luni, 21 aprilie 2014

Caricaturi si specimene (editie noua)

   Un fel de a zice NU
(in loc de introducere)

   Avem in Romanica (daca tot e sa fim ironici, ne exprimam in limbajul Carcotasilor de la Prima TV) diverse personaje. Unele simpatice, altele ridicole. Ne propunem sa vorbim putin despre aceste personaje ridicole. In filme, in carti, in teatru... avem personaje pozitive si personaje negative. In societatea romaneasca - autohtona - , avem personaje de tot felul. Facem un popas pseudoumoristisc intru acest context efemer si stupid. Barfim putin pe seama acestor personaje. Ce fel de personaje? Personaje de tip: caricaturi si specimene.

   Remus Cernea (filozoful din Buzau) va fi in top in acest sens fara contrasens. Omul acesta este paralel (adica, face gimnastica intelectuala la paralele) din toate punctele de vedere. Dar nu-i important faptul ca este paralel, ci faptul ca mai toata lumea (buna si nebuna) tace. Nu ia aproape nimeni atitudini fata de bazaconiile si aberatiile distinsului liber cugetator (suparat pe icoane, religie, ortodoxie, cler si alte prostii de genul asta) si politician foarte "politic corect". In fine. Discutam pe parcurs despre acest caz patologic. Va rog doar sa nu va ganditi ca m-am gasit eu (desteptul lu' peste!) sa fac ordine, disciplina si dreptate in Tara Romaneasca. Nu vreau sa fiu "salvatorul patriei" (gen Razboinicul Luminii alias Gigi Becali) si nici cel ce indeamna la normalitate, dar tine un discurs absurd. Urmaresc altceva. Nu caut nici sa scriu un manifest plin de ifose, sugestii, teorii, utopii si naivitate adolescentina. Vreau sa provoc. Sa provoc la dialog si la gandire. Gandire cu mintea noastra (cum indemna Nae Ionescu) , nu cu mintea altcuiva. Lipsa de dialog si de gandire ne-a adus in prapastia aceasta, denumita astazi: "societate contemporana". Desigur, sunt si alte lipsuri care ne ineaca in abis si neant. Unii ii zic "societate contemporana", altii "societate consumerista" sau "societate de tip jungla", dar niciodata nu gasim un consens, un lucru comun. Ceva care sa ne defineasca pe toti romanii. Constat cu stupoare ca ne place dezbinarea. Ne unim la rele, dar la bine ne despartim. Daca e sa ne luam dupa dl. Lucian Boia, avem voie sa intrebam: de ce este oare Romania altfel ?

   Trecem peste iluzia de a scrie o introducere. O introducere perfecta. Din pacate (sau din fericire) nu exista perfectiune la scara umana. Cine stie, poate doar Pavel  Corut, C. V. Tudor, Mircea Badea, Monica Tatoiu, Mihai Bendeac, Oana Zavoranu, Radu Mazare, s.a. asemenea, sa fie perfecti!? Perfecti rotund sau perfecti obtuz. Depinde de constiinta, educatie, credinta, intuitie, inteligenta, mentalitate si cultura. Sau depinde de firea omului. Probabil omul are radacini sanatoase. Natura va fi fost milostiva cu dansul (dansul de care te ia rasul si plansul). Din vanitate, aroganta si prostie a ajuns vreun Ceausescu, Ion Iliescu sau Victor Ponta. Si atentie la neatentie! Nu fac nicio afirmatie aici, ci vorbesc asa ca idee. Sau poate sa fie o ipoteza. Da, o ipoteza in viteza. Specific sec. XXI , secolul vitezei. Sper sa fie dezlegare la ipoteze! Povestea aceasta nu-i decat o ipoteza. Povestea dramatica a celor ce sunt prezenti (in exces) la tv.

   Ca sa fim sinceri, incercam sa numim lucrurile corect si spunem (pe sleau) adevarul despre minciuna. Tovarasii din acest partid (Partidul Romania Mica, adica Romania mediocra si superficiala) sunt inventati (ca niste roboti made in China) de mass-media. Industria mass-media, ce ne ofera produse (expirate) gen: stiri (in special stiri horror), divertisment, circ, show, scandal, senzational, filme de duzina, reclame tampite, meteo, horoscop, jocuri de noroc (iluzii pierdute), pornografie, muzica comerciala, manele, telenovele, politica, fotbal si multe alte chestiuni postmoderniste. Sa nu uitam acest aspect important! Daca faci greseala sa intrebi (mass-media, CNA sau pe asa-zisul avocat al diavolului) de ce se vand (la nivel imaginar, fiindca totul tine de imagine in contextul dat)  aceste produse la tv (nu ne rezumam doar la tv, si internetul e plin de virusi; dar stim ca tv-ul ne ocupa tot timpul, sau ne plictiseste tot timpul, sau ne manipuleaza tot timpul, sau... sau... ; fiecare alege ce vrea, e vorba de discernamant pana la urma) iti va spune (replica standard) ca asta cere lumea. Argumentul lor forte e democratia. Democratia in viziunea lor ingusta, insemnand: fiecare face ce vrea si toata lumea injura pe toata lumea. Deja a devenit o moda sa-l injuri pe Basescu, de exemplu. Mai nou, dupa ticalosia savarsita de Antena 3, lumea e informata ca e ok sa-l injuri pe Andrei Plesu si pe alti intelectuali de talia lui. Deci, nu avem ce sa facem daca ne luam la tranta cu mass-media jegoasa. Ne baga faza cu libertatea de exprimare si gata ne-a dat sah-mat. Misto, bascalie, caterinca... nu ne sta in caracter sa facem. Atunci ce putem sa facem? Sa ii tratam cu ignoranta e bine? Indiferenta e o alternativa sau indiferenta doare? Nu cred sa fie o solutie ortodoxa, indiferenta, ci compasiunea. Compatimim aceste caricaturi si specimene (repet, cunoscute in mare parte de la tv) dar nu ne complacem in lumea lor inteligenta, in mlastina lor, in mizeria lor, in politica si filozofia lor. Mai exista si demnitate  in universul (complex) al fiintei umane. Nu putem sa plonjam in noroi si sa spunem ca suntem curati ca lacrima. Pata se vede, chiar daca orgoliul nostru ne face sa spunem ca asa-i modelul. Virginitatea, moralitatea, beatitudinea si Alba ca Zapada nu se gasesc in prostitutia tv de astazi.

   Sa nu fim ipocriti! Caricaturile si specimenele (gen Gigel Frone, Fernando de la Caransebes, Dan Diaconescu-OTV-PPDD, Bianca Dragusanu, Catalin Botezatu, Viorel Lis, Irinel Columbeanu, Adriana Bahmuteanu, Radu Banciu etc.) nu sunt valori si nici modele. Poate nonvalori si antimodele. Niste figurine care joaca un teatru (de papusi) ieftin si de prost gust. Ne pare rau de aceste personaje ciudate, dar mai rau ne pare de Romania. Romania profunda. Romania de bun-simt. Romania adevarata. Asa ca apelam la spiritul critic si incercam ceva ca la Marasesti: pe aici nu se trece! Ajunge! Prea mult spectacol de doi bani! Ne-am saturat de papagali si bufoni! Prea multe personaje tv facute din nimic si pentru nimic! Vrem personalitati in Romania, nu personaje tv! Am ras destul pe seama voastra. Faceti o pauza! Lasati comedia umana, fiindca mai buna e demnitatea umana! Balzac a avut geniu (privind opera comedia umana) , voi aveti probleme de natura psihica! Fiti si voi oameni cumsecade, ca putina omenie nu strica! Ce facem acum, le dam sfaturi si ii luam la rost? Nu, le dam apa la moara. Ii agitam, ii enervam. Orice le-am zice nu conteaza absolut deloc, atunci hai sa le vorbim pe limba lor si sa le facem un portret robot. Avem voie sa ne folosim de umor? Putem sa ne facem de rasul lumii cu ei sau fara ei? Nu sa facem de rasul lumii aceste personaje obscure. Nu dorim sa se interpreteze "poezia de strada". Nu avem nimic cu aceste personaje sarace, dar de dragul lor le acordam un "acordeon dezacordat". Un pic de zgomot. Le daruim si flori. Flori de mucigai. Bani, nu? Ba da. Le dam si bani. Chiar daca banii nu fac nici doua parale, le dam si bani fara numar. Totusi, nu putem intra la concert fara bilet. Trebuie sa platim. Cat costa acest spectacol? Halatul, cat e halatul?

2 comentarii:

  1. Da. E o incercare de a intra in lumea Humanitas , mai exact in colectia "Rasul lumii", unde este editor (si scriitor desigur) dl. Radu Paraschivescu. Nu stiu daca am sanse sa fiu publicat la editura Humanitas (deja am trimis 2 manuscrise si am fost respins) , dar fac inca o proba. Repet, acest context doresc sa fie ancorat in colectia "Rasul lumii" de la editura Humanitas. :)

    RăspundețiȘtergere