luni, 7 iulie 2014

Bacul - fitza mondiala

   Examenul maturitatii (bacalaureatul) a devenit un examen scump. Nu e ironie si nici mistocareala, daca spunem ca bacul (de cand s-au introdus camere de luat vederi... si asa se copiaza mai greu sau deloc) este o fitza... o fitza mondiala. Chiar esti campion daca ai luat bacul. Nota nu conteaza, important e sa fie peste 6.

    Din pacate avem cateva categorii de absolventi inteligenti peste masura. Unii trateaza totul in bascalie. Unii invata doar pentru note si nu au o cultura generala bine pusa la punct. Altii incearca sa treaca examenele cu credinta si rugaciuni. Iar cand nu pica pe subiect, ori injura pe Dumnezeu, ori pune asta pe seama ghinionului. Altii pun accent pe noroc. Unii, totusi, invata cu adevarat si obtin rezultate extraordinare.

    Sa nu uitam, avem si alte categorii: cei care sustin sus si tare ca subiectele au fost prea grele, cei care spera ceva in plus la contestatie, cei care sunt stresati la culme de bac... etc. Sociologia se ocupa cu statistici. Anul acesta a fost mai slab ca anul trecut. Elevii nu citesc. Tinerii de azi nu invata... ca pre vremuri. Vremuri comuniste (un regim totalitarist, dar in ciuda lipsei de libertate... scoala era scoala... se facea carte nu gluma) fara manele, tv, internet si facebook. In fine, cam pe aici bate viziunea sociologica. Dar nimeni nu se intreaba ca mereu... da mereu, e ceva putred in Danemarca si din ce cauza??? Cate reforme s-au facut in educatie si nimic? De ce? Fiindca politikia e sub orice critica si aceste reforme s-au facut de la prost la foarte prost. Oricum, sa nu fim tristi sau pesimisti (daca nu am luat bacul) , exista si sesiunea din toamna.

Un comentariu:

  1. nu sunt de acord cu camerele, inainte nu erau si profesorii isi faceau treaba mai bine ca supraveghetori. este drept, aveam si noi mai mult bun simt si consideratie fata de noi si profesori, incat nu erau asa de multe situatii de a copia precum intalnim astazi.

    in privinta notelor, cand erai absolvent cu o medie cuprinsa intre 8-9 acum 10-20 de ani, asta chiar insemna ceva, o nota cinstita. constat, ca astazi se prefera a se formula cateva subiecte extrem de usoare pt ca viitorul absolvent de liceu posesor de carnet de somaj sa ia acel chinuit 6 cu care sa treaca precum gasca prin apa.

    RăspundețiȘtergere