miercuri, 2 iulie 2014

OMUL - IDEAL

Omul-Ideal este Iisus Hristos (OM ADEVARAT SI DUMNEZEU ADEVARAT), dupa cum ne spune si Pr. Arsenie Boca in scrierile Sfintiei sale. Fiul Omului si Fiul lui Dumnezeu. Paradoxul uman (divino-uman) prin excelenta. Modelul absolut (de iubire, iertare, smerenie si jertfa). Mantuitorul lumii si Mantuitorul sufletelor noastre. Painea vietii (Ioan 6, 35). Lumina lumii (Ioan 8, 12). Calea, Adevarul si Viata (Ioan 14, 6). Soarele dreptatii. Nadejdea noastra. Acesta este Domnul Iisus Hristos, pentru cei ce sunt ancorati in credinta si dragoste crestina.

La polul opus avem o alta viziune (total diferita de viziunea ortodoxa) unde intalnim afirmatii de genul: Hristos o creatura oarecare, un om ca si noi, un mit, un sinucigas, un idiot (Cioran), un prooroc mincinos, un nebun...

De la Idealul-Hristos (Pr. Arsenie Boca) la mitul-Hristos, e o trecere abrupta. Nu putem umaniza, rationaliza si mitologiza totul. Nu putem nega ceva sfant, de dragul nihilismului. Consider ca e o mare greseala sa negi pe Iisus Hristos si ca Dumnezeu (Persoana a Sf. Treimi), dar si ca OM, Persoana (Personalitate) istorica. Apeland la ironie, negationistii spun: Iisus Hristos, nu a existat in niciun chip. Nici istoric, nici biblic, nici uman si nici divin. E doar o poveste. Un personaj de basm. Etc.

Ne-am obisnuit sa facem fel si fel de afirmatii fara pic de argumente. A aduce "argumente" in negatia Adevarului-Hristos (Adevarul-Persoana ... nu adevarul-idee sau ideologie)  denota faptul ca omul autonom ramane un biet animal rational... care vine de nicaieri si merge spre nicaieri (Petre Tutea).

Acceptam libertatea de exprimare si de opinii, dar nu ne putem juca cu vorbele. De aici apar bazaconii, blasfemii si erezii. Omul-Ideal ramane IDEAL si FRUMOS. Izvor de FRUMOS. Omul autonom (fara Dumnezeu si fara credinta) ramane un om nefericit si singur. Om lipsit de constiinta si de har. Nu blamam si nu ignoram filosofia umanista sau filosofia nihilista, ci marturisim ca Omul-Ideal (Iisus Hristos) este OMUL FRUMOS si OMUL EVENIMENT.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu