vineri, 31 ianuarie 2014

Despre prostime

In acest articol, vreau sa va asigur ca nu jignesc pe nimeni. Va rog sa nu interpretati! Toti facem sau am facut parte din prostime. Toti cei care ne credem destepti suntem doar niste prosti cu diploma. Deci, nu caut sa arat cu degetul catre prostime. Nu doresc sa pun un diagnostic si atat. Incerc sa fac apel la constiinta si demnitate. Trebuie sa ne trezim la viata! Sa ne trezim la realitate, altfel ne inecam in neantul istoriei. Prin indiferenta si ipocrizie, ne ratacim in bezna postmodernista, aidoma fiului risipitor, care si-a lasat (traditia) tatal si casa pentru libertinaj si desfrau, pentru o lume noua plina de placeri si amagire. Iluzii pierdute, daca e sa ne gandim la Balzac.

Folosim cuvantul acesta prostime. Ne-am intrebat vreodata ce vrea sa  zica acest cuvant: prostime ? Ce este prostimea? Sau: cine este prostimea? Drama poporului roman sau destinul acestui popor credincios, este suferinta, ne spune maestrul Grigore Lese. Drama poporului roman sau tragedia sa, e si populatia. Populatia spontanee, votangie si consumerista. Populatia de tip fast-food. Populatia prostita de mass-media. Gloata, multimea, galeriile de fotbal, turma ... denumita peiorativ prostime.

Ironia sortii? Nu, soarta acestui popor nu e sa fim ,,condusi" de prostime. Auzim diverse. Depinde de context. Se spune ca: prostimea asculta manele. Prostimea voteaza PSD. Prostimea nu ia bacul. Prostimea se avanta la tigai si alte reduceri super cool. Prostimea se raporteaza la tv. Prostimea stie tot dar nu face nimic. Prostimea isi da cu parerea absolut si practica aflarea-n treaba. Prostimea crede orice, dar nu oricum. Prostimea are rostul ei in campania electorala. Prostimea e masa de manevra. Etc.

Prostimea suntem toti cei care ne luam dupa mass-media si dupa aia (indivizii aia) din politica. Nu e corect sa spunem prostimea sunt ei, iar noi suntem intelectuali. Fereasca Dumnezeu, de prostia intelectualilor. Lucian Boia e lider in acest sens. A dat cu bata-n balta. A cazut in mocirla pseudoistoriei, dar tot nu vrea sa isi vada pata, mizeria, ipocrizia... Asa e omul autonom. Se crede cel mai destept din univers, cand de fapt debiteaza prostii de rasul curcilor. Si noi parca vorbim de prostime. Care prostime ? Prostimea de dreapta sau prostimea de stanga?

Sa nu ne mai luam dupa mass-media! Sa nu ne mai raportam la informatii tv si nici la tone de informatii pe net! Internetul nu e Dumnezeu. Daca nu gandim cu mintea noastra si luam mereu informatii gata facute, informatii date de altii, e pacat sa vorbim de prostime fara eu si  noi. Noi suntem prostimea daca ne lasam manipulati de tot felul de aberatii. Suntem romani adevarati! Sa luam atitudini! Prostimea nu e condamnata vesnic la prostime. Prostimea e o parte de care trebuie sa ne para rau. Sa ne doara sufletul de prostia aproapelui nostru, dar si noi sa fim smeriti. Sa zicem impreuna cu Maica Siluana Vlad - pe cat citesc mai mult si stiu mai mult imi dau seama cat de proasta sunt ... suntem prosti ... sa nu ne facem iluzii ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu