duminică, 21 ianuarie 2018

Dialog absurd între un absolvent de teologie pasionat de filosofie şi un mărturisitor & scriitor ortodox

   Acest dialog absurd (imaginar) se naşte dintr-un dialog real pe facebook. Polemica a pornit de la un articol cu titlul: Prostiile ultraortodocşilor. Vrei să feliciţi un om pentru ceva şi te loveşti de o ipocrizie soră cu o atitudine agresivă şi penibilă. Ceva ne face să fim diferiţi, oare libertatea?

     Nu ştiu de ce un aşa-zis mărturisitor şi scriitor ortodox a reuşit pur şi simplu să mă sperie. Nu ştiu de ce uneori ne place să gândim îngust crezând că noi am inventat roata şi că doar noi ştim când plouă, ninge sau când e soare. De ce numai noi? Pentru că noi suntem deştepţi şi restul sunt proşti. În fine, hai să vedem ce ne spune dialogul.

- Salut! Te felicit pentru articolul Prostiile ultraortodocşilor şi ce ai scris în revista Atitudini. Din păcate avem şi o altă problemă sau dilemă ortodoxă, nu înţeleg de ce nu respectăm punctul de vedere al unora precum Lucian Blaga, Cioran, Eliade, Noica, Freud, Nietzsche... referitor la religie. Mie personal îmi plac aceşti autori şi nu mă deranjează şi nici nu mă influenţează cu nimic opinia lor diferită faţă de religie. De ce nu putem înţelege că ei au făcut cultură, literatură şi filosofie?

- Mulţumesc pentru apreciere! Stai aşa că te-ai dus departe... Nici eu nu sunt de acord cu cei enumeraţi de tine. Sunt nişte stricători de minte...

- Nu sunt de acord cu tine, aceasta nu este niciodată o viziune şi atitudine ortodoxă. Nu cred că are sens să amintim că şi Sf. Părinţi au citit filosofie laică (pe atunci păgână, cu toate că termenul păgân e un termen urât) şi au cules din marea cultură a perioadei istorice în care au trăit, ce a fost de folos. Nu-mi place această ipocrizie ortodoxă (eu o numesc ortodoxistă) care neagă valoarea culturii laice. De exemplu la noi la facultate un Pr. prof. ne recomanda să citim Platon - Banchetul...

- Omule... tu eşti înşelat de diavol! Nu ajută la nimic filosofia... şi nici cultura sau literatura laică. Nu găseşti nimic bun acolo. Cu ce te ajută Platon? Profesorul tău este un snob. Este un prost. Cum să recomanzi la teologie să citească studenţii filosofie atee? Un profesor nebun... Se vede clar că eşti influenţat de ce ai citit, de autorii ăia gen Cioran, care nu au nicio taină cu literatura sau cultura. Ei nu au făcut cultură. Au făcut numai rău...

- Dar am citit şi Petre Ţuţea, Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu, Ernest Bernea...

- Păi să te ţii de ei, sunt foarte buni... Doar ce e ortodox e bun...

- Dar o profesoară de la facultate se bucura (chiar recomanda) să citim Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu... chiar şi Lucian Boia, şi Fernando Savater, un scriitor şi filosof ateu...

- Mă tu nu pricepi? Profesoara ta e o snoabă. Toţi ăştia sunt nişte snobi. Nişte îndrăciţi. Ce profesoară e aia? Filosof ateu? Pentru ce să citeşti tâmpeniile astea?

- Pentu a avea şi o altă viziune. Scuze, pentru a vedea şi o altă viziune. Mie îmi place cum scrie Patapievici, Pleşu, Liiceanu... chiar şi Lucian Boia. Poate nu sunt de acorc cu el în cartea De ce este România altfel? , dar cert e că scrie frumos. 

- Mă omule, tu eşti bătut în cap? Tu nu pricepi...? Ăştia toţi sunt nişte cretini, handicapaţi. Nu fac nimic bun. Cărţi scrise pentru snobi. 

- Dar sunt intelectuali...

- Nu sunt intelectuali, sunt nişte javre. Mai ales Patapievici. Creştinismul lor e o minciună. Tu eşti normal la cap?

- Totuşi... Dan Puric...

- Ăla e un mason, un nenorocit...

- Dar PF Patriarh Daniel este şi om de cultură...

- Alt mason, un diavol...

- Nu cred aşa ceva...

- Mă tu chiar ai probleme cu capul?

- Frate, dar eu nu te-am jignit...

- Hai că nu are rost discuţia, lasă-mă cu toţi imbecilii tăi!

- Poate din acest motiv vine aşa puţină lume la biserică. Voi... voi cu ipocrizia voastră, că X e nebun, că prof. meu e snob, că Y e handicapat... că ăla e mason. Împărţiţi ortodoxia în două tabere. Pro Catedrală, contra Catedrală. Pro Pr. Arsenie Boca, contra Pr. Arsenie Boca. Mai aveai puţin şi începeai chiar să-i înjuri pe toţi. La tine nu există arta dialogului sau ideea de polemică. Loveşti şi fugi. Am stat şi m-am gândit, sunt ţări precum Japonia, SUA, China, Germania, Franţa, Anglia, Italia etc. , care nu sunt ţări ortodoxe şi totuşi sunt cele mai dezvoltate ţări din lume. Au cultură, economie, civilizaţie şi multe altele. Despre asta ce ai fi zis? Au valorea lor, având o altă religie sau confesiune... sau unele fiind majoritar atee. Nu blamez valoarea şi rostul ortodoxiei, ortodoxia are rostul ei şi e o comoară, dar nu avem noi niciun drept să ne comportăm aşa cum ai făcut tu. Înseamnă că tu nu respecţi pe nimeni şi nimic. Tu jigneşti pe toată lumea. Nici nu cred că ai citit autorii amintiţi de mine. Nu înţelegi că există şi un alt punct de vedere diferit. Repet, aceste ţări... nu au ortodoxia, înseamnă că sunt sataniste? Putem lua ce este bun de la ei... şi ei aşa fără ortodoxie... ne respectă pe noi cu gândirea şi credinţa ortodoxă. Ei au răbdare să asculte şi din respect şi bun-simţ poate nu ne contrazic. Unde ajungem cu această avalanşă de jigniri? Scuze, dar e penibil! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu