luni, 29 iunie 2015

DIALOG DESPRE MUZICA SI POEZIE


1. - Draga prietena, Ana Maria Gibu, ne-am intalnit in spatiul virtual - facebook, acest "site socialist" (numit astfel de criticul literar, Daniel Cristea-Enache) si sunt tare bucuros sa vad o domnisoara de 17 ani, profund ancorata in universul poeziei si in armonia muzicii. Tu esti din Dorohoi (unde se agata harta-n cui), iar eu din Vrancea. Pentru inceput hai sa facem cunostina: cine este Ana Maria Gibu?

Ana Maria Gîbu : Am 17 ani si sunt eleva in clasa a XI-a la Colegiul National 'Grigore Ghica'. Muzica si poezia au fost si sunt printre primele mele pasiuni la care nu cred ca voi renunta vreodată, prin intermediul cărora am cunoscut oameni minunati, am invatat lucruri noi si am cunoscut o alta lume, mai frumoasa decât cea pe care o stiam. De asemenea, ca orice adolescenta, îmi plac plimbările, excursiile, oamenii pozitivi si distractia.  - Eu de mic copil sunt legat de muzica si poezie. Nu stiu daca imi place mai mult muzica sau poezia.

2. D.B. Suntem in contextul postmodernist si tu scrii vers alb. Te definesti ca fiind "bolnava de poezie". Ce te caraterizeaza mai mult muzica sau poezia?

A.M.G. Amândouă mă caracterizează, îmi este imposibil sa aleg una dintre ele. Atat poezia, cat si muzica fac parte din viata mea de zi cu zi, deoarece nu trece zi in care sa nu cant, sa nu scriu ori sa nu citesc ceva. Îmi place sa-mi ocup o buna parte din timpul liber cu aceste doua pasiuni ale mele, deoarece niciodată nu ma plictisesc de ele.

3. D.B. - Cum ai ajuns sa scrii? Prin lectura sau prin altceva?

A.M.G. Am început sa scriu de mica si, sincera sa fiu, nu stiu de ce sau cum am început sa scriu, însă de un lucru sunt sigura, mereu mi-a plăcut sa citesc. Am început acest drum scriind poezii cu rima, apoi am evoluat, iar mai nou am început sa-mi perfectionez si stilul de a scrie proza. 

4. D.B.  Ai 8 volume de versuri si scrii foarte frumos, ce te face sa scrii si sa citesti?

A.M.G. Multumesc! Sunt atrasa de anumite stiluri, mai bizare, fără un inteles concret, care ma fac sa vreau sa citesc mai mult si sa descopăr lumi noi a căror întrebări nu au răspuns. Îmi place sa cred ca voi reusi intr-un final sa ajung la acest nivel, am chiar cativa autori preferati dupa care ma ghidez.

5. D.B.  Poezia este sinonima cu dorul. Ce este pentru tine dorul?

A.M.G. Nu cred ca pot găsi o definitie potrivita cuvântului 'dor'. Este ceva ce nu as vrea sa simt prea des.

6.D.B.  Poezia are radacini adanci in iubire si suferinta. Daca imi permiti, ce este dragostea?

A.M.G. Din păcate, nici aici nu pot găsi o definitie care sa cuprinda in totalitate însemnătatea acestui cuvânt. Pe scurt, un sentiment frumos.

7. D.B.  Muzica nu inseamna zgomot si manele. Muzica aceasta comerciala este ceva superficial. Ce reprezinta pentru tine muzica? Si care este muzica adevarata?

A.M.G. Pentru mine, muzica adevarata este cea care ma face fericita, indiferent de gen, cea care ma face cu adevărat sa simt ceva, pe care o fredonez sau o ascult cand sunt trista si-mi readuce soarele pe cer.

8. D.B.  Gandul meu se indreapta catre filosofie. Cata filosofie crezi ca exista in literatura?

A.M.G. Cred ca fără filozofie nu ar exista literatura de calitate. Prefer sa nu intru mai adânc in acest subiect, având in vedere ca nu stapanesc foarte bine cunostintele despre filozofie. Cred că însăşi literatura este o filozofie, nu?

9. D.B.  Ce ai fi facut daca nu erai pasionata de scris, muzica si poezie?

A. M.G. Nu stiu ce as fi facut, nu-mi pot imagina lumea mea fără aceste pasiuni. Probabil tot in zona artei m-as fi 'ancorat', teatru, pictura, cinematografie. Cine stie?

10. D.B.  Cum te vezi in lumea poeziei si cum te vezi in lumea prozei?

A.M.G.  In lumea prozei sunt începătoare, în lumea poeziei sunt la mine acasă!

11. D.B. Scumpa domnisoara, Ana Maria Gibu, o intrebare foarte grea: ce este poezia si ce este muzica?

A.M.G. Eu le consider doua surori gemene, dependente una de cealaltă, oarecum nedespartite. Nu spun ca nu poate exista poezie fără muzica si muzica fără poezie, dar cele doua se completează perfect si exista o legătură pe care nu cred ca o poate rupe ceva sau cineva.

12. D.B.  Pentru final incerc sa te provoc intr-un anumit sens. Se spune ca poetii sunt "nebuni". Eu personal am publicat o carte de poezii in 2012 si consider asta o "nebunie". Ce parere ai despre aceasta impresie? Este sau nu este o nebunie ca astazi sa scrii poezie? Este nebunie ca astazi sa canti muzica de suflet si nu muzica dance, house, hip-hop, manele etc. ? Este nebunie sa fii altfel sau este normalitate interpretata diferit? 

A.M.G. Daca nebunia se rezuma la a face ceea ce-ti place, atunci pot afirma fără regrete sau retineri ca-mi place sa fiu nebuna. Normalitatea este subiectiva, fiecare intelege ceea ce vrea prin acest cuvânt, dar eu consider ca a fi normal nu se rezuma la un cod de reguli bătut in cuie, ci la a fi tu insuti, a nu încerca sa devii altcineva. Normaalitatea tine de fiecare si nu ar trebui sa-i judecam pe altii doar prin prisma noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu