miercuri, 7 martie 2018

Lumea de azi este într-un conflict continuu

        Lumea de azi (sau familia de azi) este într-un conflict continuu. Peste tot aproape unde merg și în orice context văd un copil în conflict cu părinții, soț și soție în conflict, conflict între noră și soacră, frații și surorile în conflict, verișorii, nepot cu unchi, prietenii, iubit în conflict cu iubita și tot așa. Lumea de azi a făcut din Război și pace un război fără pace. Parcă zici că toți suntem în divorț cu comunicarea prin comuniune, cu bunul-simț, cu dialogul, cu libertatea de opinii, cu armonia, cu liniștea, cu pacea, cu respectul, cu iubirea...

      Conflict între generații. Conflicte între popoare, continente, culturi, religii, etnii, minorități sexuale... Conflicte între partide. Conflict între biserici. Conflict între preoți, când ei trebuie să fie în primul rând exemplul cel mai demn de smerenie și pace. Astăzi ai senzația că toată lumea se ceartă cu toată lumea. Conflict pe internet. Conflict în mass-media. Conflict la tv, mai ales prin emisiuni de tip bombe psihologice, cu invitați penibili și cazuri patologice. Conflict între televiziuni și trusturi de presă. Conflict în sport. Conflict în muzică, artă, cultură... Conflict în medicină. Conflict între profesori. Conflict între scriitori, în literatură. Conflict la locul de muncă, între șef și angajat, între colegi. Conflict în trafic, între șoferi. Conflict pe stradă. Conflict pe stadioane la un meci de fotbal. Conflict în mijloace de transport în comun. Conflict permanent. 

             Zici că pe toți ne-au lăsat nervii și ne certăm de la orice și de la nimic. Aproape că e anormal dacă nu te cerți într-o zi cu cineva. Un mare conflict există azi pe facebook. Conflict cu punct denumit block. Ba ajungi chiar să fii amenințat că te blochează sau unii te blochează așa pur și simplu degeaba, fără dreptul la replică. Încotro lumea de azi prin izbugnirea acestui conflict prelungit la maxim?

              Nu facem filosofie pe marginea acestui subiect și nu discutăm despre cauze. Mulți pot crede că lipsa (nihilismul sau moartea divinității) de Dumnezeu, lipsa de morală, lipsa de educație și de civilizație să fie cauza. Criza financiară. Lipsa banilor la unii oameni. Nu știu care să fie cauza principală în acest fenomen, dar din păcate asta este realitatea suntem într-un conflict din toate punctele de vedere. Poate nu mai avem răbdare unii cu alții. Poate am devenit prea egoiști sau poate acesta e viitorul lumii de azi, să fie într-un conflict de la A la Z.

              Sau poate dacă e să privim în istorie orice secol se afla în conflict (război) și niciodată lumea nu a fost în pace și bună viețuire. Poate așa este omul, dacă nu este în cofllict cu Dumnezeu, clar este în conflict cu semenii. Până la urmă omul este în conflict cu el însuși. Conflict între rațiune și suflet. Conflict între principii și prejudecăți. Conflict între gânduri și idei. Conflict în toate.

             E clar că aici pe pământ, la câte experiențe istorice avem, nu va fi nimic ideal. Nu vor renunța oamenii la ideologii și conflict, pentru că e în natura omului să fie vulcanic, războinic, vânător... Așa că nu avem iluzia că noi schimbăm lumea sau facem o lume mai bună. Totuși putem încerca să tratăm viața cu umor și ironie, poate fără niciun conflict sau război rece, unde armata joacă un rol esențial. La sfârșit nu ne întreabă nimeni câte lupte am dus și câte războaie (polemici) am câștigat, dar poate avem conștiința că acest conflict nu există doar din plictiseală, ci din vanitate. Și sunt și alte lucruri cu adevărat importante, nu doar conflictul ăsta absurd și nesfârșit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu