vineri, 29 august 2014

Lipsa de cultura



   Vorbim cu nerv (sau filozofam la greu) despre un fenomen ciudat: lipsa de cultura. Dar uitam ca suntem in contextul postmodern? In postomdernism predomina cultura banului, cultura internetului, cultura virtuala, cultura tehinca, cultura prostiei, cultura porno, subcultura, anticultura etc. Nu stam acum sa enumeram toate soiurile de cultura postmoderna. 

   La noi in Romania, fara sa cadem in ispita cioraniana de a nega aproape totul, stim prea bine ca predomina cultura agricola. Despre ce cultura vrem sa vorbim pana la urma? Cultura umana, cultura duhului sau cultura in general? Cioran afirma in "Schimbarea la fata a Romanei" ca suntem o cultura mica. 
   
    Nu suntem gen Franta, Germania, Rusia, Italia... Nu suntem, e adevarat, dar nici cultura mica nu suntem. Eu cred ca suntem o cultura extraordinara, dar necunoscuta. De ce? Pentru ca azi nu se mai promoveaza cultura. Azi se promoveaza altceva. Totusi, lipsa de cultura e buna. Asa vedem si noi la ce nivel suntem. Daca ne place asa e ok, daca nu sa schimbam sistemul (sistemul de valori) si sa punem accent pe cultura. "Un  popor fara cultura, e un popor foarte usor de manipulat!" (I. Kant).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu