duminică, 18 octombrie 2015

Cultura la sate este invizibila

    Vrem nu vrem, trebuie sa zicem adevarul. Nu mai e timp sa ne ascundem dupa deget. Cultura in mediul rural este la nivelul zero, chiar sub zero. Tot avem acum clasa zero, ne inspiram de unde putem. Sau oare incercam sa pornim de la zero?

    Sincer nu prea cred ca se mai porneste de la zero aproape pe niciun domeniu legat de cultura. Pur si simplu nu ne intereseaza cultura. Sau mai bine zis , nu ii intereseaza pe distinsi domni politicieni. Aceasta specie de oameni de tip caricaturi.

Daca mai exista functia in primariile din comune de referent cultural sau director de camin, e bine sa recunoastem ca este o functie in plus sau in minus. Adica nu prea se face nimic cultural la tara. Din pacate sunt atatea locuri la stat platite fara rost. Problema e ca acei indivizi care ocupa acele functii, au 15-20 de ani de munca si fapte in contextul cultural zero. Asta ca tot am zis ca pornit de la zero.

    As putea sa fiu intrebat, dar ce doriti sa se faca? Spectacole de teatru, evenimente muzicale, cenaclu literar, conferinte, excursii la muzee si mausolee, pelerinaje la manastiri, biblioteca... etc. Sunt atatea lucruri care se pot face sub aspect cultural. Dar la noi se manipuleaza prostimea (astia mici mai ales) cu circ. Si la noi in comuna a venit trupa de circ X, au luat banii si cam asta e. Nu stiu daca se poate trece asa ceva ca eveniment cultural. Dar totusi sa nu uitam ca suntem in Romania si orice este posibil.

3 comentarii:

  1. Dănuț Belu, sînt o fiică a Vrancei...mă bucur să văd că cineva este preocupat de ”Cultura la Sate!!”, eu însă-mi fiind, totodată o fiică a satului. Atîta timp cît există măcar și un singur om preocupat de așa ceva, eu cred că lucrurile se pot mișca. Foarte probabil că mai sînt și alții preocupați de ”cultura la sate” dar nu au posibilitatea să se și exprime sau să se exprime public. Tu ai această..șansă. De aceea zic, fă-ți auzită cît mai PUTERNIC vocea și, poate că se va auzi pînă la diriguitorii de fonduri necesare..CULTURII! Sau hai să intreprindem (pt început) o acțiune de STRÎNGERE de CĂRȚI din donații ale unor autori (începînd cu cei de lîngă noi), să le adunăm într-o micuță Bibliotecă unde să vină doritorii de Carte să le împrumute, să le citească... În opinia mea A CITI este cel mai important lucru! Cartea îți aduce...LUMINA! In fine..Felicitari pt articol! A R

    RăspundețiȘtergere
  2. Dănuț Belu, sînt o fiică a Vrancei...mă bucur să văd că cineva este preocupat de ”Cultura la Sate!!”, eu însă-mi fiind, totodată o fiică a satului. Atîta timp cît există măcar și un singur om preocupat de așa ceva, eu cred că lucrurile se pot mișca. Foarte probabil că mai sînt și alții preocupați de ”cultura la sate” dar nu au posibilitatea să se și exprime sau să se exprime public. Tu ai această..șansă. De aceea zic, fă-ți auzită cît mai PUTERNIC vocea și, poate că se va auzi pînă la diriguitorii de fonduri necesare..CULTURII! Sau hai să intreprindem (pt început) o acțiune de STRÎNGERE de CĂRȚI din donații ale unor autori (începînd cu cei de lîngă noi), să le adunăm într-o micuță Bibliotecă unde să vină doritorii de Carte să le împrumute, să le citească... În opinia mea A CITI este cel mai important lucru! Cartea îți aduce...LUMINA! In fine..Felicitari pt articol! A R

    RăspundețiȘtergere