sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Despre oamenii cu funcţii

        Spune Napoleon Bonaparte: Vrei să cunoști un om? Dă-i o funcție! Din păcate, mulți oameni care au funcții importante (în stat, adică în stat degeaba) , nu mai au omenie. Săracii rămân doar cu funcția și le dispare caracterul uman și valoarea de om.

     Nu mă refer aici la funcționarii publici. Sunt anumiți oameni care muncesc la stat și sunt simpli figuranți sau angajați. Își fac sau nu meseria, nu contează! Vorba aia - bani la lăutari să iasă... 

        Îmi cer scuze dacă se simte cineva lezat la ceea ce scriu aici, dar vreau să spun lucrurilor pe nume. Nu putem  să ne jucăm tot timpul de-a politica. Nu mai merge așa.  A mers 26 de ani și a mers prost. 

             În acest context (ironic sau realist) mă gândesc la oamenii cu funcții politice. Unii au impresia că o funcție politică este ceva de genul împărat, rege... Totuși, hai să fim serioși și să coborâm cu picioarele pe pământ. O funcție politică este o funcție trecătoare. De exemplu, cineva vrea să devină consilier personal. A pierdut X mandatul s-a dus și funcția. Pentru ce atâta patimă pentru o funcție? Aș vrea să aud lumea că se bate pentru funcția de OM sau de cetățean român. De ce ne dorim funcții politice?

            Vă zic eu de ce (și nu vă zic din cărți, vă zic din experiență) fiindcă în politică nu se muncește. Mă refer la muncă grea. Muncă fizică sau muncă intelectuală unde trebuie să depui efort. Ce boala, nu suntem atât de fraieri și orbi, din politică atâția ani s-au făcut bani nu glumă! Dacă ești deștept și șmecher, poți face bani lejer din politică. Trebuie să accepți să faci compromisuri. Nu zic că trebuie să fii curvă, dar trebuie măcar să fii javră. Sincer să fiu, dacă vrei să ai o funcție politică cât de cât (ok) onorabilă, condiția sine qua non e să nu fi om.

         Dacă nu ești om în politică ești cel mai bun. În rest poți să fii ce vrei. Numai să nu spui adevărul. Dacă nu știi să minți nu ai ce căuta în politică. Să nu spui că funcția politică se plătește. Noi nu știm! Noi suntem duși cu pluta! Să nu spui că ai dat pe altul la o parte (de o mie de ori mai bun ca tine) ca să ajungi tu în funcția de papagal politic. Să nu zici nimic! Taci și faci! Funcția contează.

            Dacă ai funcție te doare-n ... cot! Iar dacă nu ai nicio funcție poți să visezi. Poți să îți dorești o funcție. Nu se știe. Dacă ai prins peștișorul de aur ți-ai îndeplinit cel puțin trei dorințe. Dar nu în funcție de dorințe, ci în funcție de bani. Deci, nu funcția face pe om, ci banul face pe om, iar dacă nu ai bani nu ai funcție. În încheiere, eu aș propune în politică funcții de papagali, măgări, văcări, găinari, golani, borfași... sau funcții de cretini, imbecili... Ce ziceţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu