joi, 26 februarie 2015

In drum spre Manastirea Tarnita

   
Cu adevarat sunt unele locuri binecuvantate de Dumnezeu. Ai senzatia ca picior de om nu a calcat pe acolo, dar de ai curaj sa mergi (ziua sau noaptea) prin padure, poti vedea ca drumul duce spre o Manastire minunata si sfanta.

Ce Manastire si unde? Manastirea Tarnita, dragi cititori. Din comuna Bolotesti. O superba Manastire ascunsa undeva prin padure la o anumita altitudine.

Noi am mers ziua si ne-am intors noaptea pe jos prin padure. O experienta nemaipomenita. Un pelerinaj extraordinar.

Ma gandesc si ma intreb la ce te indeamna Manastirea? La smerenie, post si rugaciune. Mergand in vizita la Manastire inveti sa faci ascultare, inveti sa iubesti cu adevarat si observi ca ortodoxia pune accent pe randuiala si buna cuviinta.

La fiecare Manastire descoperi o alta lume. O lume duhovniceasca si o bucurie de nedescris. O lume ancorata in cer.

Puncte de reper:  Sfanta M. Tarnita, a fost ridicata in anul 1702 de calugarii Schitului Babele. Numele manastirii se presupune de a fi de origine sarba, termenul tarnita fiind folosit in Moldova cu intelesul de sa. Calugarii se retrag in acest loc linistit (intr-o poiana a Dealului Magura Odobesti, 900 m altitudine), insa din pacate in Primul Razboi Mondial sunt produse multe pagube si manastirea are de suferit. In anul 1950 va fi transformata in chinovie de maici. In urma Decretului 410/1959, maicile vor fi alungate din manastire, aceasta ajungand in ruina. A fost reinfiintata dupa  1990. Vechea biserica din lemn - monument istoric (1702-1734) a fost distrusa de un incendiu, in 2006. In 2008 s-a asezat piatra de temelie a unei noi biserici pe locul celei distruse, slujbele tinandu-se in paraclisul de iarna.    Hramul - Adormirea Maicii Domnului, adresa: sat Gagesti, com. Bolotesti. Stareta: Monahia Tomaida Cioristeanu, 11 vietuitoare, viata de obste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu