luni, 28 septembrie 2015

"Mai bine mor decat sa te iert!"

    Poate exageram uneori, dar ne place sa ne lovim cu tot felul de cuvinte urate. Nu tinem cont de nimic la nervi si la suparare si spunem aproape orice. Dupa avalansa de injurii si acuze, unul din doi cedeaza si din bun-simt, spune "iarta-ma!, am exagerat!, am gresit!".

         Daca e vorba de o cearta intre doi fosti iubiti (deci un baiat si o fata), ea sau el ataca: "Mai bine mor decat sa te iert!"

        De ce este aleasa aceasta atitudine? Din cauza unui orgoliu luciferic. Alegem sa nu mai vorbim cu acea persoana... decat sa ne calcam pe inima (pe orgoliu) si sa o iertam din tot sufletul. Mergem mereu la  extreme.

          Nu ne intereseaza de celalalt si din prea mult egoism dorim ca noi sa fim bine si restul lumii nu. Ne mintim ca vrem binele la toti, dar de fapt ne bucuram de raul altor oameni care ne-au gresit sau nu. Zicem in sinea noastra: "bine i-a facut Dumnezeu!, asa merita...!".

    Trece o vreme si ne revenim. Cautam sa intram in dialog cu acel om caruia i-am facut rau involuntar sau constient. Pana la urma cat de mult ne-am cere iertare sau scuze, ceva ramane. Exista un gol... un zid intre cei doi si se simte.

      Sa ne gandim la o persoana care a fost lovita de noi. Nu stiu din ce cauza. Sigur am lovit pe cineva in viata noastra intr-un anumit context. Nu mai conteaza ca a fost o palma, un picior... , un cuvant urat. Conteaza ca am lovit si ca purtam povara constiintei pentru aceasta fapta.

       Mai este loc de iertare in acest univers inchis in loviri, jigniri, reprosuri, amenintari, despartiri, polemici... ? Da, este loc de iertare fiindca iertarea e cel mai bun medicament pentru suflet. Astfel ne vindecam de ura, manie si altele. Prin iertare si iubire putem vindeca aproape orice boala. "Mai bine mor decat sa te iert!" ... nu are ce cauta in viata noastra. Iar daca nu vrem sa ne intorcem din drum, atunci sa invatam sa mergem pe calea iertarii si pe calea iubirii. Pe calea care duce spre drumul fericirii.

       Tot ce facem pe acest pamant. Toate formele de distractie. Divertismentul. Iesirile in oras cu colegii si cu prietenii. Plimbarile. Luxul. Obiectele scumpe. Hainele scumpe. Succesul. Etc. Nimic nu valoreaza daca nu iertam si daca nu iubim sincer, curat si adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu