joi, 19 iunie 2014

Manastirea Varzaresti - oaza de liniste si rai duhovnicesc


   Comuna Urechesti, din judetul nostru, va fi fost imbogatita de Dumnezeu, cu doua comori ortodoxe: Manastirea Varzaresti (cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" si "Sf. M. Mc. Gheorghe") si Schitul "Acoperamantul Maicii Domnului". Intru acest articol, ne-am propus sa pictam cateva impresii despre Manastirea Varzaresti. Superb asezamant de maici (fosta manastire de calugari) ce straluceste prin liniste si har. Linistea este elementul principal cand pasesti in curtea Manastirii.

   Acest loc sfant te frapeaza  prin isihie si sfintenie. Isihia naturii si padurii, nu doar isihia maicilor si a Preacuviosului Pr. Ierom. Gavriil - duhovnicul obstei monahale. Manastirea Varzaresti este un minunat asezamant de taina, ancorat profund in rugaciune si dor. Dorul dupa vesnicie sau nostalgia paradisului. Nichifor Crainic vorbeste de Nostalgia paradislui, intr-o carte cu  acest titlu. In orice Manastire, omul postmodern, se rupe de vraja lumii si coboara din spatiul virtual in spatiul liturgic.

   Ramanem in contextul: isihie, sfintenie, rugaciune si dor de Dumnezeu, si amintim ca aici a vietuit un mare ascet si staret: Sfantul Cuvios Paisie Velicicovschi. Evenimentul se petrece in anul 1764. Sfantul a venit de la Muntele Athos fiind in drum spre Manastirea Neamt, a poposit cateva luni la Varzaresti. Chiar daca nu a stat mult, ne putem bucura de amprenta Sf. Cuvioase Teodora de la Sihla, prin anii 1700. Sfanta a vietuit intr-o chilie de pe deal, frumos amenajata in prezent. Pelerinii si credinciosii pot vizita grota in care a trait sfanta, dar nu o pot gasi ingropata in incinta manastirii, precum este Cuviosul Vasile de la Manastirea Poiana Marului.

   In treacat, in Manastirea Varzaresti, au vietuit renumiti monahi induhovniciti si cartutari, precum arhimandritii Dionisie, Teofilact, Clement si Zosima.

   Manastirea Varzraesti a fost infiintata in anul 1644, avand ctitor pe boierul Radu Varzaru - mare dregator domnesc al voievodului Matei Basarab al Tarii Romanesti. De la deosebita viata duhvniceasca, purcedem la cultura si istorie. Astfel sunt toate Manastirile din Romania. Traiesc intru comuniune prin har, asceza, cultura si istorie.

   Drumul catre Manastirea Varzaresti nu este deloc anevoios. De pe soseaua E 85 se intra in Comuna Urechesti si se parcurc 8 km, dintre care 3-4 km prin padure, incepand din satul Palanca. Manastirea se afla intr-o frumoasa poiana, inconjurata de padure. Cadrul natural, izvorul si lacul din curtea manastirii te fascineaza. Asadar, marturisim ca Manastirea Varzaresti este o oaza de lininste si un rai duhovnicesc.

Un comentariu:

  1. http://www.ziaruldevrancea.ro/jurnalism-cetatenesc/1588805288-de-la-suflet-la-suflet.html

    RăspundețiȘtergere