marți, 5 noiembrie 2013

Nepotism şi oportunism

Sunt nepotu lui Cutare / azi sunt mic, mâine sunt mare...    Da, nu trebuie să ascundem gunoiul sun preş. Nepotul lui x, fata şi băiatul lui y, ajung unde trebuie. De ce? Pentru că aşa trebuie. Să ajungi sus undeva singur, pe picioarele tale, mai rar dar nu imposibil. În orice domeniu, tot PCR este la putere. PCR adică pile, cunoştinţe şi relaţii. La fel ca-n comunism, doar că astăzi, bruma de democraţie ce există, pune accent pe cantitate, consumerism şi alte "isme" de genul acesta. Valoarea, calitatea, ortodoxia ... sunt blamate. De ce? Fiindcă e mai uşor de manipulat populaţia cu "proiecte" neocomuniste, cu ideologii socialiste şi cu mass-media jegoasă, exclusivistă şi extrem de materialistă... chiar nihilistă şi teribilistă. Excesul de esteticism postmodernist va fi murdărit şi frumoasa idee argheziană de "estetica urâtului". Se prea pune accent pe estetic (sintetic) şi prea puţin pe etic. Etica de fapt este total ignorată. Deranjează. În astfel de societate colorată abstract cu: politically correct, parade gay & lesby, integrare UE, lume mondenă, pornografie, corupţie, FMI, OTV etc. , nu se poate vorbi de demnitate, dreptate şi Adevăr. Aşadar, minunata lume nouă a lui Huxley, devine o utopie interesantă.

Când vezi că peste tot se pune accent pe nepotism şi oprtunism, ţi se face lehamite şi vrei să fugi în Munţi. Cei neserioşi aleg variante de tip new-age, ezoterism, satanism, cabala şi alte confesiuni orientaliste. Din păcate, majoritatea (în Occident şi nu numai) ajung la ateism, depresie, deznădeje, suicid şi nihilism. De la omul animal social şi politic, se ajunge la omul animal raţional. De fapt se ajunge la nimic şi nicăieri.

Suntem răzvrătiţi cu toţii. Nu mai contează că individul uman a devenim autonom şi problematic. Important e că... în fruntea unei instituţii, în funcţia nu ştiu care, este el, nepotul... Foarte bine aşa. E normal din punctul lor de vedere. Aşa au fost crescuţi în regimul de după '89, aşa fac şi acum. Putem noi să fim pentru contra? Nu. Noi suntem pentru tăcere. Dar tăcerea aceasta ne costă. Să spunem lucrurilor pe nume! Nu au ce să ne facă. În general se merge pe nepotism şi oportunism, iar în special se merge pe bani. Banii fac legea. Banii cinstiţi nu fac nicio lege. Banii murdari fac fărădelege. Cazul Sorina Plăcintă şi fiul ei Andrei ne este la-ndemână. Deci, mai bine sărac şi curat ... decât bogat şi închis. Libertatea e garantată prin Constituţie, dar dacă faci infracţiuni şi încalgi flagrant legile, puşcăria e "casa" ta.

Nu se mertiă să ne pierdem libertatea pentru bani. Nu se merită să facem vreo revoluţie ceva, sau să recurgem la violenţă pentru a lua atitudine faţă de acest sistem handicapat. Chiar daca se merge pe nepotism şi oportunism, nu pe meritocraţie şi normalitate, noi avem datoria morală să scriem, să mărturisim adevărul. Arma cuvântului are rost. Armata şi bomba atomică nu-şi are rost întru acest context. Civilizaţia ne omoară. Mai ales civilizaţia sufletului. Ne omoară că nu suntem civilizaţi. Să încercăm să fim mai civilizaţi, restul se corectează în timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu