miercuri, 15 ianuarie 2014

Avem nevoie de trecut - ganduri pentru o Romanie "ratacita"

Avem nevoie de trecut. Maestrul Dan Puric spune: trecutul care ne izbaveste. Un trecut bun sau rau. Trebuie doar sa invatam din trecut. Privind in trecut, poate nu mai repetam anumite greseli. Trecutul ne invata cum sa traim simplu si frumos in prezent. Viitorul umbra, ca sa-l citam pe marele poet national M. Eminescu. Nu cunoastem viitorul. Ne jucam cu fel si fel de interpretari si ipoteze, insa nu e nimic concret. Ne inselam crezand ca stim de inainte ce se petrece. Presupunem, presimtim..., dar nu stim niciodata exact.

Gandim la Romania in viitor. Fara trecut, fara istorie, gandim abstract si absurd. Ma refer la gandirea inainte si dupa prezent. Ce Romanie avem in prezent? Ce Romanie a fost in trecut? Ce Romanie va fi sa fie in viitor? La primele doua intrebari putem raspunde fara probleme, dar la ultima NU STIM nimic a raspunde. Cel mai bun raspuns e cel socratic - eu stiu ca nu stiu nimic. Ceva in plus la aceasta nestiinta socratica , e mandrie si prostie.

Totusi, normal, ancorati in trecut. putem avea pseudoviziuni despre viitor. Sau putem face studii. Poriectam catre viitor nu stiu ce si nu stiu cum. Un viitor politic de exmplu. Un viitor in muzica, etc. Daca e clar ca in trecut si-n prezent se asculta la nebunie house si manele, si in viitor tot asa o sa fie. Numai ca nimic nu e standard, nu e sigur in mod absolut, nu e nimic batut in cuie, nu e regula, nu e dogma. Ceea ce e valabil acum, in viitorul apropiat poate sa fie un produs expirat.

Romania nu e un produs. Romania e o taina. Nu e permis sa vorbim despre Romania ca despre o tarfa sau ca despre o inghetata pe bat. Inghetata se topeste, dar se si altereaza, daca nu e pastrata bine. Romania nu e ceva comestibil sau o marfa de contrabanda. Romania e Gradina Maicii Domnului. Romania e raiul Manastirilor si Bisericilor. Depinde de viziune. Conteaza punctul de vedere. Poate sa fie si iadul betiei. Precum Occidentul e catalogat ca iadul cluburilor, drogurilor, destrabalarii si iadul desfraului. Civilizatia unde e in acest context? Cultura, economia, infrastructura...? De ce ne oprim privirea la urat si negativ? Mass-media comerciala face astfel si face extrem de prost. E o facere deplasata, demonica... Nu poti da non-stop stiri negative, sub pretextul ca asta cere lumea sau ca informezi lumea. Nu poti face ceva pozitiv prin lucruri negative. Manipularea si agresivitatea prin stiri nu e solutie ok.

Daca noi spunem tot timpul despre Romania ca e distrusa, ca e in prapastie, ca e pierduta... , cu ce ajutam generatia tanara? Cu ce venim nou, chiar daca nu e nimic nou sub soare? Ne punem toti streangul de gat si gata? E asta o solutie de criza sau o solutie fireasca? Daca nu mai e nicio speranta, pentru ce sa traim in Romania, nu?! Sa fugim in afara ? Gresit. Romania e un minunat rai de taina. Romania e o minune care se trateaza spiritual nu rational. E pacat sa rationalizam Romania.

Avem cu ce, dar nu avem cu cine. Suporterii de fotbal si telespectatorii tv, nu schimba Romania. Ei au alta treaba. Ei sunt un segment nefericit. Politicienii nu dau dovada de romani adevarati, romani autentici. Majoritatea sunt pe interes si sunt corupti. Deci, si cu ei ne-am lamurit. Ce ramane de facut? Cine scapa turma? Trebuie sa fie cineva. Asa cum am dat un Eminescu, un Noica, un Petre Tutea, un Mircea Vulcanescu... , asa putem da si astazi un lider adevarat. Un suflet care sa moara pentru tara. Biserica isi face rostul ei. Nu e corect sa dam vina pe Biserica intru acest sens. Scoala e cum e. Etc. Ce lipseste? Omul. Da, omul care sa-si asume Romania. Omul care va convertii cele doua Romanii. Omul care nu va face politica de partid x, y sau z; ci omul care va face politica ortodoxa, fiindca avem nevoie de o Romanie dreapta, ca-n trecut. Nu ca-n trecutul comunist, deplans intr-un mod penibil astazi. Romania din trecutul mantuitor. Daca nu era Stefan Cel Mare si Sfant in trecut, noi nu mai eram aici. Omul potrivit la locul potrivit. Sa dea Dumnezeu un om care sa lupte pentru Romania care a fost, nu pentru Romania "care este". Aceasta Romanie "care este" , se chinuie. E suferinda. E o "rusine" sa avem atatia romani plecati in afara, noi avand o tara extraordinar de bogata si de frumoasa. Rusine nu pentru Romania, rusine pentru cine a condus Romania. Da, am ajuns unde e (ne)cazul. Romania nu e condusa bine. Are nevoie de o conducere buna si de conducatori cu demnitate.

Poporul roman nu e smecher. Romania nu e misto... Romania e superba si e normal sa fie condusa cum trebuie. Daca ignoram aceasta problema inseamna ca nu vrem sa fie altfel Romania. Si daca nu vrem nici sa nu comentam de ce nu e ca Elvetia etc. etc. Romania nu e locuita de roboti. Romania e locuita de oameni. Oamenii au constiinta sa faca din Romania un vis american sau un vis adevarat? Doamne ajuta sa avem constiinta si sa ne trezim la realitate!!! Romania e un dor sfant. Sa nu uitam de Romania profunda! Cat sa mai amagim dorul acesta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu