duminică, 5 martie 2017

Vrancea încotro?

    Vrancea este unul dintre cele mai frumoase judeţe din ţară. Nu spun eu acest lucru, asta este realitatea geografică şi istorică. Din păcate judeţul Vrancea este foarte sărac din punct de vedere cultural. În contextul contemporan şi postmodern nu avem un NUME. Nu avem un scriitor, un muzician, un actor, un pictor... Nu avem niciun nume mare în acest sens. Nu putem naşte şi noi un Dan Puric, un Ion Palade, un Alex Ştefănescu sau un Daniel Cristea-Enache? Nu putem avea şi noi un Crin Antonescu, un Andrei Pleşu sau un Gabriel Liiceanu? Avem un Părintele Argatu şi un Părintele Macarie şi Părintele Drăgoi. Avem ceva frumos în context ortodox, dar cultura şi literatura de azi lasă mult de dorit.

      Avem un cenaclu literar, dar nu avem un scriitor adevărat. Nu am auzit de un NUME din Vrancea care să vândă zeci de mii de cărţi. Dan Puric, chiar dacă este actor (cabotin pentru unii, maestru pentru alţii) vinde peste o sută de mii de cărţi, şi nu este scriitor. Avem o formaţie Provincialii, dar nu avem muzică. E prea puţin. Nu ştiu dacă are sens să ne uităm pe YouTube câte vizualizări are această formaţie din Focşani, Provincialii, iar o Carmen Ienci (din Banat) sau o Lena Miclăuş (din Ardeal) are peste două milioane de vizualizări la o melodie. Avem un cântăreţ EricZatt (George Zală) , dar nu a auzit nimeni de el. Avem un Alex Munteanu (DJ şi prezentator) dar nu este un Octavian Ursulescu. În fine, avem un Marian Oprişan, dar nu avem un Klaus Iohannis.

      De ce Vrancea nu mai naşte nimic din '90 încoace? Avem un Alin Olaru (sportiv), dar nu avem un nume naţional sau internaţional. Avem teatru, dar nu avem actori... Avem teatru, dar nu avem piese de teatru. Avem oameni de valoare, dar toţi sunt necunoscuţi. Marile valori sunt anonime. Nu înţeleg de ce Vrancea a trebuit să fie martora unui scandal cu preoţi caterisiţi şi cu enoriaşi excomunicaţi din BOR? Nu înţeleg de ce vrem să fim vedete la ProTV sau personaje la Acces Direct? Nu avem nevoie de accidente şi evenimente tragice. Un NUME trebuie să fie într-un context pozitiv. Avem şi noi nevoie de ceva frumos, de un om frumos... Nu putem sta aşa mult în anonimat. Avem un judeţ frumos ca o melodie. E bine să naştem şi noi o personalitate. Vrancea are un potenţial extraordinar. Vrancea nu este un judeţ oarecare. Vrancea nu este un judeţ al oamenilor beţivi sau manelişti. Vrancea este un judeţ mare şi e normal să naştem şi noi o personalitate. Avem multe lacune, dar putem face ceva în acest sens. Chiar dacă nu avem infrastructură, industire şi turism, e foarte bine să investim mai mult în cultură. Vrancea poate să fie o mică Elveţia la ce agricultură avem. Dar din păcate Vrancea este un judeţ sărac şi cu salarii foarte mici. Nu sunt idealist, dar Vrancea merită mai mult. Proiectul Vrancea curată este o enigmă. Unde este Vrancea curată? Avem gunoie de ne punem în cap peste tot. Avem câini... Avem de toate cele urâte. De ce nu avem un judeţ model? De ce nu avem o cultură (ca la Iaşi) în Vrancea? De ce nu avem o universitate? De ce nu avem o Vrancea cu adevărat? Sper că nu e retorică, dar întreb: Vrancea încotro?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu