vineri, 16 mai 2014

Drumul spre parintele Macarie - Schitul Muntioru



   HRISTOS A INVIAT!

Daca cititi acest articol sa nu credeti ca prin mine ati gasit calea catre iubitul si smeritul Pr. Macarie Besliu. Fratele Ciprian Voicila a scris o carte despre minunatul Parinte si va lamureste mult mai mult. Ciprian Voicila: Marturii despre Parintele Macarie Besliu (editura Areopag, 2012). Sora intru Hristos Domnul, Nicoleta Vascan (psihoterapeut ortodox) a fost in pelerinaj aici. Sper ca si ea poate sa va ajute in acest sens. Cu informatii si eventual cu un numar de telefon. Totusi, incerc si eu sa va intind o umila mana de ajutor.

Dat fiind faptul ca sunt sunat de multe persoane din tara (Bucuresti, Timisoara, Oradea, Bihor, Prahova, Tulcea etc.) si intrebat cum se poate ajunge la Parintele Macarie la Schitul Muntioru, va pun in antentie aceste ganduri. Contextul virtual, blogul, pagina mea de pe internet (si contul de facebook) a facut ca sa fiu contactat pentru detalii despre drumul spre Parintele Macarie - Schitul Muntioru.

O prietena pe facebook (prietena comuna cu sora intru Hristos, Nicoleta Vascan) imi spune ca nu e ok sa car in spate mai mult decat nu pot duce din punct de vedere duhovnicesc si mai ales sa nu recomand eu pe Parintele Macarie. Nu am nicio treaba cu ceea ce a interpretat prietena de pe facebook. Blogul meu a crescut pe Google, fara sa investesc nimic in el. Am scris 2-3 articole despre vizita mea la Schitul Muntioru si atat. Datele mele de contact sunt pentru cartea mea de poezii: Incercari poetice (editura Sf. Ierarh Nicolae - Braila, 2012). Nu am nicio intentie sa epatez, sa ma dau mare si rotund in sfera duhovniceasca. Pur si simplu am scris cateva ganduri despre Parintele Macarie si Schitul Muntioru, precum am scris si despre Bisoca, si despre M. Gavanu si despre alte Manastiri la care am fost.

Ucenicul Pr. Macarie este Pr. Valeriu. Eu si fratele meu de suflet (Andrei) ne-am imprietenit cu Parintele Valeriu. Desigur, pentru prima data, am fost si la Parintele Macarie. Ne-am spus problemele si am iesit. Nu am stat mult. Parintele e batran si nu are mereu timp pentru toti oamenii. Uneori poate sa fie si obosit. Astfel noi ne-am indreptat spre Parintele Valeriu. Ne-am lamurit ca nu suntem vrednici de Pr. Macarie si nu avem noi probleme ca sa apelam la Preacuviosul Parinte.    Din pacate, un preot din Focsani (prof. de Religie la Liceul Economic din oras) il considera "sarlatan" pe Pr. Macarie. Inseala lumea si le ia banii... spune dansul. In fine, nu e frumos sa vorbesti asa si nici sa fii arogant fata de un Parinte cu viata sfanta, fata de un ascet. Preotul respectiv mi-a fost si mie Prof. de Religie la Lic. Nr. 4 din Focsani. Ii stiu stilul. NU SUNT ABSOLUT DELOC de acord cu aceste vorbe urate, insa il tratez ca pe un nestiutor. Nu stie ce zice si nu l-a cunoscut pe Parintele cu adevarat.   Vedeti Dvs. , de aici porneste un soi de dezbinare in lumea credintei. Ne despartim noi intre noi. Facem doua tabere in interiorul Bisericii Ortodoxe. E greu... Greu la deal...

REPERE

Sunt din judetul Vrancea, com. Urechesti (aici la noi exista M. Varzaresti si Schitul "Acoperamantul Maicii Domnului" - unde slujeste acum unchiul meu, Parintele Dragoi Gheorghe - Gica) . Nu sunt din zona Schitului Muntioru. Pasionat de munte si indragostit de frumos. Interesat profund de Manastiri si zonele turistice din Vrancea (dar in mod special innebunit de pelerinaje, de Manastiri) am ales sa mergem la Vintileasca. Cred ca am fost de vreo 4-5 ori. De 2 ori la Schitul Muntioru. Am urcat la cota 1300. Am parcurs drumul prin padure de 4 km. Va marturisesc cu mana pe inima... mergi ce mergi, pardon urci... urci si iar urci... si la un moment dat ai senzatia ca nu mai ajungi la Schit. E un drum anevoios, dar merita intru totul. Acum am aflat (de la Pr. meu paroh-duhovnic, la Biserica din satul meu, unde sunt citet la strana si ucenic de dascal ... dar si ajutor al Parintelui in Sf. Altar) ca au mai venit calugari. Pr. meu mi-a spus ca sunt vreo 13 de toti. Majoritatea cu studii inalte. Drept, Filosofie... Va dati seama ce fain, studiezi o facultate, esti la nu stiu ce Universitate... si incet, incet... te indrepti spre isihie, spre monahism, spre Schitul Muntioru din com. Vintileasca - jud. Vrancea.

Din comuna Urechesti (care se vede clar pe E 85 cand treci de la Bucuresti spre Bacau, Iasi, Suceava... sau invers cand te duci spre Bucuresti pe E 85) pana la Vintileasca sunt aprox. 90 de km. E ceva distanta. Deci, nu-mi permit sa merg zilnic acolo.    Cum este drumul?   Sa stiti ca era impecabil, era bun. A fost renovat. Acum (am fost de curand) e daramat. E stricat.   Sunt serpentine. Sunt curbe periculoase.   Asfaltul s-a crapat. In unele portiuni e drum impracticabil. Din cauza ploilor si alunecarilor de teren s-a surpat drumul, s-au rupt bucati de asfalt. E greu sa ajungi cu un autocar. Abia mergi cu masina mica. Pe undeva pe la Jitia s-a stricat rau tare drumul. Cel mai corect e sa lasam pe vara o excursie in zona sau un pelerinaj la Schitul Muntioru. Speram sa se refaca drumul.

TRASEUL : din E 85 (cand vii de la Bucuresti faci stanga spre CANDESTI - fix din comuna Dumbraveni - e o statuie acolo si o troita... e comuna unde s-a nascut scriitorul Duiliu Zamfirescu) iar daca vii din spre Moldova (Bacau, Iasi, Focsani...) faci dreapta imediat dupa troita. Spre CANDESTI. Prima comuna e CANDESTI. Acum suntem pe soseaua nationata DN2R. Trecem prin : CANDESTI - BORDESTI - DUMITRESTI (si Chiojdeni) - JITITA - VINTILEASCA.   Aici la Vintileasca se trece pe langa 2 lacuri ... apoi pe langa un alt lac mare si foarte frumos si tot inainte pe sosea. Nu se merge decat pe soseaua principala. Ajugem pe la primarie. Trecem de primarie si de camin si de scoala. Si inca putin, undeva pe stanga scrie clar - SCHITUL MUNTIORU. Oprim masina, autocarul ...  Si urcam pe jos prin padure (Pr. Valerie spune ca e "zona ursilor", dar  sa nu ne speriem caci nu e gen Zarnesti sau Brasov, in zonele de munte din Vrancea precum Lepsa sau Vintileasca avem date clare ca sunt cativa ursi "furnicari" si ca nu ataca oamenii, deci sa stam fara griji in acest sens) ...  trecem de un izvor... si cam la 4 km de mers pe jos e Schitul.



Informatii folositoare din "Ghidul Manastirilor din Romania" (editura Sophia, 2011) 

Shitul Muntioru

3 vietuitori, viata de obste (va reamintesc se spune ca acum sunt 13 nu 3 ... oricum sunt mai multi de 3, i-am vazut cu ochii mei... am ajutat sa descarce ceva piatra de munte ... si atentie Pr. Macarie era la treaba, spargea piatra ...   ... omul munceste ...   e gospodar ...  au facut un pridvor de Rai acolo la Muntioru ... )

Hram: Schimbarea la Fata
Adresa: sat Neculele, com. Vintileasca, 627428, jud. Vrancea
Acces: din Ramnicu Sarat, localitate situata pe DN 2/E, spre NV, DJ 203 H pana la Buda; DJ 204L, DJ 204C pana la Vintileasca, trecand prin Jitia (45 km). Din satul Neculele , aprox. 4 km - drum greu accesibil - (renovat anul trecut, a fost pusa piatra de munte ... am fost eu personal , dar intre timp probabil s-a mai stricat sau sa speram ca s-a ocupta cineva si e drumul acceptabil... se urca doar cu 4 X 4, cu masina de teren... in rest pe jos ... - n.a.) , pe un platou inalt, intr-o frumoasa poiana.

(GPS: 45 grade, 36'58.21"N, 26 grade 39'40.44E)

   Schitul Muntioru a fost intemeiat de staretul Manastirii Poiana Marului, Macarie Besliu, in 1999, fiind infiintat de IPS Epifanie al Buzaului si Vrancei in anul 2001. Este asezat in unicul punt de intalnire a celor trei provincii istorice: Muntenia, Moldova si Transilvania. Prin noua ctitorie de la izvoarele Milcovului, se incearca reinvierea spiritului monahismului din vremea Cuviosului Vasile de la Poiana Marului. Schitul este metoc al Manastirii Poiana Marului.

POZE












NR. de CONTACT M. POIANA MARULUI (sunati aici si intrebati de Schitul Muntioru) : +4 0238 548 899  (ne pare rau, acest nr nu mai e bun, cel mai indicat e sa sunati la Primaria Vintileasca pentru detalii, cazare si alte informatii)
Repet : 0238 548 899 (sursa: Ghidul... de la Sophia)

Pentru alte informatii apelati la Pr. Mihail Milea din Buzau (cumnatul Pr. Macarie) si la Primarul Comunei Bisoca - Buzau (fratele Parintelui Macarie)


http://ciprianvoicila.blogspot.ro/2012/11/marturii-despre-parintele-macarie-besliu.html

Doamne ajuta! Pace si drum bun catre Schitul Muntioru! 


52 de comentarii:

  1. Multumim pentru ajutor, ne-am descurcat mai bine cu indicatiile dvs. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta! SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

    RăspundețiȘtergere
  3. De curand ati mai fost pe acolo? Cum e drumul? Se poate ajunge cu o masina obisnuita, turism?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost la Muntioru pe 1 iunie 2016.Drumul este bun pana in Jitia.In Jitia sunt cateva portiuni in care se circula pe o singura banda dar nu sunt probleme de trafic.Din Vintileasca recomand urcusul pe jos caci daca drumul este uscat nu sunt probleme.Nu incercati sa ajungeti sus cu o masina normala caci pana si jeepurile pot avea dificultati.Persoanele mai sedentare pot face drumul cam in doua ore ,iar dupa coborare recomand o aspirina pt febra musculara.Cu toate acestea cand te intorci de acolo simti ca o parte din sufletul tau a ramas cu parintele Macarie si cu parintele Valerie.

      Ștergere
    2. Am fost la Muntioru pe 1 iunie 2016.Drumul este bun pana in Jitia.In Jitia sunt cateva portiuni in care se circula pe o singura banda dar nu sunt probleme de trafic.Din Vintileasca recomand urcusul pe jos caci daca drumul este uscat nu sunt probleme.Nu incercati sa ajungeti sus cu o masina normala caci pana si jeepurile pot avea dificultati.Persoanele mai sedentare pot face drumul cam in doua ore ,iar dupa coborare recomand o aspirina pt febra musculara.Cu toate acestea cand te intorci de acolo simti ca o parte din sufletul tau a ramas cu parintele Macarie si cu parintele Valerie.

      Ștergere
    3. Am fost la Muntioru pe 1 iunie 2016.Drumul este bun pana in Jitia.In Jitia sunt cateva portiuni in care se circula pe o singura banda dar nu sunt probleme de trafic.Din Vintileasca recomand urcusul pe jos caci daca drumul este uscat nu sunt probleme.Nu incercati sa ajungeti sus cu o masina normala caci pana si jeepurile pot avea dificultati.Persoanele mai sedentare pot face drumul cam in doua ore ,iar dupa coborare recomand o aspirina pt febra musculara.Cu toate acestea cand te intorci de acolo simti ca o parte din sufletul tau a ramas cu parintele Macarie si cu parintele Valerie.

      Ștergere
    4. Sper ca aveti un raspuns de la doamna Irina Ionescu! Daca doriti detalii ma puteti suna si va ajut cu mare drag! Doamne ajuta!

      Ștergere
    5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  4. Cum se poate ajunge la schit fara masina personala?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum putem afla când îl găsim pe părinte la mănăstire? Există vreun nr de telefon , ca să putem contacta mănăstirea să știm când pornim la drum ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti numarul de telefon pe acest blog ma puteti suna oricand si va lamuresc cu drag! Doamne ajuta!

      Ștergere
  6. Buna seara! din cei care ati ajuns pana acolo, ce credeti, drumul care trebuie parcurs pe jos, e in regula daca se parcurge de unul singur?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, as dori daca aveti un numar de telefon al schitului, sau al parintelui Macarie. Mama mea este operata si nu ar putea ajunge pana acolo, dar o vorba buna i-ar fi de folos. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună ziua știe cineva cum este drumul pana la manastire.?Dacă se ajunge cu mașina mica?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua. Vreau sa merg la Parintele Macarie. Va rog, cum pot afla daca Parintele este acolo? Am incercat da sun la primăriile Vintileasa si Pisica si ...nimic..nu suna sau sunt închise.
    😔

    RăspundețiȘtergere
  11. dl danut belu va rog urgent ajutati-ma cu nr de telf al pr macarie besliu am ceva probleme multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Câti km sunt din Buzău pana la schit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 100 si ceva de km cu aprox, 140 cred. In 2 ore se ajunge in Vintileasca. Ganduri bune!

      Ștergere
  13. Se poate merge de unul singur pe drumul spre Manastire sau e prea periculos? Parintele Macarie e in orice zi la Sfanta Manastire?

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua as vrea sa ajung la Parintele Macarie cum as putea ajunge sunt din Braila ma puteti ajuta .

    RăspundețiȘtergere
  15. Dorim foarte mult să ajungem cu soția la Pr. Macarie

    RăspundețiȘtergere
  16. Mulțumim Domnului Dumnezeu nostru pentru cei placuti Lui precum si acest Părinte Macarie.. Domnul sa-i dea viata lunga si sa-l întărească cu harul Lui.

    RăspundețiȘtergere
  17. Un nr.De telefon al parintelui va rog

    RăspundețiȘtergere
  18. Va rog as dori si eu un numae de telefon aa vorbeac cu paeintele.Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna seara!Am o problema mai delicata si as dori sa aflu numarul de tel al parintelui Macarie.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua,
    As vrea sa merg pe 08.06.2019 la parintele Macarie si nu vreau sa merg singura. Doreste cineva din Bucuresti sa mearga?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum este drumul vă rog daca puteți să îmi spuneți dacă a-ți mai fost .

      Ștergere
    2. Peste 8, 9 zile merg la schit cu 2 adulti si un copil ,dak doriti sa mergeti ma puteti contacta

      Ștergere
  21. Buna ziua!Sunt de la brasov si as vrea sa ajung la parintele Macarie dar nu am cu ce.Ma poate ajuta.Ma poate ajuta cineva?

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua as dori sa stiu daca se poate merge cu masina pana la schit am ceva proleme cu genunchii si nu pot merge distante mari. Daca a mai fost cineva va rog sa-mi spuneti. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  23. Va rog frumos îmi spune și mie cineva dacă ajung în Vintileasca găsesc pe cineva cu mașina care face curse pana sus la schitu Nontiuoru.

    RăspundețiȘtergere
  24. din baia-mare cati km sant pana la schit

    RăspundețiȘtergere
  25. pt a ajunge la schit putem gasi ceva masina care sa ne duca din Vintileasa

    RăspundețiȘtergere
  26. Va rog frumos, cine a mers de curând la schitul Munteoru, îmi poate spune cum este drumul? Trebuie sa ajungem neapărat cu mașina, întrucât persoana în cauza nu se poate deplasa.
    Va rog frumos, aștept raspuns

    RăspundețiȘtergere
  27. Bună ziua sunt din Pașcani ar putea cineva să mă ajute să ajung la Pr.Macarie din muntele Monteoru. Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua,
    As dori,daca se poate, numarul de telefon al Parintelui.
    Va multumesc.
    Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  29. As dori un număr de telefon al Părintelui Macarie ,va rog urgent

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua, as dori un număr de telefon al Părintelui Macarie,avem.mari probleme si nu putem ajunge la dânsul. Va multumim

    RăspundețiȘtergere
  31. Bună dimineața as dori un număr de telefon al părintelui Macarie as vrea sa ajungem la dansul și nu știm cum pentru ca ne este prima data

    RăspundețiȘtergere
  32. Vreau sa ma ajute Dumezeu sa ajung și eu la acest părinte minunat cu suflet de aur!

    RăspundețiȘtergere
  33. NU VA DUCETI CU SACUL MARE ...LA POMUL LAUDAT !
    SAU POATE DORITI SA RAMINETI DEZNADAJDUITI CA MINE : AM FOST ACOLO SI DUPA CE AM MERS PESTE 200 KM NUMAI DUS am ramas surprins cind a refuzat sa-mi faca o panahida pentru tatal meu faimosul parinte macarie . ziceti voi a procedat corect ???

    RăspundețiȘtergere
  34. Este mai bine a suna înainte pentru a fi primit de părintele Macarie? Binecuvântarea Domnului să fie mereu cu tine frate Dănuț . Doamne ajută

    RăspundețiȘtergere