duminică, 24 noiembrie 2013

Zece pentru Europa

Fascinat de proiectul Zece pentru Europa (inițiat de TNL România) , încerc să scriu câteva gânduri despre ce lipsește astăzi în Europa. În primul rând lipsește sentimetul creștin al ființei, cândva la C. Noica - sentimentul românesc al ființei. 

Europa este continentul care a dat lumii valori și personalități de mare importanță. A fost și este o punte de legătură între continente, însă prin comunitatea UE a devenit puțin controversată. UE nu e un concept rău dar are lipsuri esențiale. Problema Europei e integrarea în  ceva... Trebuie să devină o putere mondială gen America (SUA) , China (acest mini-continent asiatic), Japonia etc.

Trăim cu frica de a nu izbugni un al treilea Război Mondial. Sunt atâtea congrese de pace, sunt atâtea investiții pentru pace, dar e absurd în contextul în care bomba atomică e păstrată la loc de cinste (de americani și de ruși cred) în caz de...

Dacă vrem cu adevărat să evităm o asemenea tragedie, trebuie să punem accentul pe demnitate. Fără demnitate umanismul european e un fel de stai așa că nu-i așa... Cred cu tărie că lipsește demnitatea în Europa și o poate recăpata prin întoarcerea la Adevăr.

Nu e cinstit și corect să ignorăm Tradiția și Morala creștină de dragul drepturilor omului, ideii de politic corect & new-age  și mai ales de dragul civilizației. Nu există civilizație fără cultură și spiritualitate. Putem spune Europei de astăzi trei cuvinte mărturisite de Sf. Apostol Pavel, trei cuvinte-îndemn : credință, nădejde și dragoste.

Știm prea bine - unde dragoste nu e nimic nu e. Deci, conștiința Europei trebuie să recunoască laicizarea, secularizarea, nihilismul și ateismul întru care zace... și zace profund. Mai clar spus, Europei de azi îi trebuie conștiință și demnitate.

Degeaba concepem ideologii pentru România, Bulgaria și alte țări intrate în UE, ca să fie la număr, dacă nu spunem lucrurilor pe nume. Europa nu e 100% UE și acele state care nu se bazează pe UE nu înseamnă că nu sunt (geografic măcar) din Europa. Noi avem nevoie de Europa dar și Europa are nevoie de noi. Cum spune (foarte frumos) maestrul Dan Puric , ei ne civilizează și noi îi spiritualizăm.

Doamne ferește, nu contestăm meritele Europei dar nici nu trecem cu vederea cele rele. La noi în popor se spune - cele rele să se spele, cele bune să se adune. Europa să accepte că are și rele și să se spele prin credință, pocăință și convertire. Nu e firesc să își impună viciile, defectele și orgoliile. Nu se cade să trateze totul cu aroganță. Nu e normal să blameze și să ignore Ideea de Dumnezeu. 

Simplitate și normalitate. Da, lipsește simplitatea și normalitatea în Europa. S-a grăbit să devină o putere mondială și din păcate a căzut în neantul crizei economice. Prin tehnologie și economie nu se salvează sufletul Europei contemporane. Prin postmodernism, mass-media și informatică (mai ales internet) nu se scoate nici lumea , nici Europa din criză.

Chiar dacă par cuvinte mari, trebuie spus (pe șleau sau pe orice ton) că această criză este morală și spirituală, nu doar economică, politică și socială.

Avem nevoie de o Europă unită prin credință și omenie, nu doar prin UE. UE este o alternativă dar conștiința și demnitatea este o rădăcină fundamentală. Din păcate Europa și-a smuls din inimă această rădăcină și caută să planteze o grădină de buruieni. Avem noi destule pământuri nemuncite, pline de buruieni, la ce folos ideologii de tip buruiană? Ce ne dau buruienile? Nimic. De ce atunci să cădem în patima buruienilor?

Mai bine e să plantăm demnitate în Europa, astfel bătrânul continent să redevină lumina și  filosofia planetei. Nu ne întoarcem în Evul Mediu prin creștinism ci ne Întoarcem la Hristos, la Adevăr. O Europă fără Hristos - Calea, Adevărul și Viața, nu-și are rostul. A avea rost înseamnă a avea ceea ce s-a pierdut prin Revoluția Franceză (de la 1789) și a recunoaște că fără Dumnezeu nu putem face nimic bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu