Se spune ca prin ratiune, logica, filosofie, psihologie, istorie si stiinta, omul se indeparteaza de credinta. Oare din ce motiv se blameaza si se tagaduieste credinta? Din cauza ratiunii? Nu, din cauza pacatului savarsit de Lucifer, adica - mandria, trufia, iubirea de sine, orgoliul si "eul" ancorat in "ego" (egoism, aroganta si impresia ca tu esti dumnezeu).
Consider ca orice om pasionat de domenii si discipline umaniste, nu este automat si necredincios, ateu, nihilist, liber cugetator sau agnostic. Totul depinde de context si mai ales de interpretare.
Fr. Nietzsche nu a facut nicio afirmatie cand a zis ca "Dumnezeu este mort" , ci a tras un semnal de alarma. Mai corect spus, a descris secolul in care a trait. Nu doar sec XIX, ci si sec. XX si XXI, sunt orfane de Dumnezeu.
E greu sa intelegi un autor fara sa-l citesti. Cand am citit la Galati, Fr. Nietzsche, mi-am dat seama ca e altceva. Una e sa citesti fragmente dintr-un manual de filosofie si alta e sa citesti direct de la sursa. Astazi e adevarat ca preferam sinteza. Orice opera sa fie cat mai pe scurt. Prea putin citim integral, dar apelam la carti de comentarii sau la rezumate pe internet.
Nu stiu, nu acuz pe nimeni, insa e bine sa gandim cu mintea noastra. Sa punem noi mintea la treaba. Nu e normal sa copiem ceva si sa avem iluzia ca am citit opera respectiva. Conteaza foarte mult de unde luam anumite informatii. Pe internet si la tv nu sunt informatii 100% corecte. Chiar daca ne ia timp e mult mai bine sa citim. Cartile sunt sfinte. Studiul ne ajuta enorm. Adevarata cultura se face prin lectura si deschidere catre toate domeniile mari ale lumii. Nu e firesc sa ne limitam. Dumnezeu ne vrea intelepti si sfinti. Nu ajungi la intelepciune prin ingradire si limitare. Nici la sfintenie nu ajungi fara Harul de la Dumnezeu. Nimic nu se face cu putere de la sine. Sa fim sinceri si sa recunoastem ca fara Dumnezeu si fara credinta suntem praf in vant si smerite trestii cugetatoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu