A ține post nu înseamnă a ține o cură de slăbire. Postul are argumente raționale în Biblie și la Sf. Părinți. Modelul absolut al postului este Mântuitorul Hristos și călugărul (ascetul). Suntem în perioada postului mare sau postul Sf. Paști, post care ține șapte săptămâni. De ce să ținem post? Ne obligă biserica și preoții să ținem post? Postul înseamnă smerenie. Nu vorbim doar de postul alimentar. Sunt persoane care pot mânca lejer produse vegetale, dar sunt și persoane bolnave care nu pot ține post, așa că biserica recomandă postul duhovnicesc. Nu facem din post o dietă, mai ales dieta vedetelor, care vor doar să apară bine la tv și nu sunt valori sau repere morale pentru societate și adolescenții care își fac idoli din aceste vedete de carton (ca să nu zicem de plastic). Sincer... noi avem vedete cu valoare de hârtie igienică. Nu se compară așa-zisele vedete de la noi cu adevăratele staruri din Marea Britanie sau SUA. În fine...
Postul duhovnicesc nu este ceva etalat în show-uri la tv. Marii duhovnici nu sunte personaje din show-bizz. Trebuie să facem diferența dintre oamenii spirituali, oamenii de suflet și oamenii care pun accent pe trup în mod narcisist. Doar că postul nu înseamnă habotnicie. Nu judecăm pe cei care nu țin post. Nu judecăm nici acele vedete care se laudă pe la tv că au o anumită dietă și merg la preoți cu har (sic!). Omul este măsura gândurilor lui. Dacă un om gândește într-un mod limitat sau vrea să epateze prin prostie și mândrie, nu trebuie judecat. Omul e liber să fie măscărici, dar omul nu e liber să facă rău. A face rău nu înseamnă libertate, înseamnă patimă. Orice om, chiar și vedetă e liber să facă orice dorește, dar libertinajul nu e musai libertate. Libertatea și credința fără rațiune nu e ceva normal. Iar a avea rațiune (și atunci când postești) nu e un lucru rău. Nu înseamnă că ești un îngâmfat dacă ai rațiune.
Din păcate lipsa de rațiune strică și postul, și credința și totul. Marele duhovnic Pr. Arsenie Boca știa că este un om extraordinar, dar avea rațiunea că nu este un sfânt. Toți ne lăudăm că îl iubim pe Pr. Arsenie Boca, dar nimeni nu vrea să aibă credința și trăirea duhovnicească a acestui om deosebit, aspru contestat din sânul BOR. Fiecare percepe omul după dorințele și nevoile sale. Omul bun este mereu contestat și criticat. Postul nu e o fiță. Postul e o calitate a omului bun. Omul bun ține post pentru a-și demonstra că se poate înfrâna. Omul bun înțelege că a avea o viziune creștină nu înseamnă a te da deștept sau șmecher că ești ortodox. Petre Țuțea avea o viziune creștină, dar asta nu înseamnă că a fost un filosof de mâna a doua. Marile valori au stat în genunchi în biserică și nu s-au rușinat de idealul și crezul lor creștin. Dar în materie de post nu putem acuza că unii sunt mântuiți că țin post, și alții sunt în fundul iadului că nu țin post. Prea ușor ne batem joc unii de alții. Prea simplu ne acuzăm că suntem nebuni... că nu vedem groaza din manualele de religie. Nebuni de ce, pentru că avem credință în Dumnezeu? Oare știm să facem diferența între un film horror și realitatea iadului? Până și Andrei Pleșu în cartea Despre îngeri, recunoaște existența și realitatea iadului și a raiului. Nu sunt bazaconii. Nu sunt basme. Doar că noi nu vrem să credem pentru că avem anumite principii și trăim sub imperiul prejudecăților. În fine... E bine să ținem post? Da. Asta ne recomandă și medicii. Este bine și pentru sănătate, și pentru suflet și pentru mântuire, Dar cel mai frumos e să ținem post duhovnicesc: să nu judecăm, să nu bârfim. să nu urâm, să nu fim zgârciți, să nu facem rău, să nu gândim urât, să nu mințim, să nu jignim... etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu