joi, 28 ianuarie 2016

Timpul virtual

     Am devenit din ce in ce mai pasionati de internet. Statul pe net este o boala. Ne petrecem o mare parte din timp in spatiul virtual.

      Suntem foarte activi in mediul on-line. Am renuntat la tv si daca dorim sa fim informati avem toate stirile pe Facebook.

       Ascultam muzica pe YouTube. Vedem filme pe net. Facem aproape orice pe PC sau pe laptop, tableta, smartphone...

     Fiind prinsi in  aceasta capcana a internetului, nu stiu cand mai avem timp de noi. Cand ne mai gandim la suflet si cand mai avem timp sa ne traim viata in adevaratul sens al cuvantului?

    Stiu, parca e o hipnoza, parca e ca un drog. Si eu sunt vrajit de magia internetului. Si eu aleg sa caut ceva pe Google, decat sa merg la o biblioteca. Mai repede deschid Wikipedia, decat sa caut intr-un dictionar. Prefer sa ma folosesc de internet, dar una e sa te folosesti cu discernamant si alta e sa pierzi ore-n sir in fata calculatorului.

     Slava Domnului, bine ca nu am patima jocurilor! Daca mai eram si pasionat de jocuri, deja imi pierdeam tot timpul in spatiul virtual.

      Totusi, nu putem sa vorbim doar de ceea ce stim ca facem... Sa ne gandim ce putem face sa redobandim viata adevarata? In lumea tinerilor acest fenomen, acest val (gen cu facebook, instagram, whatsapp etc.) a izbucnit prin 2007-2008... Nu stiu sigur daca aveam cont pe FB atunci, dar aveam blog pe Wordpress. Sigur prin 2010 a inceput sa se afirme FB foarte tare. Imi aduc aminte ca in 2008 citeam destul de mult si inca ma mai jucam pe Hi5 si pe Yahoo. In fine... Nu facem sociologie.

      Cum sa ne petrecem timpul frumos si cu folos? In primul rand trebuie sa ne reintoarcem la comunicarea fata catre fata. Comunicarea on-line e o comunicare fara comuniune. Dupa acest lucru, putem sa iesim putin afara sa privim cerul si sa ne prefacem ca suntem intr-un basm. Si stam afara pana ne trece pofta de net.

          E bine sa incepem sa visam cum se visa pe vremuri. Vise care nasc povesti. Daca se poate, e minunat sa citim. Lectura e cea mai buna terapie in societatea noastra zgomotoasa si consumerista. Daca nu ne place sa citim, putem sa ascultam muzica, dar nu stand in casa si pe net. Stand mereu in casa ne izolam. Fugim de libertate si de realitate. 

            Un om liber si real, traieste prin peisaje mirifice, calatorii, plimbari... Sunt oameni care merg la munte sau la mare, pentru ca acolo se regasesc cu adevarat.

         Nu putem sa ne mintim singuri! Astazi, internetul ne ocupa aproape tot timpul. E normal sa evadam. Sunt atatea lucruri frumoase, hai sa iesim in lume sa le vedem!

              Internetul e doar un mijloc, nu un scop in sine. Sa ne gandim logic, ziua are 24 de ore. Cate ore stam pe net? Cate ore vorbim la telefon? Cate ore dormim? Cand mai mancam? Cand mai facem miscare, sport... ? Cand mai invatam? P.S. Cand ne mai traim viata?

                Timpul e al nostru. Sa nu ne inselam ca s-a scurtat timpul. Nu s-a schimbat nimic in esenta timpului. Noi ne-am schimbat ca oameni. Suntem mai grabiti. Suntem mereu in viteza. Nu mai traim timpul real, preferam un timp virtual. Nu stim daca mai iesim din lumea asta a internetului.

                Trezirea! A fost un cosmar... Am visat urat. Am dormit. A fost un somn dulce. Ne ridicam din pat. Mergem si ne spalam pe fata. Si... Si ne traim viata normal, firesc... Asa cum e ea lasata de la Dumnezeu. Internetul are rostul lui, nu-l negam. Daca avem nevoie il folosim (ca pe un instrument), daca nu, nu-l lasam sa  ne fure timpul. Sa avem grija, timpul e pretios!


              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu