miercuri, 23 martie 2016

Despre campania electorală

     Peste o lună va începe campania electorală. Suntem tare curioși dacă partidele din România sunt capabile să facă o campanie în stil occidental sau în stil american.    

      Anul acesta avem o nouă lege electorală care nu mai permite orice și oricum. Afișe pe toate gardurile și stâlpurile. Bannare... Găleți, cozonaci, cărți de rugăciuni cu 100 de lei etc. Căci nu-i așa, omul recent se închină la dumnezeu-banul?

       În fine... S-au anunțat candidaturile. Unii s-au supărat și au plecat din partid. Alții au rămas pe principiul: are de toate, are de toate/ are putere (bani) și are spate...

    Un jurnalist vrâncean deja a remarcat faptul că se poartă precampania cu mărțișoare, flori și felicitări... 1 Martie și 8 Martie este în fiecare an. Marile Sărbători creștine (Paștele și Crăciunul) sunt în fiecare an. Din păcate în politikie accentul pe aceste evenimente cade din patru în patru ani. De ce? Fiindcă se apropie voturile și se merge pe ideea că orice vot contează. Dar putem oare convinge lumea cu un mărțișor, cu o floare sau cu o felicitare? Nu spune nimeni că nu e nevoie și de așa ceva, dar altfel.

      În primul rând lumea vrea mai mulți tineri și mai multe femei în politică. Lumea vrea cu adevărat o schimbare de imagine. Lumea s-a săturat de proiecte pompoase, promisiuni deșarte, polemici și compromisuri liberalo-socialiste.

        Lumea de azi vrea altceva. Vrea o campanie curată și civilizată. Vrea o nouă atitudine și demnitate din partea candidaților. Vrea o strategie, o viziune și ceva concret. Vrea lucruri mărunte, dar făcute frumos. De exemplu, dacă într-o comună există fântâni lăsate în paragină, garduri de la biserici nevăruite sau gardul de la terenul de sport care arată dezolant, zone de gunoaie... etc., ce putere mai are gargara candidaților dacă nu pun mâna și fac ceva în acest sens?  Lumea vrea puțin din fiecare. Nu interesează pe nimeni cearta primarului X cu Y. Nu contează cearta dintre contracandidați. Oamenii (alegătorii) vor fapte nu vorbe. Vor o altfel de politică. Vor o politică a bunului-simț și nu o politică a jignirilor și a acuzelor.

         De ani de zile s-a făcut campanie numai pe demagogie, ipocrizie, scandal, corupție și mizerie. Un partid a lovit în altul. Toți se scuipă, toți se-njură/ dar i-am prins cu rața-n gură... Nu e nimeni mai presus. Toți candidații (care s-au perindat de la un partid la altul) au pete. Treaba noastră nu e să vedem gunoiul din ochiul altuia, ci să vedem bârna din ochiul nostru. Dacă și anul acesta se face o campanie murdară, înseamnă cu suntem fără omenie și fără caracter. Dacă se merge pe ideea că doar cu o floare se face primăvară... Că lumea pune botul la un mărțișor și o felicitare, e grav. Repet lumea vrea atragerea de investiții și fonduri europene, lumea vrea infrastructură, locuri de muncă, curățenie, iluminat public, civilizație... Nu știu gândesc, cu banii de flori și mărțișoare (se pot face și astea dar în alt mod, gen să le confecționeze tinerii manual) se pot face pachete pentru anumite familii nevoiașe. În satele unde există pădure se pot planta copaci. Se pot organiza concursuri de ciclism... Se pot face multe. Întrebarea e se vrea? Se vrea o altfel de campanie electorală?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu