joi, 10 aprilie 2014

De ce e saraca Vrancea in cultura si literatura?

   Am cautat si eu in Focsani (chiar si aici in Vrancea, in judet la noi, judetul bogat in vie, vin si agricultura... munti - Lepsa, Manastiri, Istorie si multe altele) ceva legat de literatura. Am gasit in 2010-2011, Revista "Salonul literar" - Odobesti (sic!) - in care am si debutat oficial - , si imi pare rau sa spun, dar am fost si sunt foarte dezamagit.    O revista de mana a treia (cum a denumit-o prietenul meu Vali M.) , o revista de zici ca e un caiet studentesc, o revista condusa de Dl. prof. Ioan Culita Usurelu, care (scuze, pardon!) costa prea mult. Prea mult pentru cat de putin contine.    In fine, niste autori de acolo, niste neica nimeni, si-au permis sa ia in bascalie pe Alex Stefanescu, Dainel Cristea-Enache si Dan Puric. Revista are unele texte (versuri) urate la adresa Bunului Dumnezeu. Deci, ma lasa rece... Si astfel, eu m-am retras din acest mediu pseudoliterar, fara sa ma consider mai bun sau mai destept. Din bun-simt pentru varsta si valoarea Dl. prof. , scriitor si redactor-sef al revistei, Ioan Culita Usurelu, multumesc frumos pentru debut, dar nu pot sa nu fiu sincer si sa nu marturisesc ce ma doare.

   Detest ipocrizia dragi si iubiti cititori! (mesaj pentru revista "Salonul literar" - Odobesti)  ... Ma doare ca Vrancea nu are in prezent nimic national in cultura si literatura. Cineva care sa fie aici in judet. Nu-mi spuneti de celebra artista de muzica clasica, Doamna Angela Ghiorghiu! Stiu si eu de ea. Chiar daca este din Adjud, nu ne putem lauda doar cu ea. Si sa raman in context, Doamna Angela Ghiorghiu nu este scriitoare. Ma inclin in fata ei, dar eu vreau o personalitate in literatura din Vrancea. Vreau sa nastem un om tanar in cultura si literatura. Doamna Angela Ghiorghiu este minunata, dar nu este acum in Romania si nu locuieste in Vrancea. Vreau un om national (si de ce nu international, precum este Doamna Angela Ghiorghiu in muzica) care sa se afirme in literatura si sa raman aici la noi in judet.

   Dar, avem pe Dl. Ion Cristoiu, jurnalist si scriitor. Uiti de el (ar putea sa spuna nu stiu cine!) ? Ati citit vreo carte din opera dansului? Eu am citit o carte (din curiozitate) si nu e asa grozav... Nu stiu sa aiba ceva de referinta in literatura romana. Nu e Dl Ion Cristoiu de talia Anei Blandiana, Andrei Plesu sau Dan Lungu. Nu e vina omului ... eu il inteleg, si-a ales alt domeniu. Dl. Ion Cristoiu nu e asa mare scriitor, ci e mare om de televiziune. Fara tv si fara presa (in care s-a facut cunoscut), nu-l stia asa multa lume. O fi maestru, dar e plecat la Bucuresti. Mai bine zis, e stabilit in capitala si are alte treburi acum, nu stiu daca are chef de literatura. Nu contest valoarea domniei sale. Sper sa nu se interpreteze! Ca jurnalist, publicist (ziarist si redactor-sef) va fi avut si are texte foarte bune, dar la ce folos daca nu este aici in Vrancea? Noi avem nevoie de cineva aici aproape. Cineva care sa miste ceva in cultura si literatura de aici de acasa.

   Sunt trist. Recunosc. Vorbesc cu durere, dragoste si tristete apasatoare, despre ceea ce lipseste in Vrancea noastra scumpa si draga. Ma frapeaza indiferenta si eclipsa culturala din judet. De ce sa avem un personaj abject precum tovarasul Marian Oprisan? Ne mandrim cu el? Ne reprezinta acest individ? De ce sa avem infractori si mafioti politici (baroni locali) si comentatori/analisti politici cand avem nevoie de oameni frumosi, de oameni de cultura si de tinere talente?

   Totusi, avem pe Pr. Ene Ionel, Prof. Univ. la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie din cadrul Univ. Dunarea de Jos din Galati. Pr. Ene Ionel este un adevarat om de cultura, Prof. de istorie (IBR si IBU) la sectiunea Teologie Didactica si Teologie Asistenta Sociala. Parintele este cunoscut prin Atlas TV si emisiunea "Lumina din lumina lina", emisiune unde a fost si moderator. De ceva vreme este iar moderator si va spun ca e o imensa bucurie sa-mi vad Prof. de la facultate la Tv Atlas (Focsani). Parintele e un intelectual cu acte in regula, dar nu e preocpupat de a fi un Pr. Constantin Necula din Sibiu. Nu cred sa vrea sa scrie ceva pentru Humanitas, Polirom, Agnos, Egumenita sau Sophia; ca sa dau doar cateva nume de edituri de prestigiu din Romania. Nu stiu de ce imi doresc sa-l vad pe Pr. Prof. Univ. Dr. si Conf. (Director al Facultatii de Teologie din Galati) Ene Ionel, mai cunoscut decat Dan Puric. Asta ca sa dau un punct de reper. Pr. Prof. (daca nu stiati!) are un discurs extraordinar si un umor de invidiat. Va zic cu mana pe inima, fara sa exagerez - Pr. Ene Ionel e genial, ca om, preot, profesor, scriitor si intelectual ortodox. PC Parinte nu e doar intelectual si istoric religios. La facultate ne-a demonstrat ca e si bun istoric laic. Nu se limiteaza. E foarte deschis si are o memorie fantastica. PS. E un om deosebit si nu gresesc sa spun ca-l ador! Desigur "ador" filosofic si poetic...  Subliniez acest "filosofic si poetic" ca sa nu smintesc.

    Mai departe. Sa vedem din ce cauza suntem asa saraci in cultura si literatura. Trebuie sa fie o cauza. Nu exista nimic neprovocat de o cauza nobila. Mii de scuze de ironie! E pacat, suntem obligati sa fim ironici cu cei care nu se ocupa deloc de cultura si literatura in Vrancea. Pe viitor caut sa ma documentez si sa vin cu nume si prenume. Cu argumente nu doar cu idei. Stiu, eram sa omit pe Dl. Petrica Abeaboieru, care (daca va vine sa credeti!) are deja o strada cu numele sau la Popesti. Omul nu e mort, dar poate e mort-viu? Nu stiu, intreb. In fine, a scris cateva monografii de comune si un roman sau doua. A mai scris ceva despre un Sfant. Imi scapa acum titlul. Se poate cauta pe Google despre acest "mare scriitor" si "istoric" contemporan. Nu uitati, are strada cu numele sau fara sa fie plecat la cele vesnice! Si-a asigurat "celebritatea" prin faza asta penibila? ... E frumos sa ne asiguram Raiul, nu numele, casa, masina si alte obiecte si lucruri lumesti. Ne complicam. In loc sa gasim cauza, ne batem joc de noi cu aceste nume mici... care vor sa fie mari, dar nu sunt.     Mai avem si pe Dl. Neagu Costica. Pe dansul nu-l cunosc asa ca nu comentez. I-am trimis un mesaj pe e-mail si era foarte incantat ca tinerii sunt interesati de cultura si literatura. Avea si dansul o revista si parca si editura Terra din Focsani. Si nu doar editura ci si fundatia culturala vranceana, sau ceva de genul. In fine, prea mult pentru nimic! Sunt si alte nume ... ... Aproape toti anonimi celebrii. Genii neintelesi ... Valori intangibile ... Personalitati de renume mondial ... Etc.

   Cauza??? ... Cauza ... Da, cauza. Care sa fie cauza ca tot batem pasul pe loc si nu facem nimic pentru cultura si literatura? ... Oare banii? ... Nu stiu! Nu sunt bine informat si nu am date. Prefer sa cercetez si sa revin cu un alt articol. Pana aici e bine. E bine e bine, e foarte bine... Vorba melodiei. In rest, asteptam! Vindecam totul prin asteptare! Raspunsul la intrebarea din titlu nu-l aflam aici. Raspunsul este la fiecare dintre noi, locuitorii vranceni. Raspunsul este in realitatea culturala si literara din Jud. Vrancea. ... Si pana la urma, ca la scoala, raspunsul este in intrebare.    OF!

Un comentariu:

  1. Pe dl Abeaboeru l-am intalnit - e plin de povesti din timpuri prea putin cunoscute noua ! Respect !

    RăspundețiȘtergere