vineri, 5 octombrie 2012

A fi ... intru fiinta


A fi ... intru fiinta

A fi ... intru fiinta, la prima vedere pare un pleonasm. Nu, nu este dacat ceva firesc intro societate nefireasca.

A fi normal intro lume anormala, a fi om intro lume anti-Dumnezu si anti-om, nu este un paradox, ci o "ciudatenie".

Pentru omul recent (omul ce pune accent la culme pe biologic si "nevoi fiziologice" , dar in special pe TBC - Tehnologie, Bani, Confort) fiinta umana nu are trebuinta de transcendent, de dimensiunea spirituala, de comuniunea harica cu Dumnezeu si cu omul care este chipul lui Dumnezeu.

Deci, a fi ... intru fiinta e de rasul lumii postmoderne. Lumea contemporana este ancorata intru lucruri "importante", "interesante", nu se preteaza la "fleacuri", la "basme" ca omul religios. Lumea contemporana traieste intro alta lume, din pacate o lume virtuala. Internetul este forma de legatura dintre indivizi. Comunicarea fata catre fata nu are "sens" astazi... caci totul se petrece rapid, in viteza.

Foamea, sexualitatea, "estetica uratului" , moda, muzica comerciala, distractia si toate cele ce tin de efemer, sunt baza pentru omul postmodernist.

Privesc pe strada tinerii, adultii, batranii... cum alearga "fara rost" , vin de nicaieri si merg spre nicaieri (Petre Tutea) ca orice animal rational, ca orice om fara credinta, fara Dumnezeu.

A fi ... intru fiinta, a fi preocupat de filosofia sufletului, de viata launtrica, a devenit o "nebunie". Omul frumos este "sminteala" pentru omul recent.

Sper sa nu fiu interpretat ca avand o viziune pesimista; nu, sunt realist si crestin-ortodox. Ma uit pe langa mine si vad ca majoritatea aleg "lumea", "cariera", "pierderea timpului", "amagirea" ...

Merg la facultate (care odata inceputa nu mai este "facultativa" ci obligatorie, dupa cum ne spune distinsul Parinte Prof. de Istoriea si Spirtualitatea Bizantului) si ma lovesc de doua doamne secretare "extraordinar de dragute" (de-ti vine sa le iei pur si simplu la bataie, dar bun ca noi credinciosii nu dam in animale) care-ti iau tot cheful de a face studii superioare. In schimb in alta parte sunt oameni cumsecade, secretare, contabile, doamne directoare ne-arogante, ci mai de bun simt.

Frumusetea insa nu intarzaie sa-si arate fata. Colegii, universitatea, profesorii... Viata studenteasca (mai pe scurt) este superba, nu se compara cu scoala generala si liceul. Colegii sunt minunati, profesorii sunt foarte buni si bine pregatiti, universitatea (plus toate facultatile ce exista la "Dunarea de Jos" ) este deosebita.

Doamna Profesoara de Catehetica, privita prin ochii meim parea Simona la varsta dansei. Simona fiind surioara mea de suflet, care ma tot indemna sa merg la facultate, ea fiind acum la Master la Fac. de Relatii Publice si Comunicare din Bucuresti.

Viata este mister, este mister ancorat in cer, este un dar divin, pentru cei ce traiesc intru fiinta si au in prim-plan pe Domnul Hristos.

Adevarat ca societatea de azi te zapaceste, te dementeste de cap. Simti ca esti tot timpul ametit, nu ai unde sa respiri o gura de aer curat. Asa vede cel/cea care nu vrea sa priveasca profund, mai la / in adanc.

Biserica este vie si la oras, nu stiu daca e vie ca la sat. Depinde de fiecare, cum traieste Sf. si Dumnezeiasca Liturghie, acolo unde este randuit de Bunul Dumnezeu.

A fi ... intru fiinta este o taina divino-umana si merita traita cu demnitate. Fara Dumezeu fiinta umana se animalizeaza si devine "haos". Cand nimic nu ai e "roz" in lume, sa privim Cerul! Cerul, Inaltul, ne da speranta sa nu ne pierdem speranta. Nadejdea toata este la Dumnezeu. Omul recent pune accent pe "eu" , pe dumnezeu-eu ... (in mod egoist, fatalist si nihilist) ucigand fiinta si constiinta.

A fi ... intru fiinta inseamna a fi treaz intru constiinta, mai clar a avea constiinta. Realitatea umanista, realitatea actuala te impinge spre "deznadejde". Vazand zilnic o multime de indivizi care exagereaza din toate punctele de vedere, iti vine sa fugi din lume, sa abandonezi lupta. Nu asa au procedat Apostolii Domnului Hristos, n-au stat ascunsi, au  mers in toata lumea sa propovaduiasca Evanghelia. Nu toata lumea e nihilista, ateista si ultra-materialista.

Stand la Galati (la caminul - internat "Traian", ce tine administrativ de lic. Radu Negru) pentru 4 zile, luand contact cu "trista realitate, (plus o zi in caminul studentesc... o experienta aproape de "cosmar" ...) , imi permit sa afirm ca majoritatea lumii este consumerista. Probabil astfel afirma si sociologia.

A fi ... intru fiinta nu te duce in "nefiinta". Consumerismul te duce spre anti-fiinta, spre sub-uman. Desigur ma refer la consumerismul exagerbat, la consumerismul fara limite, fara punct. Apropo de punct, in viata sa nu punem la nimic punct ci doar virgula sau trei puncte.

Si eu trebuie sa pun punct la acest articol despre fiinta intro lume fara constiinta. Imi cer scuze pentru incoerenta, pentru scrierea mea de nescriitor, pentru faptul ca sar de la o idee la alta si nu leg totul frumos si armonios, dar nu scriu pentru estetica ci pentru  a transmite un mesaj. La mine  mesajul conteaza,  fiinta launtrica este "esenta" , nu fiinta exterioara plina de fard, machiaj si stil modern.

Singur in jungla te expui la pericol, fiindca acolo sunt fiare, animale feroce. Singur intro "societate de tin jungla" , trebuie sa stii sa te adaptezi, sa te feresti de prosti si sa fii (intru fiinta) nebun pentru Hristos ... adica om de omenie.

Am gresit enorm, mi-am facut o idee despre facultate, mi-am facut o anumita imagine si adevarul , experienta este cu totul altfel. Nu ma ascund intru fiinta, ci traiesc intru fiinta, dar nu neg lumea inconjuratoare, nu neg beneficiul produselor moderne, nu neg nimic care slujeste pentru om in bine, doar compatimesc lumea ce mutileaza fiinta.

 Nu mai am incredere in politica neoliberala (sau politica gen USL, PDL, PPDD ... etc. ) - fiind fan si membru PNL - , nici in politikia virtuala (dupa facebook , gen Robert Ticleanu cu liberalii fara de partid) ci vreau sa vad concret ce pot face ONG-urile ortodoxe, Liga Distributista si Alianta Pentru Demnitate Nationala.

A fi ... intru fiinta nu trece cu vederea o posibila schimbare "radicala" a societatii romanesti. Aceasta schimbare trebuie sa porneasca de la sine.

Omul nu e om pentru om, e lup pentru om. Cum sa lamuresti un "lup"? Cum sa vorbesti cu un "om-lup"? Deocamdata, Romania profunda ignora Romania neromaneasca, pagana. Plus ca este dezbinare mai peste tot.

Hai sa ne unim intru fiinta! Hai sa marturisim in cor : Desteapta-te Romane!

04-10-2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu