luni, 20 iulie 2015

Ana Maria ‎Gîbu , poeta iubirii si frumusetii nemuritoare

    Ana Maria Gibu, este o frumoasa scriitoare din Dorohoi, jud. Botosani. Iubeste poezia si muzica. De putin timp a incercat sa scrie si proza si nu a incercat rau. Are doar 18 ani, si este la a 8 carte publicata la diverse edituri. In prefata volumului Secretul zborului, domnisoara Ana Maria, este declarata ca fiind "bolnava de poezie". Eu zic ca este "bolnava de iubire" si "bolnava de frumos". Iar aici in acest context trebuie sa amintim ce a zis F. M. Dostoievski: frumusetea va mantui lumea sau frumusetea va schimba lumea. Important este ca binele, adevarul si frumosul, transcende totul si transfigureaza lumea intr-un univers plin de armonie si de sens. Sensul divin si asa ajungem la ceva dumnezeiesc din om.

   Volumul Secretul zborului, este profund ancorat in iubire si dor. Iubirea de frumos si dorul dupa vesnicie. Aproape orice scriitor a devenit nemuritor prin opera sa. Acum, Ana Maria, incearca prin muzica si poezie sa ramana aici pretutindeni. Din punctul meu de vedere, un scriitor adevarat coboara cerul pe pamant si nu moare niciodata. Ramane un suflet viu prin opera si biografie.

   Intre timp, scriitorul isi va scrie viata si va lasa o amprenta nu doar in ochii cititorului, ci in inima celor ce iubesc lectura. Ana Maria, ne lasa drept testament si mostenire o vraja. Vraja iubirii si vraja frumuestii invaluita intr-un mister dulce. Poezia ei nu este pur si simplu poezie. Poezia ei este viata.

mostenire

te gasesc intr-un pumn gol
ori de cate ori te caut
si vreau sa te duc acasa
cand sunt pe punctul de a te recompune
fugi
rugandu-ma sa te las
pana-ti gasesti hainele potrivite
pentru lumea in care vreau sa te scot

... ... ...

   Am pictat aici doar o singura strofa din poezia "Mostenire", pag. 100, volumul Secretul zborului, editura PIM, Iasi, 2015. O singura strofa dintr-o poezie care curge lin ca un izvor de munte. O poezie muzicala. O poezie adevarata. O poezie frumoasa si sincera. O poezie nesincera si urata este o "poezie" postmodernista exagerata gen: "un bec de 60 de W/ a pocnit si .../ a aruncat mucii de fosfor/ pe peretii manjiti cu glet CT 127 etc etc etc" ... Asta nu este poezie, este porcarie sau prostie. Asa ca ador poezia-poezie. Poezia adevarata scrisa simplu si frumos. Poezia inseamna Ana Blandiana... Poezia inseamna si Ana Maria Gibu. O poezie care o reprezinta. O poezie de care m-am indragostit si o poezie scrisa nu doar cu talent, ci o poezie scrisa cu inspiratie, iubire si dor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu