joi, 22 august 2013

Ganduri despre adevarul care doare

   Noi ne gandim prea mult la imaginea (fata) de suprafata a societatii, a lumii. Vedem (precum mass-media jegoasa) negativul, tragicul, efemerul, neantul, vidul, absurdul, grotescul, obscenul... dar nu vedem floarea de colt. De ce ? Pentru ca ne place sa confundam realitatea cu adevarul.

   Realitatea e ca supravietuim intro societate de tip jungla si ca omul postmodern e ancorat in hedonism, nihilism, materialism, consumerism, tehnologism ... dar adevarul e acesta: exista omul frumos! Intro mare de urat exista inca spiritul frumos (ortodox = drept... adica dreapta viziune, dreapta marturisire, dreapta credinta... drept in SUS - vertical, drept inainte...) omul de bun-simt, naturaletea si simplitatea. Ortodoxia (indiferent de cat e de blamata, negata, denigrata...) nu a murit si nu moare niciodata. Deci, chiar daca lumea de azi e cray, e zapacita, e tampita, e debusolata, e bezmetica, e haotica, e nauca, e buimaca ... intalnim si un paradox (specific crestinismului) ... exista si normalitate, demnitate...

   Cu durere rostim adevarul... Noi stim ca omul de azi, "omul recent" , omul rationalist-umanist ... este "dresat"  in spiritul de turma si dus spre dobitocesc, spre animale salbatice. De ce sa fie omul inclinat spre ne-om sau anti-om? ... Intr-un anumit context, din pacate, omul devine (sau chiar este) o fiara. Exemplul cel mai adecvat (de trista amintire) aici, va fi fost tortionarii din temnitele comuniste. Cunoastem marturiile martirilor si ne crucim cum de au fost asemenea fapte demonice savarsite de "romani" adevaratilor Romani. Dumnezeu sa-i ierte si sa ne ierte pe toti ca a existat asa ceva in Romania!

   Nu suntem orbi! Vedem realul "tiganesc" din Romania. Auzim manelele ce urla in difuzoare. Auzim si vedem tot ce se intampla! Nu suntem straini de nimic in era internetului, unde informatia circula cu viteza gandului. Problema este alta. Exista multa, prea multa nesimtire si prostie. Exista prea multa manipulare prin mijloacele mass-media si mai ales prin politica. Ok, ati spune. Acesta e un caz.... Altceva?! ... Mda... Uite! ... Copile mici (de max 14 ani) imbracate gen pitzi (vor sa fie pipitze sau cu fitze) , deci aranjate, machiate, rujate, stilate... imbracate foarte sumar, fac "ochi dulci" baietasilor pe strada.  Generatia tanara se pare sa fie obsedata de facebook si alte siteuri "socialiste" , nu de socializare... Adolescentele si tinerele "vedete" nici nu mai intra in discutie. Ele au ratacit calea de mult. Da. Se promoveaza prostia, desfraul, vedetismul, showurile, distractia, "gandeste liber!" (pro tv) sau "traieste clipa!" (vodafone) , jocurile de noroc (gen super bingo si iar bingo si clasicul loto)... Nu negam realitatea. Cautam doar sa transfiguram. Sa privim din alt punct de vedere.

   Nu zic nu la tot ce arata mass-media comerciala, dar intreb: doar astfel de evenimente exista in lume? Noi traim virtual oare? Se schimba lumea bombardata non-stop cu stiri horror, cu fel si fel de prostii? Nu cred. Lumea se shimba prin convertire. Convertire la frumos si adevar. Fara adevar traim intro mare minciuna.

   Da. Este lumea rea. Suntem invidiosi, ticalosi, dusmanosi, uracioasi... Barfim... Dar nu este toata lumea asa! Generalizarea si ateismul e cea mai mare prostie din cate cunosc.

   Exista prostitutie, coruptie, dementa, politikie handicapata, muzica handicapata... Predomina narcisismul si mandria. Exista pornografie, perversiuni a la Sodoma si Gomora... dar altceva nu exista? Poezie, virginitate, gandire ortodoxa, iubire, credinta... oare nu exista? Totul se rezuma la sex, precum gasim in reviste gen "Libertatea", "Click!" sau alte reviste mai "periculoase", dedicate (cica) adultilor?

   Majoritatea tinerilor se masturbeaza. Corect. Malahia a devenit o patima serioasa. Este deja o boala. Ortodoxia a tras de mult un semnal de alarma dar e "invechita", e "rigida", e "inapoiata", e "primitiva" ... Copile mici (de cls. a 7-a) se saruta apetisant in public. Le lasam (caci si noi am fost asa candva) si nu le dam cu "codul bunelor maniere" in cap. Vad deunazi o copila... ce-si saruta "iubitul" (logic. imbracata mai mult "dezbracat") in fata unei Troite, iar un tip... se urina pe drum... si intreaba (caraghios, cinic, penibil, ridicol, de rasu-plansu ...) m-au vazut aia care se sarutau ... Nu mai conteaza! No comment!

   Da. Adevarat (nu "adevarat" precum zice salam florin, cantatorul de manele...) , traim in epoca in care moda, fotbalul si tehnologia este "totul" , insa mai adevarat este ca exista suferinta, boli, anxietate, depresie, SIDA, autism, cancer, sinucideri... etc.

   De ce vedem doar partea aceasta "sumbra" ? De ce nu ne gandim ... la cati tineri isi pastreaza fecioria (vezi noua carte scoasa de Asociatia Ortodoxia Tinerilor) ? De ce nu gandim asa: exista distractie si fara alcool, droguri, sex ... ? Chiar daca tehnologia "conduce" asta nu inseamna ca teologia si filosofia a disparut sau nu-si mai are rostul. Orice ar fi sa fie in lume, sa nu confundam realitatea cu adevarul si sa nu uitam: constiinta exista! Oricat de jos a decazut omenirea, in fiecare secol a fost o constiinta care a trambitat adevarul. Normal, adevarul care doare. De ce doare adevarul? Pentru ca e marturisit cu durere (din suflet, din inima)  si dragoste, iar unde dragoste nu e nimic nu e...

22/08/2013

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu