miercuri, 5 noiembrie 2014

MESAJ CATRE TINERI - ALEX STEFANESCU



    Cartea dl. Alex Stefanescu, Mesaj catre tineri - Redescoperiti literatura, aparuta la editura Curtea Veche, Bucuresti, 2014 ; nu este o carte oarecare sau o carte comerciala, ci este o carte-eveniment. Textul (mesajul) curge lin, frumos (duios) si limpede ca apa de izvor. Pesemne ca se pot scrie carti bune (pentru tineri) intr-un limbaj simplu si bine ales.

    Adolescentul batran, distinsul critic literar si scriitor, Alex Stefanescu, din nefericire este contestat de diversi anonimi din pseudocultura si pseudoliteratura de mana a treia, afisata super postmodernist, prin anumite judete din tara. Chiar la noi in Vrancea, cativa autori minusculi, s-au gasit sa faca cu ou si cu otet pe Alex Stefanescu, Daniel Cristea-Enache, Dan Puric...

    Imi pare rau ca am publicat (debutat) si eu in revista cu pricina, unde gasim jigniri la adresa unor personalitati contemporane. Cred ca in acest context e bun proverbul: vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri.

    Mie imi place Alex Stefanescu si il consider un critic literar si scriitor simpatic, precum imi este simpatic tare si dl. istoric, Neagu Djuvara. Nu pot sa ascund acest adevar ca-mi place Alex Stefanescu. L-am urmarit la TVR CULTURAL (cand exista acest program tv - alternativa) si i-am citit cu mare interes cartea Cum te poti rata ca scriitor, fiind curios daca ma regasesc aici, publicand si eu in 2012 o carte de poezii, desigur, o carte proasta.

    Despre noua carte Mesaj catre tineri, nu am de gand a filozofa sau a spune multe.  Cartea nu este o incercare sau un testament si atat, cartea aceasta este o spovedanie. Ma frapeaza sinceritatea cu care este scrisa si autoironia autorului. Nu se simte rusinat sa spuna ca e un "tip greoi si molcom". Nu se erijeaza in ex-catedra sau instanta suprema intru critica si istoria literara. Nu se sfieste ca spuna pe sleau care sunt cele 250 de carti proaste (si nu numai) in Romania. Nu se lasa vrajit de Horia Roman-Patapievici, si scrie despre el cand si unde greseste. PS : NU MINTE!

     A fi un scriitor de calitate , un scriitor adevarat, inseamna (dupa Alex Stefanescu) a avea talent, dar nu doar talent, ci si ceva in plus. Ce sa fie acel ceva? Un scriitor bun trebuie sa aiba talent si cultura. Fara cultura se pierde in neant.

    Literatura adevarata transmite ceva. Povesteste ceva. Emotioneaza, precum poezia de prim-plan. Fara emotii, literatura este o forma de aflare-n treaba.

   Mesaj catre tineri transmite ceva important:  Cand tinerii, intrand in librarii, vor cere poeziile lui Eminescu (si aceasta nu pentru a indeplini o obligatie scolara), vom putea considera ca in Romania a inceput din nou sa se traiasca normal. (pag. 105)

   Mesaj catre tineri seduce si fascineaza prin simplitate si sinceritate. Mesaj catre tineri nu te apropie  (obligatoriu) de literatura, te informeaza ca literatura e un fel de constiinta a omului frumos. Mesaj catre tineri te invita la dans, la dansul cartilor si la o muzica launtrica (muzica sufleteasca), un fel de muzica tacerii. Mesaj catre tineri iti recomanda un sentiment extraordinar: dragostea.

    Literatura este dragoste, o dragoste de frumos si o dragoste ancorata in vesnicie, dor si taina. Taina iubirii si taina credintei, caci fara credinta si iubire nici literatura nu ar fi ceea ce este: o capodopera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu