joi, 10 septembrie 2015

Parintele ARSENIE BOCA, idol sau sfant?

    Cu durere in suflet incerc sa lamuresc lumea anti si pro Pr. Arsenie Boca, ca nu e ceva demn de ortodoxie sa iscam polemici pe seama unui Parinte, foarte iubit de Ardeal si o mare parte din poporul drept credincios. Din pacate apare un "monah" pe facebook (Matei Vulcanescu) care ne spune non-stop ca Pr. Arsenie Boca e un "sarlatan", un "dumnezeu", un "idol" etc. etc. etc. Dna. Aurora Liiceanu (intr-un articol in ROMANIA CURATA, semnat de dna. Silvia Vranceanu, redactor-sef la Ziarul de Vrancea) ne spune ca e un "brand comercial" si tot asa. Pareri peste pareri. Credinciosii care il iubesc enorm pe Parintele il considera sfant. Care sa fie pana la urma adevarul despre acest Parinte "controversat"?

   Parintele Arsenie Boca, nu este nici idol, nici "brand", nici sfant... nici nimic din ce vrem noi sa fie. Parintele Arsenie Boca este o personalitate. O personalitate duhovniceasca. Parintele Arsenie Boca este un OM. Un om al lui Dumnezeu. Este absurd sa facem din Parintele Arsenie Boca un "dumnezeu", fiindca stim prea bine ca Dumnezeu lucreaza prin oameni si face minuni prin oamenii alesi de El. Avem in viata pe Pr. Macarie de la schitul Muntioru. Si dansul este iubit... dar si dusmanit si blamat. Prost e ca noi intre noi (crestinii ortodocsi, practicanti... care mai mergem cat de cat la Biserica si mai avem habar de cele sfinte) ne judecam si ne hulim. Adica, unii preoti vorbesc urat de acest superb Parinte Macarie. Marele Pr. Dumitru Staniloae a intrat in polemici cu Pr. Arsenie Boca. Ce sa mai zicem de cei care nu cred? Nu ii judecam, dar ei au tot dreptul sa vorbeasca oricum daca ei nu cred, nu?

    Au fost parinti duhovnici mari (si sunt in cer si in constiinta Bisericii...) Pr. Cleopa, Pr. Arsenie Papacioc, Pr. Justin Parvu, Pr. Teofil Paraian si multi altii. Niciodata nu a existat un Parinte recunosc care sa fie iubit de toata lumea. Dar si lumea greseste fiindca se grabeste sa faca sfant dintr-un parinte duhovnic vazator sau nu cu duhul. Are Dumnezeu grija sa-l faca sfant sau nu. Pr. Porfirie de la greci, nu stiu sigur daca e canonizat, dar e considerat un parinte cu viata sfanta. Cuviosul Paisie Aghioritul, a fost recent canonizat. Parintele Arsenie Boca, nu a fost un oarecare. A reusit destul de multe in viata sa si sigur a trait cu adevarat credinta ortodoxa. Nu are nicio vina Parintele ca este cautat de multa lume la Prislop si nu numai. La Sambata de Sus, alta Manastire unde Pr. Arsenie si-a pus amprenta serios. Totusi, trebuie sa ne revenim la normal si sa spunem lucrurilor pe nume. Daca exista niste nebuni care fac ceva "comercial" din Pr. Arsenie Boca si profita de pe urma acestui "brand", asta nu inseamna ca toata lumea e razna si-l considera sfant?

    Uitam prea repede ca Pr. Arsenie Boca a lasat multe scrieri de mare folos sufletesc. Ne putem ghida sau nu dupa reperele duhovnicesti ale Pr. Arsenie de la Prislop. Pr. Teofil de la Sambata, il aprecia foarte mult. Oare Pr. Teofil era inselat cand recomanda unele invataturi ale Pr. Arsenie Boca? Eu personal nu sunt "fan" Pr. Arsenie Boca, il respect pentru ceea ce este si pentru ceea ce a fost, dar mai drag imi e Pr. Arsenie Papacioc. Dar asta nu inseamna ca eu imi permit precum "monahul" Matei Vulcanescu de pe facebook, sa jignesc pe Parintele sau lumea care merge la Prislop. Am acasa destule carti ale Parintelui si le citesc cu drag. Nu am fost pana acum la Prislop si nu ma grabesc in acest sens. Deci sa nu fiu interpretat ca sunt si eu un "fanatic" sau un "habotnic" etc etc.

    La orice text scris de acest gen unii se irita si pun etichete. Aaaa, da stim noi cine esti tu... zic unii. Vad cateva idei intru lamurirea acestei probleme cu Pr. Arsenie Boca si cred ca si eu sunt tot din "gasca" - "hai sa-l canonizam pe Pr. Arsenie Boca... ca daca nu ne ia naiba!". Nuuu! Niciodata n-am sa afirm asa ceva. Nu ma bag in deciziile Sf. Sinod. Cand hotarasc dansii si cand trec peste faptul ca Pr. Arsenie a facut temnita comunista (din motivele bine stiute) si de va fi sa fie canonizat, ma bucur. Insa de nu vor sa canonizeze pe acest Parinte, nu am de ce sa ma supar eu, fiindca in primul rand "canonizeaza" poporul, apoi Sf. Sinod al BOR. Se face bascalie pe faptul ca Pr. Arsenie Boca are deja acatist si paraclis. Uite ca Pr. Constantin Necula, Pr. Valerie de la schitul Muntioru si multi altii, il iubesc pe Pr. Arsenie si au o evlavie deosebita fata de dansul. Asta nu inseamna ca il ignoram sau micsoram pe Dumnezeu. La Dumnezeu avem mijlocitori. Nu e nimic rau sa il rugam pe Pr. Arsenie Boca sa fie mijlocitor la Dumnezeu pentru noi. Nu e gresit sa ne rugam : Pentru rugaciunile Pr. Cleopa, Doamne miluleste-ne si mantuieste-ne pre noi! Sau vrem sa spunem ca si Pr. Cleopa a fost un "idol"? Stim noi sa facem diferenta intre "idol" si un Parinte duhovnicesc? Nu prea stim. Noi stim numai sa aruncam cu cuvinte si sa avem pareri pro si contra. Uneori ne credem prea destepti si ne consideram un mic univers, dar de fapt avem carente mari in cultura si credinta.

   PS - Parintele Arsenie Boca nu este idol, sfant, brand... Pr. Arsenie Boca este un om ales de Dumnezeu. Pr. Arsenie Boca este.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu