joi, 10 august 2017

POLITICA ŞI TINERII

    Lumea de azi se întreabă cum de a ajuns o clasă politică mediocră să conducă şi să promulge legi. Toţi când auzim de un politician sau de un partid nou ne întrebăm cu ce ne mai minte... E clar, politica a ajuns să fie doar o afacere. Pentru oameni şmecheri (trântori) care vor să câştige bani pe prostia altora.

     Treptat în politică au intrat şi mulţi tineri. Având speranţa că tinerii au altă viziune şi atitudine, că tot ne-am săturat de balaurii bătrâni, se pare că tinerii (ideea aparţine unei studente de la SNSPA din Slatina, care face şi politică) nu vor să schimbe nimic, pentru că nu vor să se schimbe pe ei şi vin la pachet cu aere de politician, cu orgolii şi un soi de caterincă întâlnit numai la tinerii de azi. În istorie, tinerii care intrau în politică nu aveau orgolii, aveau demnitate. Aveau o cultură şi un bun-simţ de mare valoare. Acum tinerii (unii ancoraţi în manele şi alcoool) au impresia că pot face o altfel de politică. Politica nu se face la club sau la lăutari. Suntem tineri, e normal să ne distrăm. Dar asta nu înseamnă că suntem o nouă cale în politică.

    A face politică fiind tânăr, înseamnă a nu fura. Dacă tinerii de azi (susţinuţi de seniori) încep să combine mentalitatea celor ce au fost... cu cei ce vor să fie, e total greşit. Iese un mare borş. Iar la un moment dat tinerii sunt nevoiţi să facă mari compromisuri şi să gândească numai în linie de partid, ori spre stânga, ori spre dreapta. Un om (mai ales un tânăr) dacă nu e conştient că trebuie să gândească cu mintea lui, face doar o politică de interes. Şi interesul tuturor e banul. Sau funcţia. 

    Există organizaţii de tineret. Se fac multe proiecte. Dar STOP! Totul bine şi frumos până vine campania electorală. Atunci toţi tinerii sunt căţeluşi, masă de manevră, roboţi care aleargă pentru voturi. Voturi pentru nişte caricaturi de oameni. Voturi pentru nişte indivizi care ajung în parlament sau într-o funcţie importantă şi nu fac absolut nimic. Prin prezenţa la şedinţe nu înseamnă că faci politică. Politică înseamnă să faci ceva concret: locuri de muncă, infrastructură, turism, educaţie, cultură, sănătate... Nu e suficient să faci un parc de joacă sau să reabilitezi un cămin cultural, e frumos să faci anumite activităţi (concursuri, jocuri) în acel parc, să faci câteva evenimente într-un cămin. Unele localităţi din Vrancea (de exemplu) sunt nule din punct de vedere cultural.

     Pentru ce intră tinerii în politică? Pentru a face altceva faţă de seniori. Dar cine pe cine învaţă? Atâta timp cât noi ştim doar ura între PSD şi PNL, e jalnic. Că noi trebuie să rupem afişele lor, şi ei ne rup afişele noastre, e trist. A fi tânăr şi a face o astfel de politică nu e doar distracţie, e pur şi simplu caterincă. Lumea s-a săturat de politica pomenilor electorale şi promisiunilor deşarte. Nu generalizăm. Există şi tineri care fac politică într-un mod frumos. Dar majoritatea confundă politica cu un joc pe calculator şi cred că dacă promovează un partid în lumea virtuală, o să se schimbe părerea despre politicieni. E o naivitate şi o ipocrizie la mijloc. Nu poţi crede în ceva ce 99% din populaţia ţării scuipă şi înjură. Noi chiar stăm foarte prost la capitolul salarii şi locuri de muncă, iar tinerii care intră în politică au senzaţia că pot face din rahat bici şi să pocnească. Atunci ce e de făcut? Ştim toţi ce e de făcut, dar nu vrem să facem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu