joi, 5 noiembrie 2015

"CARTEA DESPRE FEMEI" sau "FEMEI CARE IUBESC PREA MULT"

    Motto:
    Toate lucrurile sunt posibile prin iubire.

     "Cartea despre femei" a Pr. SAVATIE BASTOVOI, nu este o carte fantezista, feminista sau postmodernista. Nu seamana deloc cu De ce iubim femeile de M. Cartarescu. Cartea Pr. SAVATIE este o carte simpla, dar nu simplista. Este o carte simpla si frumoasa. Nu este o carte de  filosofie sau de psihologie. Este o carte de suflet. Cartea nu-i minunata, perfecta sau geniala, insa e o carte foarte interesanta. Ce-mi place cel mai mult ca e scrisa intr-un context de genul "proza scurta" (extrem de scurta) si ca se citeste mai repede decat ai viziona un film. La fel ca multe alte carti ale Parintelui, care se citesc foarte usor.

     Nu facem aici o paralela intre Cartea despre femei si cartea Femei care iubesc prea mult. Cartea aceasta e o carte de dezvoltare personala si atat. Te ajuta in cazul in care ai probleme sentimentale sau mai grav: deceptii, despartire, divort... etc. Cartea Parintelui in schimb vine cu un alt mesaj. Ma frapeaza faptul ca tema principala a celor doua carti nu este "femeia", ci iubirea. Pana la urma putem spune ca iubirea este sinonim cu femeia si invers.

    Dupa cum am zis, cartea Parintelui S.B. , vine cu un alt mesaj si este altceva. Nu se incadreaza in tiparul "carti de duzina" sau "literatura de cutit" a la Liviu Andrei. Cred cu toata constiinta ca Pr. Savatie a scris o carte-dar. Un dar... O carte-floare. O floare de colt. O "carte despre femei" dedicata pentru barbati. In Literatura de azi (promovata de tanarul critic, Daniel Cristea-Enache) ,  Cartea despre femei, apare ca ceva mai mult fiindca "viata este ceva mai mult", ne zice Pr. Savatie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu