luni, 28 noiembrie 2016

Duhovnicul

   Duhovnicul, după cum spune şi numele este un om duhovnicesc. Nu e psiholog, dar poate să fie mult mai bun ca un psiholog. E un punct de reper. Un far. O călăuză. Dar e mereu un slujitor al lui Hristos. Doar că e şi el om. Să nu facem din duhovnic un mic dumnezeu. Are şi el neputinţele lui.

   Duhovnicul e prin definiţie un om smerit şi nu judecă niciodată. Nu e un judecătăr, e doar un martor şi un bun povăţuitor. Duhovnicul din fire e un om blând şi înţelegător. Nu putem să vorbim de duhovnic numai la superlativ, există şi un tip aspru de duhovnic. Fiecare după trăire. Poate unui penitent i se potriveşte un duhovnic mai aspru, dar majoritatea cautăm duhovnici blânzi, la care putem să ne deschidem sufletul şi să ne regăsim. Căutarea unui duhovnic bun poate dura ani. Important e să nu umblăm ca o oaie rătăcită din preot în preot... ca să găsim duhovnicul pe inima noastră şi e bine să luăm binecuvântare ca să ne schimbăm duhovnicul. Iar a avea duhovnic nu e o modă, e un lucru firesc în contextul credinţei.

    Conştiinţa umană e ca o temniţă. Iar ca să eliberăm conştiinţa de mustrări şi patimi... sau lucruri care ne afectează din trecut e cel mai important să mergem la duhovnic şi să facem pocăinţă în taina spovedaniei. Din păcate conştiinţa încărcată cu frustrări şi tristeţe (chiar deznădejde) ne pune într-o stare psihică depresivă şi nu ne dă pace cu somnul. Anxietatea şi depresia... tulbură şi conştiinţa şi somnul. Dar nu e o lege, faptul că nu putem să dormim normal... nu are legătură doar cu păcatele şi o relaţie infidelă faţă de Dumnezeu. Insomnia are diverse cauze... le ştie Dumnezeu şi inima omului. Nu e corect să judecăm după aparenţe, după fapte sau după vorbe un om. Orice om are trecut, prezent şi viitor. În relaţia cu Dumnezeu contează cel mai mult prezentul... şi viitorul. Nu mergem la duhovnic pentru a ne critica trecutul... sau pentru a ne prevede viitorul. Mergem la duhovnic pentru sfat şi binecuvântare. Şi în principal mergem la duhovnic pentru spovedanie şi rugăciune. Dacă ne dă şi canon e bine să ne ţinem de el... iar dacă nu vrem canon, trebuie să acceptăm canonul dat de Dumnezeu. Nădejde, poporul român a avut şi are duhovnici foarte buni! Multe lucruri ţin şi de voinţă. A avea un duhovnic potrivit pentru tine este o bucurie. Iar cea mai mare bucurie este întâlnirea cu Hristos în Duh şi Adevăr. Mântuitorul Iisus Hristos - Fiinţa Virtuţilor. Dar un om credincios fără duhovnic e ca cerul fără soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu