pregateste sculele!
   Adrian Nastase, lipseste din peisaj. Are un concediu de vreo 4 ani la Rahova si Jilava. Scrie carti. Posteaza pe blog. E ocupat cu alte probleme. Nu se gandeste la pescuit ca altii. Victor Viorel Ponta si Ion Iliescu, n-au niciun stres. Ce le pasa lor de graul CAP-ului? Ii doare-n cur... Tara arde si baba se chiaptana.
   La cateva minute, Victor Viorel, il suna pe nea Ion, pesemne ca a uitat ceva important:
   - Alo, auzi bre nea Ioane, dar comuna aia Ciorasti e pesedista?
   - Parca da, ce are a face?
   - Nu-i nimic, intrebam si eu asa ca idee.
   - Esti curios Victore. Stai fara griji, PSD conduce detasat in Vrancea. Isi face bine treaba tovarasul Marian. In curand punem monopol PSD pe toate judetele. Coloram Romania in rosu si trandafirii vor inflori numai cu Crini si Spini.
   - Esti nostalgic... visezi frumos nene Ionel! Vorbim... Bun, atunci merg cu toata inima la pescuit.
   - Ne auzim luni.
   - Sigur.
   Victor se gandea sa nu fie comuna cu primar PDL. Daca si la pescuit nu avea liniste era prea de tot. Macar in vacanta sa nu auda de Basescu si de PDL. Era penibil sa tina un discurs antiBase pe balta. Pestii ar fi murit de ras. La pescuit nu se face politica. Aici te ancorezi cu rabdare si astepti. Mananci seminte. Bei ceva. Admiri peisajul. Te gandesti la nemurirea sufletului. Mai tragi o basina. Vorbesti in soapta sa nu sperii pestii. Crapi de foame, in caz de nu ai mancare la tine. Prinzi un somn pe balta. Inventezi povesti de pescar amator. Toate cele, numai bine sa fie! Fumezi, daca esti fumator. Poti sa faci si dragoste, daca ai cu cine. Poti sa faci si aliante politice. Aliante din dragoste. Si cate si mai cate.

   Luni, ora 8 dimineata. Elicopterul aterizeaza pe pista tovarasului Marian Oprisan. Garda de corp a baronului vrancean, ii invita pe liderii de partid, in ultimul rahnet de BMW. Un BMW de te holgai la el cu lupa si tot nu-ti venea sa crezi ca exista asemenea bijuterie pe piata automobilelor. Logic, a costat o caruta de bani. Asta nu se mai pune la socoteala. Sa fie de lux si sa fie confort. In rest, viteza si adrenalina. Special pentru teribilistii din generatia Coca-Cola. Chiar daca generatia asta e fumata, tot a ramas cu numele. Acum e la putere generatia facebook. N-ai facebook nu existi!
   Gorilele lui Oprisan goneau pe E85 ca la F1. Balta astepta timida marile personalitati ale politicii romanesti. Pestii au facut pe ei de frica si de emotii. Imaginati-va, ce oportunitate, ce onoare... Sa vezi in carne si oase doua mari personalitati din perioada de tranzitie. Tovarasii Ion Iliescu si Victor Ponta la pescuit. Si nu oriunde, ci pe balta la Ciorasti. Ciorasti nu vine de la ciori, vine de la deal la vale. Cautati pe Google etimologia cuvantului. Nu mai asteptati mereu mura in gura. Google le stie pe toate. Orice doriti, in afara de nimic, gasiti pe Google. Nu conteaza cum a zis Marian Vanghelie - goagle. Nu mai radeti de el cu almanahe si altele. Fiica cea mica a presedintelui (Elena - EBA) a zis succesuri... Toti gresim. Ce avem cu tovarasul creol Marian Vanghelie? E si el om. El munceste nu gandeste. Numai cine nu munceste nu greseste. Si pana la urma si la coada, rade harb de oala sparta.
   Sositi pe balta, tovarasii Ion Iliescu si Victor Ponta, zici ca sunt decupati din desene animate. Apa e limpede ca discursul lui Crin Antonescu. Pardon, asta e de la PNL! Sa scriem literatura adevarata precum se scrie azi: Apa e limpede. PUNCT. Soarele straluceste. PUNCT. Victor e imbracat cu o bluza rosie. PUNCT. Rosu este o culoare frumoasa. PUNCT. Literatura de azi e comestibila. PUNCT. Se digera mai greu in stomac, dar e buna. PUNCT. Politica e mai grea decat cacarea. PUNCT. Punct si de la capat. Cam in acest carusel se invarte literatura de azi. Unii au impresia ca a se screme, inseamna a face literatura. Ori faci treaba mare, ori faci pipilica (sunt nevoi fiziologice) , ori faci literatura. Literatura e alta treaba. Treaba serioasa. Nu e nici treaba mare nici treaba mica. Nu poti confunda marfa cu ambalajul.
   Singuri pe balta, tovarasii cauta un loc bun de pescuit. Nici nu apuca bine sa se instaleze, ca hop, apare paznicul. Primarita si Marian Oprisan au vorbit cu alt paznic. Asta nu stia nimic. Habar nu avea cine sunt indivizii. Fara mare galagie le ceru 30 de lei taxa. Asta fiindca nu aveau permis de pescar. S-au uitat ca prostii unul la altul si n-au avut incotro, au platit. Jumate, jumate. Asa e legea in PSD. Asta inseamna sa fii de stanga si socialist-democrat. Nu mai spunem ca doctrina social-democrata, e socotita de Petre Tutea, laptele batut al comunismului. Tac ca pestele si nici nu am zis asta. Important e ca au platit separat. Frate, frate dar branza-i pe bani!
    Paznicul le spune sec: fir intins si isi vede de drum. Abia isi cara cismele si parea un bosorog imputit, dar era un om cinstit. A fost cioban de meserie. Il durea pe el in valva de Ion Iliescu (presedinte de onoare al PSD si fost presedinte al Romaniei ... un infractor in opinia lui Florian Bichir si a simpaticului istoric Neagu Djuvara) si de Victor Viorel Ponta (presedinte PSD si premier al Romaniei sau premier de toba). Mare branza un kil de cas. Ce gara avea el cu autogara. Nu dadea doi bani pe ei. Tovarasii au inteles confuzia si au ras ca prostii.
   - La ce dam Ioane?
   - La rama. Daca trage la rama e fenomenal.
   - Avem rame?
   - Da, ia si tu un bat si scormoneste aici in pamant. Ramele de pe malul baltii sunt cele mai bune.
   Paznicul trece inapoi dupa ce a colindat balta in lung si-n lat. Se uita dupa ambalaje de plastic. Omul era responsabil nu doar cu paza, ci si cu curatenia. Sa nu interpretati gresit, asta nu inseamna ca era ecologist sau la PNTCD. Pur si simplu asa-i frumos. Sa fie curat, ordine, liniste si civilizatie.
   - Ce cauti ma, rame? Nu gasesti tu rame aici. Vezi colo la gunoi, peste drum. Colo pe arabil.
   Victor Ponta ramase perplex. Dracia naibii. Ditamai premierul sa traverseze soseaua si sa caute rame in gunoi. Beah! Ce scarbos! Ce caraghios! , mai bine zis. Inrosit la fata, trece soseaua si baga batul in gunoi. Un tablou de tot rasul. Hai sa nu zicem o caricatura, cel mult o capodopera intoarsa pe dos. Victor Ponta scormoneste in gunoi dupa rame. Cauta momeala pentru peste. Cand trecea cate o masina isi punea mana la fata. In trening si cu spatele, nimeni nu-l recunoastea. La scurt timp incepe sa fie claxonat. L-au turnat baietii. In minte zice sictirit: ce bulangii, n-au alta treaba muistii... A trecut si o caruta. Un mos striga la el din caruta: cauti rame, mergi ma la ei acolo la grajduri, la cai... acolo unde arunca ei gunoiul... nu gasesti tu aici pe arabil rame... O femeie pe bicicleta se uita la el ca la un OZN. Ponta era cat pe ce sa-i zica: ce te uiti fa ca vaca... n-ai mai vazut vedete... Alege sa injure in gand. Oricum era mare zvon si mare eveniment in Ciorasti. Lume, lume (ca la circ) Victor Ponta cauta rame in gunoi. Si ce cauta saracul. Zici ca-i e foame. Ai impresia ca vrea sa  faca o ciorba de rame. Vai de capul lui! Se face de cacao pentru 2-3 rame. Nu glumesc, atat a gasit. Transpirat tot, vine la nea Ion cu amaratele de rame. Nea Ion statea pe scaun. Berea langa. Timisoreana fara alcool. Avea trei lansete in apa si doua bete. Undite.
   - Astea le-am gasit, spune iritat Victor.
   - E bun. Lasa ca ajung.
   - Dar ce ai pus in ac?
   - Boabe si viermisori.
   - Bine bre, eu bag o rama. Daca trage la rama scormonim tot gunoiul ala din arabil. Ne ia taranii astia la bataie pe aici.
   - Ma doare-n cot de ei. Nu stie nimeni ca suntem aici. Boul asta de paznic nici nu si-a dat seama cine suntem. Ignoranti. Si noi PSD-ul le-am marit pensia, le-am dat ajutor social, le-am dat pamant. Si ce naiba nu le-am dat. Nu-mi spune ca vor si luna de pe cer?
   - Pescuim sau facem politica?
   - Gata, liniste. Acum cade carasul, crapul sau...
   - Sau nimic.
   - Fii optimist Victore! La pescuit nu ai electorat si nici consilieri de campanie. Aici totul depinde de tine. Tu faci jocul. Pestele e inteligent. Nu e idiot ca electoratul PSD. Majoritatea care voteaza cu noi sunt niste tantalai. Sa fim sinceri! Pestele nu se lasa pacalit usor, ca taranii astia nespalati, care voteaza pentru mici si bere. Le faci un spectacol ceva si ii ai in buzunar. Pestele e destept. Nu pui momeala in ac ce pune Radu Mazare la Constanta. Nu, nu merge asa mai draga! Nici nu manipulezi pestele ca Antena 3. Nu avem decat trei variante: boabe, viermi si rame.
   - La mamaliga nu trage?
   - Ai tu mamaliga?
   - Nu am, dar il sun pe Marian Oprisan sa faca rost. Ii spun sa ia si pufuleti... si pestisori deia din silicon... si lingurita...
   - Lasa-l in pace. Facem treaba cu ce avem.
   Victor pune rama in ac si merge langa stufarist. Stie el ca acolo trebuie sa fie peste. Arunca undita in apa. Sta in fund pe iarba si asteapta. Urmareste atent pluta. Daca o trage la fund, s-a prins pestele in ac. Si daca o culca, e bine sa tragi... nu se stie. In timp ce astepti la pescuit, nu ai altceva de facut decat sa te gandesti. El se gandea cum de a dat 15 lei la paznic. Zgarcit presedintele PSD. Stai, a dat 15 el si 15 nea Ion. In total 30 de lei. Aaa, gata, m-am prins (vorbea el singur... in gand). E perioada de prohibitie. La asta se referea mosulica cand a zis ca nu prea am voie sa va las, dar hai ca azi (a doua zi de Paste) fac o exceptie. De ne refuza, trebuia sa dau telefoane peste telefoane. Pana la urma imi calcam pe orgoliu si sunam la presedintele Romaniei, sa-i spun isprava asta. Noi ne certam de ochii lumi si asa ca sa vada presa, in rest suntem prieteni. Bine ca a fost bine. N-am mai apelat la Base ca iar eram dator la el. Facem treaba cu ce avem, vorba lui nea Ion.

   Apropo de nea Ion. Casca de zori. Aproape ca-l furase somnul. Ori a fost cuprins de reverie, melancolie, nostalgie si utopie. Ceva a fost ca a tipat ca-n gura de sarpe. Sa vedeti ce cosmar! A vazut in fata ochilor, un peste mare, mare... cat Romania de mare, ce venea spre el sa-l inghita. Pestele-monstru, vorbea. Iesind ca o naluca din apa, ii spunea cu o voce grava: Ioane Ioane... De ce ai falimentat Romania? De ce nu recunosti adevarul? De ce nu-ti asumi tragedia cu mineriadele din '90? De ce ai vandut tara la straini? De ce ai facut praf industria, infrastructura, agricultura si turismul? Stii ca economia tarii era zero, zero barat pe vremea ta? Stii ca ai zis cand ati facut acel FSN (dupa Revolutie) ca nu candidezi ca presedinte? De ce ne-ai mintit Ioane? De ce? Ai fost si a treia oara presedinte, fortand Constitutia? Ioane, ti-ai batut joc de tara! Romania e in abis si-n neant din cauza ta! Nu mai dati vina pe altii Ioane, voi PSD-ul ati distrus Romania! Voi si aliantele voastre de nimic... Acum ti-a venit sfarsitul, o sa te mananc cu carnet de partid cu tot! Nu conteaza ca ai fost comunist si ca au murit oameni din cauza ta. Te-am prins, te mananc asa comunist cum esti! Te maaannnanc...

   Victor Ponta il ia la palme. Bre, cei ai? Trezeste-te! Da si cu putina apa pe fata si intr-un final isi revine. Era alb ca varul. Tremura.
   - Vai, ce m-am speriat! Am avut un cosmar...
   - Bea putina apa rece bre nea Ioane! Ma bagi in puscarie... Zic astia ca te-am ucis pe aici ca sa-ti iau ce nu ai. Stai aici! Hai ca eu ma duc sa vad ce face undita mea!
   In drum spre undita, se intalneste cu paznicul. A auzit si el tipatul lui nea Ion si a venit sa vada ce se intampla. Pareau cam dubiosi indivizii. Potolit de Victor ca nu a fost nimic, decat un vis urat, paznicul isi pune mainile-n sold si pleaca spre  baraca unde locuia. Victor prinde curaj si striga dupa mos:
   - Auzi, bre, nu te supara, dar m-a luat nervu si te intreb ceva...
   - Spune taica!
   - Matale nu ai televizor acasa?
   - Ce sa fac cu televizorul? N-am nene... Nu m-am uitat in viata mea la televizor. Stiu ca prin '90, imediat dupa Revolutie (daca a fost Revolutie sau lovitura de stat cum am auzit si eu la altii) se scanda: ati mintit poporul/ cu televizorul... Mie nu-mi place minciuna! Acum, aud si eu... ca se da numai porcarii si mizerii la televizor, pentru ce sa ma uit taica?
   - Ca sa ma vezi pe mine bre... Nu stii cine sunt eu?
   - Nu, serios ca nu stiu... Te pomenesti ca esti printul Romaniei sau chiar regele... chiar daca Mihai e mai batran ca dumneata. Hai taica, n-am chef de glume nesarate!
   - Bre, matale esti nebun... ? Nu intelegi limba romana, eu chiar am aparut de atatea ori la televizor?
   - Ce cauti nene acolo la televizor? Ca sa te dea la televizor trebuie sa fii cineva, sa fii un geniu... Parerea mea de... de cioban (ca eu am fost cioban din tata-n fiu) e ca nu oricine poate sa apara acolo la televizor. Trebuie sa ai oleaca de carte, de scoala, de cultura... cum se zice mai nou. Nu apare orice handicapat la televizor...
   - Dar ce bre, eu sunt handicapat?
   - Nu vorbesc de tine dom'le! Vorbesc asa in general... vorbesc si e din ce aud...
  - Bre mosule, nu e bine bre sa generalizam! Uite bre, hai ca iti zic... eu sunt Victor Ponta, primul-minstru al Romaniei!
  - Sa fii sanatos! Cu ce ma ajuta pe mine ca esti tu Victor Ponta?
   Victor se abtinea sa nu-i traca o palma mosului. Credea ca face misto si se preface ca nu-l recunoaste. De fapt, mosul chiar nu-l cunostea.
  - Bre, de PSD ai auzit?
  - Da, nenorocitii aia care au distrus tara!
  - N-au distrus bre nimic... au facut ce au putut, dar securistul asta de Basescu, cu regimul lui ... asta chiar ne-a distrus de tot. In fine... Eu sunt noul presedinte PSD.
  - Dar Ion Iliescu, tiganul ala, ce este? Adrian Nastase si Mircea Geoana unde sunt?
  - Bre, ei au fost... Uite, Ion Iliescu e aici cu mine...
  - Fir-ar mama lui al dracu... Mi s-a parut mie ceva... Unde e... stai ca aduc furca si-l omor! Din cauza lui a pierdut tata stana de la Lepsa... ca ia dat golanului ala de Marian Oprisan sa faca zona turistica si rezervatie naturala. Futu-va mama-n cur de hoti! Dezleg cainii si-i dau pe voi...
   Pana se aduca mosul furca si sa dea drumul la caini, Victor Ponta si Ion Iliescu au sarit ca arsi si au luato la sanatoasa.
   - Fugi ba ca ne omoara nebunul!!! Dale-n gura ma-sii de scule... Fugi!!! Fugi ca a dat drumul la caini! Aoleu! Dracu m-a pus sa merg la pescuit! ... Stai ba nu da! Nu da ba cu bolovani ca am copiii acasa! E a doua zi de Paste, fie-ti mila... Ori esti pagan... Ce boala! ... Sunam la politie ba! Gata, nu mai da cu bolovani! Ajunge!

   Cu chiu cu vai, au scapat tovarasii. Nu le mai trebuia pescuit si nici bomboane pe coliva. Ce-au tras azi o sa povesteasca si la morti. Totusi, putem spune ca tot raul e spre bine. Nu a aflat mass-media nimic. Doar cateva voci pe ici pe colo care barfeau. Dar fara probe nu era nimic plauzibil. Lumea vorbeste. Gura lumii nu o astupa decat pamantul. In acest context e alta problema. Vedem cum doi politicieni de notorietate au rupto la fuga de frica. Inseamna ca le e si lor frica de ceva. A fi politician nu e usor. Lumea e nebuna. Daca te prinde te joaca-n picioare. In fine... Noi nu suntem adeptii violentei: nici fizice, nici verbale... Nu admitem violenta de nicio culoare. Violenta si limbajul obscen, nu are nimic in comun cu omul normal. Indemnam la normalitate, moralitate si demnitate, dar pana se va ajunge la acest lucru, tratam si noi cu putin umor situatia socio-politica de astazi. Facem un fel de haz de necaz.
 
   PERSONAJELE DE AICI NU SUNT REALE. ORICE ASEMANARE CU PERSONAJELE REALE ESTE ABSOLUT INTAMPLATOARE.

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu