luni, 4 august 2014

Avem o tara frumoasa ca un cantec...


,,Avem o tara frumoasa ca un cantec..."

    Ne place sa vedem poze, imagini, filme frumoase din Romania. Dar nu prea ne place sa vizitam Romania, fiindca e cam scump sa te plimbi pe ici, pe colo.

    Alexandru Vlahuta a scris despre Romania pitoreasca. Sa numim si noi Romania - o fresca a cerului. O pictura zamislita de bunul Dumnezeu.

    Ne laudam ca avem toate formele de relief. Ne bucuram cand a zis Papa Ioan Paul al II-lea, ca Romania este gradina Maicii Domnului, dar de ce nu cunoastem real aceasta Romanie minunata si splendida?

   Cat de frumos e un peisaj la tv, pe internet, in manualele de geografie sau in revistele de specialitate; nu se compara cu realitatea palpabila si vizuala. Nimic nu se compara cu cadrul natural.

   T. Arghezi ar zice: vreau sa pipai si sa urlu este... Da, Romania este genial de frumoasa, dar nu e vizitata. Nici din interior, nici din exterior. Prea putini turisti vin aici la noi. Din ce cauza? Fiindca stam prost la capitolul infrastructura, indicatoare, cazare si comunicare.

    Majoritatea nu vorbim nicio limba straina (engleza sau franceza macar). Cum sa te intelegi cu un turist strain? Prin semne?

    Pacat de noi, avem un potential turistic extraordinar, dar nu avem o politica serioasa, nu avem civilizatie si curatenie. Nu stim sau nu vrem sa ne facem placuti.

    Maramures, Dobrogea, Ardeal... sunt zone ceva mai rasarite. De ce nu este toata Romania astfel? H. R. Patapievici intreaba prin cartea Omul recent: ce se pierde atunci cand ceva se castiga?

   Ce pierdem daca punem accent pe omenie, bun-simt, spirit civic. solidaritate si cuviinta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu