joi, 7 mai 2015

Frumos vs. urat


    Putem pleca de la expresia : ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place! sau putem pune accent pe contextul frumos vs. urat. Din pacate sunt foarte multe persoane care au un chip frumos, dar au un suflet si un caracter urat. Nu generalizam. Asta nu inseamna ca orice om frumos e murdar si urat la suflet sau orice suflet frumos e urat la chip.

    Noi ca barbati, iubim femeile frumoase si ne oprim imediat la estetic... Nu intram mai profund in esenta si taina femeii si nu ne intrebam retoric de ce iubim femeile? ... Nu reducem femeia (ca autorul Mircea Cartarescu) doar la sex si sexualitate. Nu plecam la drum cu gandul ca femeia este un "intrument sexual" , un "obiect erotic" sau o "masina de placeri". 

     Ne indragostim si ne plac femeile frumoase, dar ne gandim de ce ne indragostim de chip si trup ... si nu de suflet si caracter? Oare traim toata viata cu dragostea si frumusetea de la inceput? Nu stiu de ce , dar aceasta viziune elimina din start sansa oamenilor "urati" sa se indragosteasca si sa fie iubiti. Ei sunt condamnati sa fie singuri? Nu, ei pot sa fie mult mai fericiti decat oamenii asa-zisi frumosi.

     La Dumnezeu nu este om frumos si om urat, femeie frumoasa si femeie urata, barbat urat si barbat frumos, copil urat si copil frumos... La Dumnezeu este om bun si om rau, om cinstit si om pacatos.

     Pana la urma ce este frumos si ce este urat? Asta se vede in ochii celui care priveste. Pentru mine ceva poate sa fie foarte frumos (un peisaj, un chip, un om...) , iar pentru altcineva poate sa fie urat sau chiar hidos. Depinde de cum privim frumosul si uratul. Nimic nu exista mai frumos decat armonia intre trup si suflet. Sa ai in minte ceea ce ai si in inima. Sa ai pe chip ceea ce ai si in suflet. Bucuria din suflet se vede pe chip. Daca este un chip bland si un suflet smerit esti cel mai frumos om din lume.

     Daca esti foarte frumos la chip si te mandresti, ajungi sa te uratesti la suflet, caci mandria este ceva urat fata de Dumnezeu si de toata lumea. Un om arogant si trufas iese mereu in evidenta cu ceva urat si e neplacut, e chiar antipatic. Un om modest si dragut... e mereu simpatic si bun.

      Intre frumos si urat trebuie sa existe o transfigurare. Pentru Mantuitorul Iisus Hristos, a fost "urat" sa fie rastignit pe cruce intre doi talhari, dar va fi fost extraordinar de frumos sa faca voia Tatalui si sa biruiasca prin iertare si Inviere. Deci, cel mai frumos e sa nu fie prea urat. Sa nu fie un model urat. In orice lucru frumos exista si parti urate. In doi frumosul completeaza si uratul ramane in urma. 

    PS. : Nu-i frumos sa fii urat, dar nici nu-i urat sa fii frumos!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu